ΕΑΥΘ: Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης για τις επιθέσεις με γκαζάκια

ΕΑΥΘ: Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης για τις επιθέσεις με γκαζάκια

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο, Λάζαρο Μαυρόπουλο, πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο των επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς (γκαζάκια) που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε εισόδους πολυκατοικιών όπου διαμένουν αστυνομικοί.

«Οι προ ημερών νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε οικείες συναδέλφων μας, ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο της στοχοποίησης των αστυνομικών της ΓΑΔΘ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμιά αντίδραση ή απτό αποτέλεσμα εκ μέρους της υπηρεσίας» σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΑΥΘ.

Συμπληρώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «το προεδρείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση και τόνισε ότι οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας αντί να απασχολούνται με το αντικείμενο της υπηρεσίας τους, έχουν επικεντρωθεί σε πάρεργα και αλλότρια καθήκοντα δίνοντας χώρο στους αντιεξουσιαστές να δρουν ανενόχλητοι».

Επιπλέον, τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΥΘ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους «για τις αμέτρητες φυλάξεις στόχων, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, πλην όμως, ποτέ δεν επαναξιολογούνται ώστε να καταργηθούν όσες δεν είναι πλέον απαραίτητες. Αν συνυπολογίσουμε και τις πολυάριθμες φυλάξεις ανηλίκων στα νοσοκομεία, αντιλαμβανόμαστε γιατί έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε όλες τις Διευθύνσεις και ιδιαίτερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας».

Εν κατακλείδι το προεδρείο της ΕΑΥΘ, ζήτησε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης «να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς ώστε να περιοριστούν αυτές οι φυλάξεις. Επίσης να γίνει επαναξιολόγηση των φυλασσόμενων στόχων και απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων από φυλάξεις που πλέον δεν έχουν αστυνομικό ενδιαφέρον. Πλέον, φτάσαμε στο σημείο να φυλάσσονται νεογνά βρέφη από δύο αστυνομικούς ανά βάρδια, μετατρέποντας τους ουσιαστικά σε “νταντάδες”».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρόπουλος ανέφερε ότι σύντομα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για να γίνει επαναξιολόγηση και να διακοπούν όσες φυλάξεις δεν είναι αναγκαίες.

Στο τραπέζι και το θέμα της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν και αυτό της υποστελέχωσης της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων. Ζήτημα για το οποίο το ΔΣ της ΕΑΥΘ, ανέφερε ότι «παρά την ενίσχυση με προσωπικό, η γενικότερη κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά και παρά τις όποιες δεσμεύσεις για αποφόρτιση των κρατητηρίων, αυτά ακόμα είναι υπερπλήρη. Για το λόγο αυτό, το προεδρείο ζήτησε από τον κ. Γενικό να έρθει σε επαφή με τον εισαγγελέα ώστε να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις υποδίκων στα κρατητήρια».

Συμπληρωματικά, τονίστηκε η «εκ μέρους της Ένωσης ανάγκη αξιοποίηση όλων των αστυνομικών της ΓΑΔΘ, ανεξαρτήτου βαθμού, βάσει του καθηκοντολογίου». «Μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι πολλά καθήκοντα, με κυριότερο αυτό του αξιωματικού υπηρεσίας, εκτελούνται κατά κύριο λόγο από το χαμηλόβαθμο προσωπικό και οι αξιωματικοί χαίρουν άτυπης εξαίρεσης. Επειδή αυτή τη στιγμή η ΓΑΔΘ, δεν έχει την πολυτέλεια να αποστερηθεί ούτε έναν αστυνομικό, το προεδρείο ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του καθηκοντολογίου για όλους τους αστυνομικούς της ΓΑΔΘ».

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρόπουλος, αποδέχτηκε το αίτημα και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα εκδοθεί ανάλογη διαταγή για την αξιοποίηση του προσωπικού.

Εξισορρόπηση αρμοδιοτήτων

Κλείνοντας την ανακοίνωση η ΕΑΥΘ επισημαίνει ότι «τα ανεξέλεγκτα πάρεργα και οι φυλάξεις έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Πλέον όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ εκτελούν παρόμοια καθήκοντα που εκπίπτουν της βασικής αποστολής τους. Για να μπορέσει να υπάρξει υπηρεσιακή εξισορρόπηση και κάθε Διεύθυνση να απασχολείται στις αρμοδιότητές της, πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες από την ηγεσία και γι’ αυτό αναμένουμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του κ. Γενικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΑΥΘ: Στη Δικαιοσύνη για τους “21” – Υπόμνημα σε βουλευτές και κόμματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top