Χριστουγεννιάτικα έλατα: Δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διακίνησή τους

Χριστουγεννιάτικα έλατα: Δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διακίνησή τους

Ξεκλειδώνει η καραντίνα για τα χριστουγεννιάτικα έλατα, και ύστερα από έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινάει η διακίνηση 75.000 καλλιεργούμενων δέντρων ελάτης και πεύκης, εκ των οποίων πάνω από τα μισά προέρχονται από αγροκτήματα της Ορεινής Χαλκιδικής.

Ρεπορτάζ :Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η αγωνία των ελατοπαραγωγών για το εάν τελικά θα μπορούσαν φέτος να διακινήσουν την παραγωγή τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων κόπασε με την πρόσφατη έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση δενδρυλλίων και κλαδιών για χρήση και διακόσμηση για το τρέχον έτος.

Η παραπάνω απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά άναψε το «πράσινο φως» και η ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 και λήξης η Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η μεταφορά δέντρων στην Κύπρο, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός σε πόλεις, δημόσιους χώρους κτλ., προβλέπεται η μεταφορά να ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες του GRTimes.gr έχει δώσει παραγγελία από τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη, για 50 περίπου έλατα, δίχως, ωστόσο, να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τον εορταστικό στολισμό της πόλης’ κάτι που θα συζητηθεί εντός της ημέρας, λαμβάνοντας και τις τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται, ότι τα χριστουγεννιάτικα έλατα, για τα οποία η αρχική αίτηση ήταν για προμήθεια 130 δέντρων, θα χρησιμοποιηθούν για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Δημαρχείου καθώς και κεντρικών και περιφερειακών σημείων της πόλης (από 20 – 24 Νοεμβρίου).

Επιφυλακτικοί αλλά αισιόδοξοι οι ελατοπαραγωγοί

Για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση, από ιδιωτικές, τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα 72.649 δενδρυλλίων ελάτης, 1.630 δενδρυλλίων πεύκης (δασικής και μαύρης πεύκης), 750 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας, 500 δενδρυλλίων κυπαρισσιού καθώς επίσης και η μεταφορά και διακίνηση 1.560 δενδρυλλίων ελάτης και 100 δενδρυλλίων αρκουδοπούρναρου που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.

Σ’ ότι αφορά την περιοχή της Ορεινής Χαλκιδικής και του Χολομώντα, απ’ όπου παράγονται τα περισσότερα δέντρα, φέτος από τις ιδιωτικές τεχνητές φυτείες θα προέρχονται περίπου 46.900 χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στην περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου (σ.σ. ανήκει η κοινότητα του Ταξιάρχη) θα υλοτομηθούν 30.240 έλατα (έναντι 48.250 το 2019), 1.560 έλατα σε γλάστρες και 100 αρκουδοπούρναρο σε γλάστρες.

Αντίστοιχα, στην περιοχή του Δασαρχείου Αρναίας (σ.σ. ανήκει το Νεοχώρι) θα υλοτομηθούν 14.000 έλατα, 500 ψευδοτσούγκες και 500 μαύρη πεύκη.

«Έχουμε την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διακίνηση των δέντρων, ωστόσο είμαστε λίγο επιφυλακτικοί για το πώς θα διακινούνται εντός των μεγάλων πόλεων, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του GRTimes.gr, οι ελατοπαραγωγοί που θα πάνε στις μεγάλες πόλεις για να πουλήσουν την παραγωγή τους, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διακίνηση, και το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί, όπως λένε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.

Με 70 έλατα αντί… 300

Περιμένοντας τις ρυθμιστικές διατάξεις σχετικά με τη διακίνηση των ελάτων εντός των πόλεων και των σημείων πώλησης που θα βρίσκονται, οι ελατοπαραγωγοί κατεβαίνουν μεν, έχοντας ωστόσο λιγότερα δέντρα προς πώληση σε σχέση με πέρυσι.

«Θα κατέβω διστακτικά στο τέλος του μήνα, με 60-70 έλατα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Γιώργος Βαγιωνάς προσθέτοντας ότι πέρυσι είχε δώσει 300 έλατα, έχοντας παράλληλα καλύψει το 70% της περιοχής των Λαδάδικων στη Θεσσαλονίκη και άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται ότι τα δέντρα ελάτης, κατά κύριο λόγο, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης. Τέλος, όσοι επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top