Χαλκιδική: Πάνω από 19.000 οι αιτήσεις για το «Διέξοδος» -Μεγάλη η οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις

Χαλκιδική: Πάνω από 19.000 οι αιτήσεις για το «Διέξοδος» -Μεγάλη η οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις

Τεράστια ήταν η ζήτηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Χαλκιδικής που υπέβαλαν αιτήσεις για την ενίσχυσή τους από το πρόγραμμα «Διέξοδος» και αφορά στη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιδότησης. Το GRTIMES.GR συνομιλεί με φορείς του νομού.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ένα ‘όπλο’ για τις επιχειρήσεις του νομού Χαλκιδικής που επλήγησαν από τον κορωνοϊό» τονίζει στο grtimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης λέγοντας, ότι η ζήτηση από τις επιχειρήσεις για την χορήγηση μη επιστρεπτέας επιδότησης ήταν τεράστια, ξεπερνώντας τις 19.000.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Διέξοδος» που αφορά στη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιδότησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τον κορωνοϊό ολοκληρώθηκε τη  Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 3 το μεσημέρι, παίρνοντας, μάλιστα, παράταση προκειμένου να ικανοποιηθεί το τεράστιο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά κι επειδή το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπερφορτώθηκε από τον πολύ μεγάλο αριθμό των αιτήσεων (σ.σ. η αρχική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληγε στις 9 Οκτωβρίου).

Στο 75% η μείωση του τζίρου

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Χαλκιδική, ένας νομός που μεγάλο μερίδιο της οικονομικής του δραστηριότητας απορροφάται από τον τουρισμό, επλήγη αισθητά από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει στο grtimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, «η ζημία στον τζίρο των επιχειρήσεων, μεσοσταθμικά, κινήθηκε στο 60%-65% ενώ στον τουρισμό άγγιξε και το 75%».

Αυτό που ζητούν οι φορείς του νομού Χαλκιδικής από την ελληνική κυβέρνηση είναι αφενός η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γενναίες ρυθμίσεις τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό κομμάτι, «ήδη, ανακοινώθηκαν κάποια ελαφρυντικά μέτρα και είμαστε χαρούμενοι για αυτά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κουφίδης προσθέτοντας «θέλουμε να ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δοθούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα, και ευελπιστούμε να είμαστε καλύτερα τον επόμενο χρόνο και να μην χαθούν και θέσεις εργασίας».

«Κίτρινη» η Χαλκιδική

Ανάσα αποτελεί για τους κατοίκους αλλά και τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής η κατάταξη του νομού στο «Επίπεδο 2. Επιτήρησης» προληπτικών μέτρων και κανόνων, βάσει του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid19, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει σε εφαρμογή (από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου), κατά την δεύτερη φάση της πανδημίας, στοχευμένα τοπικά μέτρα για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού στα οποία εντάχθηκε η Χαλκιδική από τις 21 Αυγούστου, με απαραίτητη χρήση μάσκας (και) στους εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης (live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.), απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, κτλ., υπήρξαν καταστροφικά για τον τουρισμό.

«Τα μέτρα τα έχουμε συνηθίσει και τα τηρούμε’ και την χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η οποία από προχθές δεν επιβάλλεται, ωστόσο τα ειδικά περιοριστικά μέτρα του Αυγούστου ήταν καταστροφικά για τον τουρισμό στην Χαλκιδική και έφεραν το τέλος του τουρισμού για φέτος 20 μέρες πρώιμα» αναφέρει στο grtimes.gr ο Δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, στο νομό υπήρξε κινητικότητα από τουρίστες, κυρίως Γερμανούς περιπατητές, «συμβάλλοντας στα μέγιστα» όπως προσθέτει.

Να σημειώσουμε ότι ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Ικανοποιητικός ο Σεπτέμβριος

Μπορεί ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να μην έφεραν χαμόγελα στους εμπλεκόμενους του τουρισμού της Χαλκιδικής, ωστόσο ο Σεπτέμβριος και οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, τόνωσαν ικανοποιητικά την αγορά.

«Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, όσες επιχειρήσεις έμειναν ανοιχτές – σε ποσοστό 30%- είχαν αρκετή κίνηση, με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα» ενημερώνει το grtimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου. Οι τουρίστες που επέλεξαν την Χαλκιδική για το παραπάνω διάστημα, ήταν στην πλειοψηφία Γερμανοί άνω των 65 ετών, αλλά και Γάλλοι και Ιταλοί.

«Ήταν ο καλύτερος Σεπτέμβριος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε ο Σεπτέμβριος και ο τρέχων μήνας και για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, και σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr οι πληρότητες στις επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές (σ.σ. κάποιες εξακολουθούν να λειτουργούν και τον Οκτώβριο) κινήθηκαν στο 50%.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top