Με ελάχιστες κρατήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι εικονικές, και με σχεδόν μηδαμινά τηλέφωνα, επιχειρηματίες και στελέχη σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς μιλούν στο GRTimes.gr, μεταφέροντας την αγωνία τους για τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Δημοφιλέστατοι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα όπως είναι η Αράχωβα, σε απόσταση μόλις 170 χλμ. από την πρωτεύουσα αλλά και ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στα ορεινά της Πέλλας (125 χλμ. από Θεσσαλονίκη) με το χιονοδρομικό του κέντρο Καϊμάκτσαλαν, υπό κανονικές συνθήκες, προ κορωνοϊού, θα είχαν εξασφαλισμένες προκρατήσεις για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, σε ποσοστό άνω των 60% – 70%.
Και μπορεί το ενθαρρυντικό κλίμα του πενθήμερου της 28ης Οκτωβρίου, να είχε φέρει κάποια χαμόγελα στους επιχειρηματίες των ορεινών προορισμών, ωστόσο, αυτό, ανακόπηκε, αφενός με το γενικό lockdown που βρίσκεται η χώρα, λόγω πανδημίας του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, αφετέρου από τον φόβο και την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα αρθεί η καραντίνα, εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, για τον βαθμό στον οποίο θα βρίσκονται τα κρούσματα και το επιδημιολογικό φορτίο, για τι μέτρα θα ισχύουν έτσι ώστε να αποφασίσουν οι επιχειρηματίες για το εάν θα αντέξουν να ανοίξουν, υπό περιορισμένες συνθήκες, ή όχι.
Χιονοδρομικά κέντρα και διαμονή για όλα τα πορτοφόλια
Έχοντας κατακτήσει εδώ και χρόνια τον τίτλο «Η Μύκονος του χειμώνα», η «Βασίλισσα του χειμώνα», η Αράχωβα, στολίδι στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, στα 950 μ., ορεινή κωμόπολη στο νομό Βοιωτίας, με τους 2.500 περίπου μόνιμους κατοίκους της, ιδίως την εορταστική περίοδο προσελκύει όλα τα φώτα δημοσιότητας πάνω της. Και όχι άδικα!
Εκεί, άλλωστε, λειτουργεί το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας -του Παρνασσού-, το οποίο εκτείνεται σε 11.500 τετρ. στρέμματα, σε υψόμετρο 1.640-2.260 μ., στις τοποθεσίες Κελλάρια και Φτερόλακα.
«Εμείς, είμαστε έτοιμοι, έχουμε προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το πρωτόκολλο λειτουργίας για τα μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας από τον Covid -19 και περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΟΔΥ» αναφέρει στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού Σωτήρης Γιαννόπουλος.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά εισιτήρια για τα λιφτ, είναι ήδη σε εφαρμογή, και εφόσον το σύστημα που θα βρίσκεται σε λειτουργία, εντοπίσει περισσότερους σκιέρ από το επιτρεπόμενο όριο, «αυτό θα κλειδώσει από μόνο του».
Σ’ ότι αφορά τα τρία σαλέ στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, εφόσον δοθεί το «πράσινο» φως για να λειτουργήσουν, θα μπορούν να υποδεχτούν το 50% της πληρότητας τους, νούμερο που μεταφράζεται περίπου στα 750 άτομα.
«Παγωμένες» δείχνουν, μέχρι και τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, οι κρατήσεις στα καταλύματα της Αράχωβας, για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Ο κόσμος έχει διάθεση να αποδράσει, να ξεσκάσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν επιχειρηματίες της περιοχής στο GRTimes.gr, ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, αρκετές βρίσκονται στην αναμονή, έχουν υπάρξει ακυρώσεις σε μεγάλο ποσοστό (από την ώρα της ανακοίνωσης του lockdown) ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες, «δεν χτυπάει τηλέφωνο» όπως λένε.
Κρατήσεις οι οποίες υπήρχαν στα συστήματα ξενοδοχείων, για όλον τον Νοέμβριο και έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, έχουν ακυρωθεί, από τουρίστες που προέρχονταν από Ισραήλ, Κύπρο, Ελβετία, Γερμανία, Δανία αλλά και πολλούς Έλληνες.
Σ’ ότι αφορά τις τιμές που βρίσκει κανείς στα καταλύματα της Αράχωβας για την εορταστική περίοδο, «κυμαίνονται από 45 – 50 ευρώ έως και 400 ευρώ, ανάλογα την ποιότητα και τις υπηρεσίες του κάθε καταλύματος» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων δωματίων Αράχωβας Καλούσσα Ναυπακτίτου.
Η ίδια τονίζει, ότι οι τιμές των καταλυμάτων σε σχέση με αυτό που προσφέρει η Αράχωβα είναι πολύ καλές. «Είμαστε ένας ορεινός προορισμός με μόλις 2.500 κατοίκους, με 45-50 ταβέρνες, 60 εμπορικά καταστήματα και 30 μπαρ» αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Ναυπακτίτου που εκπροσωπεί σχεδόν 90 καταλύματα στην Αράχωβα (19 ξενοδοχεία και 70 ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Η «Αράχωβα» της Βορείου Ελλάδος
Δημοφιλής και αγαπητός χειμερινός προορισμός όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς αλλά γενικότερα για τους λάτρεις του βουνού και του life style απ’ όλη την Ελλάδα, αποτελεί το Καϊμάκτσαλαν στο όρος Βόρας. Βρίσκεται στο νομό Πέλλας, με το χιονοδρομικό του κέντρο, το ψηλότερο της Ελλάδας, να ξεκινάει από τα 2.050 μ. και το ψηλότερο σημείο να φτάνει μέχρι τα 2.524 μ. (εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου).
«Είμαστε έτοιμοι, σε θέματα συντηρήσεων, προσωπικού και προτάσεων υγειονομικών πρωτοκόλλων και λειτουργίας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν Θάνος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι αναμένουν την άδεια από τους ειδικούς και την έγκριση βεβαίως από τον ΕΟΔΥ, σχετικά με τη λειτουργία του κέντρου. «Αυτό που περιμένουμε είναι το χιόνι και βεβαίως την άδεια από τους ειδικούς» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, βλέποντας ως πιθανή έναρξη του χιονοδρομικού την 10η με 15η Δεκεμβρίου, «εάν και εφόσον».
Σημειώνεται ότι το διώροφο σαλέ στη βάση του χιονοδρομικού, υπό Covid συνθήκες, θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 400 άτομα ενώ σ’ ότι αφορά την έκδοση των καρτών χιονοδρομίας, διαφόρων κατηγοριών, οι σκιέρ θα έχουν τη δυνατότητα να τις εκδίδουν κάνοντας σχετική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σε απόσταση 17 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο (και 30 χλμ. από την Έδεσσα) βρίσκεται ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μ., ο οποίος προσελκύει χιλιάδες τουρίστες τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, με πληθώρα καταλυμάτων, εστιατορίων, καφέ μπαρ, καταστημάτων με είδη σκι, παραδοσιακών προϊόντων και διακοσμητικών καθώς και ιδιόκτητων κατοικιών.
«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική» αναφέρει με αγωνία στο GRTimes.gr ο Γιώργος Ταρσούνας που δραστηριοποιείται στο χωριό εδώ και 23 χρόνια και είναι ιδιοκτήτης δημοφιλούς ταβέρνας και παραδοσιακού ξενώνα στο κέντρο του Παλαιού Αγίου Αθανασίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr, οι επιχειρηματίες της περιοχής, μέχρι στιγμής, έχουν δεχτεί λίγα τηλέφωνα από πελάτες που ενδιαφέρονται για την περίοδο των Χριστουγέννων, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που τέτοια εποχή, οι πληρότητες έφταναν, σε πολλές περιπτώσεις και το 100%.
«Είμαστε χειμερινός προορισμός, με τι όρους θα ανοίξουμε, θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας στον εσωτερικό μας χώρο;» αναρωτιέται ο επιχειρηματίας Γιώργος Ταρσούνας λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».