Χαλκιδική: Οι μουσικοί που βγάζουν ελαιόλαδο των 60 ευρώ το κιλό

Χαλκιδική: Οι μουσικοί που βγάζουν ελαιόλαδο των 60 ευρώ το κιλό

Δύο αδέρφια από τη Χαλκιδική, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας Τσικούρης, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του premium ελαιόλαδου, με το προϊόν τους να αγγίζει ακόμα και τα 60 ευρώ το κιλό.

Τα δύο αδέρφια, από την Ορµύλια Χαλκιδικής, δεν μπορούσαν παρά να έχουν από την παιδική τους ηλικία τριβή µε τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς και μέχρι το 2019 φρόντιζαν συστηματικά τα 90 στρέμματα της οικογένειας και παρέδιδαν σε εμπόρους τον καρπό µε  μέση τιμή πενταετίας γύρω στα 0,80 λεπτά το κιλό, σύμφωνα µε υπολογισμούς του Δημήτρη Τσικούρη.

Όντας μουσικοί του έντεχνου και μάλιστα γνωστοί στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τα κίνητρά τους να πάνε ένα βήμα παραπέρα την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση δεν ήταν αμιγώς οικονομικά. «Ένα πρόβλημα υγείας συγγενικού προσώπου µας έκανε να ψαχτούμε λίγο παραπάνω µε την υγεία µας και αυτό το μονοπάτι µας οδήγησε και στον ουσιαστικό παράγοντα της διατροφής» δηλώνουν τα αδέρφια Τσικούρη. Μέτρησαν τότε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που έφτιαχναν µε τις ψιλές ελιές για το σπίτι και είδαν ότι το προϊόν τους εμπίπτει στην κατηγορία των εξαιρετικά premium ελαιόλαδων. Ενδιαφέρον από γείτονες παραγωγούς για αβάντα στους όγκους ελαιοποίησης.

Από τη στιγμή που το 2018 αποφάσισαν να µπούνε στο χορό της αγοράς τυποποιημένου ελαιόλαδου , ζύγισαν µε επενδυτική ματιά κάθε τους κίνηση. «Θέλαμε να γίνει επαγγελματική δουλειά από την αρχή. Απευθυνθήκαμε σε εταιρεία για το marketing, φτιάξαμε καλή συσκευασία και ιστοσελίδα» λέει ο ∆ηµήτρης, που αποτιμά σε περίπου 50.000 ευρώ την αρχική επένδυση που έκαναν τα δύο αδέρφια.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, εμφιαλώνονται περίπου 2 τόνοι αγουρέλαιο, µε τις ελιές να μαζεύονται προς τα τέλη Σεπτέμβρη και να χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για να παραχθεί 1 κιλό ελαιόλαδου. Βασική αγορά για το προϊόν της αγροτικής εταιρείας που έστησαν οι δυο τους είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Γερμανία, ενώ εξαγωγές γίνονται στη Φιλανδία και τη Σουηδία. Φυσικά, η εταιρεία ίσα που πρόλαβε την προ πανδημίας εποχή και έτσι οι λιγοστές τουριστικές ροές, οι αραιές και άτονες διαδικτυακές εκθέσεις και η οικονομική επισφάλεια που επέβαλε η συνθήκη του κορωνοϊού, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της έως τώρα πορείας του Thallon.

Πηγή: Agronews

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top