«ΔΙΟΠΑΣ»: Επενδύει 7 εκ. ευρώ και «τραβάει» στα δίχτυα της Νορβηγούς και Ινδούς

«ΔΙΟΠΑΣ»: Επενδύει 7 εκ. ευρώ και «τραβάει» στα δίχτυα της Νορβηγούς και Ινδούς

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ back to back, υλοποιεί η βιομηχανία διχτυών «ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε.», θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή ένα οραματικό σχέδιο δημιουργίας ερευνητικού  και εκπαιδευτικού επισκέψιμου ενυδρείου, στην έδρα της, στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Η «ΔΙΟΠΑΣ», μεγαλώνει, εξάγει και δύο μεγάλες εταιρείες από Νορβηγία και Ινδία, έχουν καλάρει για να την πιάσουν στα δίχτυα τους.

Στις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις της «ΔΙΟΠΑΣ», ξενάγησαν σήμερα δημοσιογράφους ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Σίμος Διαμαντίδης, μαζί με μέλη του δ.σ. της «ΔΙΟΠΑΣ», μίας οικογενειακής αλλά υπερσύγχρονης επιχείρησης, της μοναδικής στη χώρας μας που κατασκευάζει δίχτυα αλιείας όπως και σειρά άλλων καινοτόμων προϊόντων που βασίζονται στις αρχές και την πρακτική της κυκλικής οικονομίας.

Η παρουσίαση έγινε με την ευκαιρία ολοκλήρωσης, ουσιαστικά, των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν 10.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Μηχανιώνας. Η επένδυση των 5 εκατ. ευρώ, που έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 90%, είναι σε λειτουργία και θα παραδοθεί ως και στις λεπτομέρειές της στο τέλος Ιουλίου, για να δώσει τη σκυτάλη στο επόμενο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Το νέο έργο θα υλοποιηθεί κατά τη διετία 2023-2025 και αφορά επιπλέον 5.000 τ.μ. νέων εγκαταστάσεων, πρόσθετο καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, για την παραγωγή επίσης καινοτόμων προϊόντων και, την ανάκτηση πρώτης ύλης από την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων διχτυών.

Συνολικά, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Εταιρείας θα καλύπτουν, μαζί με το παλαιότερο τμήμα παραγωγής νήματος για τα δίχτυα, 22.000 τ.μ. Η «ΔΙΟΠΑΣ» απασχολεί 108 άτομα προσωπικό, στην πλειοψηφία τους γυναίκες της περιοχής, στα οποία θα προστεθούν τουλάχιστον επιπλέον 50 εργαζόμενοι λόγω της ανάπτυξης των εργασιών.

Σε τι πιστεύει και επενδύει ο «ΔΙΟΠΑΣ»

Όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης (σ.σ. οικονομικός επόπτης του ΣΕΒΕ και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πιθανός επόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου), το motto της Εταιρείας, αποτυπώνεται στις λέξεις: παράγω, εξάγω, ερευνώ- καινοτομώ, προστατεύω το περιβάλλον, στηρίζω την απασχόληση.

Η «ΔΙΟΠΑΣ», που ιδρύθηκε το 1959, είναι σε συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία πολλά χρόνια, παρά τις οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, εσωτερικές και διεθνείς. Η Εταιρεία, το 2021 είχε κύκλο εργασιών 6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ, ενώ με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εκτιμάται ότι το 2022 θα εμφανίσει αύξηση της τάξης του 15% στις πωλήσεις  και αντίστοιχη αύξηση στα κέρδη.

Η εταιρεία, πραγματοποιεί το 65% των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά ενώ το υπόλοιπο 35% αφορά εξαγωγές σε Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σκωτία και Νορβηγία.

«Βλέπουμε όλες τις αγορές των χωρών που βρέχονται από θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης, κάνοντας αναφορά και σε χώρες της Νότιας Αμερικής.

Μεγάλος πελάτης της «ΔΙΟΠΑΣ» σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι ο κλάδος της Αλιείας και δη τα ιχθυοτροφεία, ενώ η εταιρεία παράγει επίσης δίχτυα προστασίας σε θαλάσσιο περιβάλλον και στην ξηρά, δίχτυα για αθλητικές εγκαταστάσεις, δίχτυα σκίασης και… μετ’ ου πολύ και νήμα από ανακυκλωμένα δίχτυα, κατάλληλο για την παραγωγή ενδυμάτων, ακόμη και επίπλων.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Ενυδρείου

Δίπλα στο νέο παραγωγικό συγκρότημα, κατασκευάζεται το  Ενυδρείο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον.

Όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης, στις δεξαμενές του ενυδρείου, η «ΔΙΟΠΑΣ» θα υλοποιεί ερευνητικά έργα για την βελτίωση των διχτυών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), θα πραγματοποιεί έρευνες στους πληθυσμούς των ψαριών που θα εκτρέφονται ( ψάρια των θαλασσών της Μεσογείου, ψάρια του γλυκού νερού αλλά και ορισμένα «εξωτικά» όπως τα πιράνχας).Το Ενυδρείο θα είναι επισκέψιμο, στη φιλοσοφία της Εταιρείας που δέχεται κάθε χρόνο φοιτητές από την Αμερική και όχι μόνο εμπορικούς επισκέπτες (πολλούς από Ασία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Ευρώπη).

Στόχος της «ΔΙΟΠΑΣ» είναι, η προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο στην Εταιρεία, αλλά και στην περιοχή, με τη δημιουργία ενός πόλου ξεχωριστού ενδιαφέροντος που θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλες επιχειρήσεις, π.χ. αξιόλογες οινοποιίες. Για αυτούς τους επισκέπτες θα υπάρχει και Μουσείο, παλαιών εργαλείων της Αλιείας, χώρος καφέ- ανάπαυσης, ενώ για τους πελάτες έχει προβλεφθεί χώρος εστίασης όπως και επιχειρηματικών συναντήσεων.

Το μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης

Το επενδυτικό των ετών 2023-2025 και των 2 εκατ. ευρώ, θα είναι το πιο «πράσινο» σχέδιο της «ΔΙΟΠΑΣ». Η Εταιρεία που ως και τώρα στέλνει  στο εξωτερικό, στη Νορβηγία συγκεκριμένα, παλιά δίχτυα για ανακύκλωση, θα μπορεί στην μονάδα που θα κατασκευάσει να ανακυκλώνει τα δίχτυα, ανακτώντας αρχικά πρώτη ύλη σε κόκκους (pellets), από την οποία στη συνέχεια θα κατασκευάζει ανακυκλωμένο νήμα.

Με την μονάδα ανακύκλωσης η «ΔΙΟΠΑΣ», θα ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά για ανακυκλωμένο νήμα, συνεπεία της αύξησης της τιμής του πετρελαίου από παράγωγα του οποίου κατασκευάζονται τα συνθετικά δίχτυα. Η μονάδα, θα έχει εκτός από οικονομικό όφελος για την Εταιρεία και περιβαλλοντικό, ενώ με αυτή θα ανοίξει και ο δρόμος για άλλα , νέα, καινοτόμα προϊόντα.

Στο στόχαστρο επενδυτών

Όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης, η «ΔΙΟΠΑΣ», η Εταιρεία έχει δεχθεί κρούσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, από Νορβηγία και Ινδία, από μεγάλες εταιρείες  του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

«Οι Νορβηγοί που είναι ήδη πελάτες μας, θέλουν να επεκταθούν στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ οι Ινδοί ψάχνουν για partner που θα τους ανοίξει την αγορά της Ευρώπης», εξήγησε ο πρόεδρος της επιχείρησης για να ξεκαθαρίσει ότι η «ΔΙΟΠΑΣ» θα εξέταζε μόνο την πώληση μειοψηφικού μεριδίου και , αποκλειστικά στην περίπτωση που θα της εξασφάλιζε νέα μερίδια στην διεθνή αγορά.

Πάντως αυτές οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν περάσει διετία.

Να σημειωθεί ότι αντιπρόεδρος στην Εταιρεία είναι ο κ. Γιώργος Διαμαντίδης, υπεύθυνη Οικονομικού και Διαχείρισης Προσωπικού είναι η κα. Μαρία Διαμαντίδου, ενώ στην επιχείρηση έχει εμπλακεί και η τρίτη γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κορωνοϊός: 4.500 νέα κρούσματα – 9 θάνατοι – 111 διασωληνωμένοι

Συγκροτείται Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Γερμανία: Ψυχικά ασθενής ο 29χρονος άνδρας που έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος στο Βερολίνο

Ένταση στη δίκη Κορκονέα – Εισαγγελέας: Δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top