Δικαίωση των ηρώων του αλβανικού μετώπου 80 χρόνια μετά!

Δικαίωση των ηρώων του αλβανικού μετώπου 80 χρόνια μετά!

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Ένα μεγάλο ηθικό χρέος απέναντι στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά στο αλβανικό μέτωπο το 1940-41 «ξεπληρώνει» η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ογδόντα χρόνια μετά το ελληνικό έπος στην Αλβανία η περιφέρεια «έστησε» μία γιγαντιαία επιχείρηση ανεύρεσης των συγγενών των πεσόντων και πλέον έχει ξεκινήσει αιμοληψίες, προκειμένου να συμβάλει στην ταυτοποίηση των σωρών των πολεμιστών που ακόμα έχουν στο μνήμα τους την ένδειξη «άγνωστος».

Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου οι διαδικασίες αναζήτησης των οστών των 7.976 Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο, που παρέμεναν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Έκτοτε καταβάλλονται προσπάθειες για την ταυτοποίηση των οστών με ειδικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, δεδομένου του χρόνου που μεσολάβησε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση των συγγενών των θυμάτων, ενώ ήταν μικρή η αυθόρμητη προσέλευση όσων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εθνική αυτή προσπάθεια προσφέροντας το γενετικό τους υλικό για την ταυτοποίηση. Μία διαδικασία που έχει αναλάβει το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μενούνο.

Η «ιχνηλάτηση» των συγγενών

Την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εκκρεμότητας επιχείρησε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος και ως βουλευτής Κοζάνης ανέλαβε ανάλογη πρωτοβουλία στην εκλογική του περιφέρεια.

«Στείλαμε τον Δεκέμβριο έγγραφα ζητώντας τη συνδρομή των δήμων, ώστε να βρουν άμεσα μέσω των δημοτολογίων τους τους κατάλληλους συγγενείς – δότες, για να προβούν σε αιμοληψία. Συλλέξαμε τα στοιχεία και στη συνέχεια τα επεξεργάστηκαν οι ομάδες που έχουν συσταθεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα όσον αφορά την καταλληλότητα. Γιατί το ιδανικό είναι να έχουμε δύο δείγματα αίματος, ένα από τη μητρική γραμμή κι ένα από την πατρική», εξήγησε στο GRTimes.gr η γενική συντονίστρια της δράσης, Έφη Τσακυριαννίδου.

Η κινητοποίηση των αντιπεριφερειών ήταν πολύ μεγάλη, όπως και ανταπόκριση των δήμων και των κοινωνικών τους υπηρεσιών και ήδη από χθες κινητές μονάδες ξεκίνησαν αιμοληψίες στους συγγενείς των θυμάτων που εντοπίστηκαν.

Η συλλογή γενετικού υλικού

«Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε συνολικά 897 νεκρούς ήρωες, 387 στην ΠΕ Κοζάνης, 105 στην ΠΕ Καστοριάς, 299 στην ΠΕ Φλώρινας και 106 στην ΠΕ Γρεβενών. Για όλους αυτούς τους πεσόντες δεν βρέθηκαν οι κατάλληλοι συγγενείς ή βρέθηκαν και δεν ήταν κατάλληλοι. Ωστόσο, έως και σήμερα έχουν προγραμματιστεί 450 αιμοληψίες, ενώ συνεχώς αλλάζει ο αριθμός μετά τη δημοσιοποίηση του εγχειρήματος. Είναι κάποιοι που ζουν εκτός της περιφέρειας, του οποίους έχουμε ενημερώσει να απευθυνθούν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, προκειμένου να σταλούν τα δείγματα απευθείας στο 401», επισήμανε η κ. Τσακυριαννίδου.

Για το εγχείρημα, που υλοποιείται με δαπάνη της περιφέρειας, «επιστρατεύτηκαν» οι δομές του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που διέθεσαν νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ την προσπάθεια συνδράμει και ένας  εθελοντής γιατρός από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους ως επιβλέπων. Συνολικά, 180 με 200 άτομα συγκρότησαν 43 ομάδες, που θα «οργώσουν» όλους τους δήμους της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων, αρχής γενομένης από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

«Η δράση αυτή έγινε γιατί οι ηλικιωμένοι θα ήταν πολύ δύσκολο να πάνε στο κοντινότερο στρατιωτικό νοσοκομείο που είναι το 424 της Θεσσαλονίκης ή σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, αν ζουν σε απομακρυσμένο χωριό. Σημαντικό επίσης ήταν να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του βιολογικού υλικού κατά την αποστολή του, καθώς πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε 24 ώρες από την αιμοληψία», ανέφερε η κ. Τσακυριαννίδου και πρόσθεσε:

«Το κάθε δείγμα πρέπει να συνοδεύεται από ενυπόγραφο έντυπο συγκατάθεσης του συγγενή, όπου θα αναγράφεται η ακριβής συγγένεια με τον πεσόντα, στην οποία θα βασιστούν οι επιστήμονες για τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Επίσης είναι σημαντικό να γράψουν στο έντυπο και αν γνωρίζουν από μαρτυρίες της οικογένειας τον τόπο που βρίσκονται τα λείψανα του πεσόντα συγγενή τους».

Η διαδικασία της ταυτοποίησης

Το δύσκολο εγχείρημα της ταυτοποίησης έχει αναλάβει ο βιολόγος Παναγιώτης Μενούνος, ο οποίος πήγε στην Αλβανία, συνέλεξε δείγματα οστού προτού γίνει ο ενταφιασμός βάζοντας αντίστοιχο κωδικό, έτσι ώστε, αν γίνει ταυτοποίηση.

Μνήματα πεσόντων έχουν ήδη γίνει στην εκκλησία στα νεκροταφεία στις Γουλιαράτες, που πλέον έχουν γεμίσει και τώρα στο δεύτερο ιστορικό στρατιωτικό κοιμητήριο στην Κλεισούρα, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα, έχει απαλλοτριωθεί κι ένα διπλανό οικόπεδο και θα φτιαχτούν κι εκεί μνήματα, στα οποία ο κ. Μενούνος έχει βάλει στόχο ζωής να βάλει ονόματα.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο κ. Μενούνος τονίζει πως το σημαντικό έργο που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να βρει μιμητές, αλλιώς η μεγάλη αυτή προσπάθεια θα πάει χαμένη.

«Χρειάζεται μεγάλος αριθμός συγγενών για να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να δούμε οποιονδήποτε συγγενή, πρέπει να είναι από συγκεκριμένες ομάδες, είτε από την πατρική είτε από τη μητρική γραμμή», εξήγησε και πρόσθεσε.

«Τα δείγματα από τη Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να αρχειοθετηθούν, να αναλυθούν, να περάσουν στη βάση δεδομένων και να αποθηκευτούν στους μείον 60 – 70 βαθμούς. Στη συνέχεια, με βάση την ανάλυση κάθε οστού θα δούμε αν υπάρχει κάποιο κοινό σημείο, αν δηλαδή ταυτίζεται με κάποιον πεσόντα».

Η συγκίνηση των συγγενών

Μπορεί να έχουν περάσει 80 χρόνια, όμως οι ήρωες του ’40 παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη των συγγενών τους.

«Μιλώντας μαζί τους βλέπεις ότι είναι κάτι που τους αγγίζει. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με αυτήν την ανάμνηση ή την πίκρα. Όλοι έχουν φωτογραφίες των πεσόντων στις οικίες τους. Είναι τα παιδιά τους που μεγάλωσαν χωρίς να γνωρίσουν τον πατέρα τους.

Είμαστε μία χώρα που τιμά τους νεκρούς. Είναι αντιφατικό οι ήρωες να παραμένουν άταφοι. Ευελπιστούμε να συμμετάσχουν και άλλοι συγγενείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας και ανάλογη δράση να πραγματοποιήσουν κι άλλες περιφέρειες», τόνισε η συντονίστρια της δράσης.

«Έχουν έρθει άνθρωποι που σου λέει “πεθαίνουμε” και κλαίγοντας ζητούν να βρουν τα κόκαλα του πατέρα ή του αδερφού τους. Υπάρχει ενδιαφέρον και από εγγόνια, που φαίνεται πως του “καίει” το θέμα», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μενούνος και πρόσθεσε:

«Οι περιφέρειες δεν πρέπει να τιμούν τους πεσόντες μόνο όταν έρχεται 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου κάνοντας παρελάσεις. Το σημαντικό είναι τώρα. Επιπλέον, πάντα κάνουμε κριτική έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης. Τώρα που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, ας βοηθήσουν όλοι».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top