Εγνατία – Εργαζόμενοι: “Ξεπούλημα” η παραχώρηση μέσα στην πανδημία

Εγνατία – Εργαζόμενοι: “Ξεπούλημα” η παραχώρηση μέσα στην πανδημία

Σε δυσμενείς συνθήκες εννοούν ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση να προχωρήσουν με την κατάθεση των οικονομικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς η  μειωμένη κίνηση και τα έσοδα λόγω κορωνοϊού, πανδημίας και 2ου lock down τώρα, θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων που θα έχει το ελληνικό δημόσιο, υποστηρίζουν οι υπάλληλοι της ΕΟΑΕ που δηλώνουν για μία ακόμη φορά αντίθετοι στο διαγωνισμό παραχώρησης.

Το δελτίο τύπου του ΣΕΤΕΟ:

“Στη διάρκεια της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας και εν μέσω γενικού lockdown, οι ειδήσεις στον οικονομικό Τύπο αφορούν τις αντιδικίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης θα συνεχιστεί κανονικά στις 11 Δεκεμβρίου. Το δε Υπουργείο Υποδομών με τη σιωπή του δείχνει για ακόμη μια φορά οτι στηρίζει ουσιαστικά και πολιτικά όλη τη διαδικασία.

Στην παρούσα συγκυρία, εκτός των πολλών ενστάσεων για το μοντέλο της σχεδιαζόμενης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα:

  • Ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να πει ότι οι συνθήκες της σταθερά μειωμένης κυκλοφορίας κατά 20%-35% και των αντίστοιχα μειωμένων εσόδων διοδίων, αποτελούν κατάλληλη στιγμή για τη διαμόρφωση οικονομικών προσφορών οι οποίες βασίζονται στην πρόβλεψη μελλοντικών εσόδων?
  • Ποιος εγγυάται ότι η διαμόρφωση των οικονομικών προσφορών εν μέσω lockdown με μεγαλύτερη μείωση της κυκλοφορίας, θα φέρει το υψηλότερο τίμημα για το δημόσιο και άρα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον?
  • Ποιος μπορεί να γνωρίζει αν η πανδημία είναι παροδική, πότε είναι η ημερομηνία λήξης της και πότε η κατάσταση θα επανέλθει στα προηγούμενα?
  • Ποιος θα ευθύνεται αν όλες οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού διαμορφωθούν τώρα με βάση το δυσμενέστερο σενάριο που σημαίνει το μικρότερο όφελος για το Δημόσιο?

Είναι γνωστό ότι οι φορείς που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις των άλλων ελληνικών αυτοκινητόδρομων έχουν ήδη ζητήσει από το Κράτος αποζημίωση 85 εκ. Ευρώ, από τα μειωμένα έσοδα λόγω «γεγονότος ανωτέρας βίας» κατά το πρώτο lock down της άνοιξης. Επειδή οι περισσότεροι φορείς που ενδιαφέρονται για την Εγνατία Οδό αποτελούν και μέλη κοινοπραξιών υφιστάμενων παραχωρήσεων, ας φανταστούμε τη σημερινή φαιδρή εικόνα:

  • στο 1ο τεφτέρι μετρούν τα έσοδα που χάνουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις ώστε να ζητήσουν νέες αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ και
  • στο 2ο τεφτέρι υπολογίζουν τα μελλοντικά έσοδα για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού, ώστε να διαμορφώσουν οικονομικές προσφορές εν μέσω πανδημίας, η οποία βέβαια δεν θα ισχύει για όλα τα χρόνια παραχώρησης.

Η εικόνα αυτή δείχνει το λόγο που η παραχώρηση αυτοκινητόδρομων αποτελεί μια περιζήτητη οικονομική δραστηριότητα των μεγάλων συμφερόντων και με μεγάλη διαφορά την πλέον κερδοφόρα: το ίδιο το κράτος διασφαλίζει, με διάφορους τρόπους, ότι οι παραχωρησιούχοι θα είναι κερδισμένοι “βρέξει-χιονίσει” και ότι οι πολίτες θα πληρώνουν είτε μέσω διοδίων για τα άμεσα έσοδά τους ή μέσω φόρων για τις αποζημιώσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσει που το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει να υποβληθούν, σε συνθήκες πανδημίας, οι οικονομικές προσφορές για το διαγωνισμό παραχώρησης ενός δημόσιου παγίου αξίας 7 δισ. € και δεν δίνει παράταση σε έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε 2017 και έχει πάρει μέχρι σήμερα ουκ ολίγες παρατάσεις. Μας προβληματίζει όμως η αδράνεια του Υπουργείου και της Κυβέρνησης που αντί να λειτουργούν για να προκύψει υψηλό τίμημα, τελικά βοηθούν ώστε οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι να τεκμηριώσουν το χαμηλότερο τίμημα προς όφελός τους.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι, τη στιγμή που οι παραχωρησιούχοι ζητούν αποζημίωση από το κράτος για τα έσοδα που χάνουν, η δημόσια Εγνατία Οδός Α.Ε. επιχορηγεί το σύστημα υγείας από τα ταμεία της εταιρείας. Άραγε τι εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον ως επιλογή διαχείρισης των παγίων του?

Η παράσταση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σκηνοθετείται εδώ και χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ σε αγαστή συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, που είναι οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες και οι τράπεζες. Οι θεατές της παράστασης θα είναι οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι θα τη χρηματοδοτούν για 35 έτη, πληρώνοντας διαρκώς περισσότερα και ακριβότερα διόδια. Το ΤΑΙΠΕΔ, με τη συναίνεση του Υπουργείου Υποδομών, έχει μεριμνήσει για να κατασκευαστούν στην Εγνατία Οδό 63 σταθμοί διοδίων και υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο (ΦΕΚ2018Β/25.05.2020) ώστε μέχρι την παραχώρηση να αυξηθεί άμεσα η χρέωση από τα 0,03€/χλμ στα 0,04€/χλμ και μετά μέχρι τα 0,065€/χλμ.

Στις συνθήκες αυτές, ως Σύλλογος εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», θεωρούμε απόλυτα ορθές τις πρόσφατες αποφάσεις των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων για εξαίρεση των τοπικών κοινωνιών από το χαράτσι των διοδίων. Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός των μετωπικών και κυρίως των πλευρικών διοδίων από το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων που νομοθετούν, ουσιαστικά εγκλωβίζουν πολλές τοπικές κοινωνίες, δεν εξυπηρετούν τους σύγχρονους σκοπούς μιας δημόσιας υποδομής και λειτουργούν με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του κέρδους των υποψήφιων παραχωρησιούχων.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει εντολή στην Εγνατία Οδό Α.Ε. να σχεδιάσει, με μελέτη, την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων της Εγνατίας Οδού, στην οποία να συμπεριλάβει εξαιρέσεις των τοπικών κοινωνιών που κάνουν χρήση για εξυπηρέτηση κοινωνικών διοικητικών αναγκών, των ευπαθών κοινωνικά ομάδων καθώς και εκπτωτική πολιτική της οδού για συχνούς χρήστες αυτής.

Αυτή είναι ορθή δημοσία διαχείριση των υποδομών που θα εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες για τις οποίες και χρηματοδοτήθηκαν .

Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό Α.Ε. είμαστε ενάντια στην επικείμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω την παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου και θα επανέλθουμε άμεσα με οικονομικά στοιχεία που το αποδεικνύουν”.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top