Εγνατία Οδός ΑΕ- δημοπράτηση: Γίνεται δρόμος το Μελίβοια-Δημάριο

Εγνατία Οδός ΑΕ- δημοπράτηση: Γίνεται δρόμος το Μελίβοια-Δημάριο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με την διαπλάτυνση και βελτίωση του τμήματος Μελίβοια- Δημάριο, ουσιαστικά θα «γίνει δρόμος» το κομμάτι του οδικού άξονα που θα συνδέει την Ξάνθη με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όταν σήμερα στο συγκεκριμένο τμήμα, υπάρχουν σημεία που  δεν χωρούν καλά- καλά να κινηθούν δύο ποδήλατα, το ένα δίπλα στο άλλο.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Εγνατία Οδός Α.Ε. ως αναθέτουσα αρχή δημοπράτησε την κατασκευή του τμήματος Μελίβοια- Δημάριο, το οποίο και αποτελεί το δεύτερο τμήμα του καθέτου άξονα ’70’, Ξάνθη- Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, συνολικού μήκους περίπου 70 χλμ.. Ο συγκεκριμένος άξονας, κυριολεκτικώς σε μέλλοντα χρόνο «θα» συνδέει την Ξάνθη με τα σύνορα, αφού το πλέον βόρειο τμήμα του, από Δημάριο ως τη μεθόριο, είναι υπό κατασκευή, μέσα από ένα δύσκολο ορεινό ανάγλυφο.

Boυλγαρία- μεθοριακός σταθμός στο Ρούντοζεμ

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Βουλγαρίας έχουν προχωρήσει τα έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου που εντάσσεται στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο, ενώ ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η κατασκευή συνοριακού σταθμού στο Ρούντοζεμ.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική επικράτεια, ο άξονας ‘70’, άρχισε να κατασκευάζεται – αναβαθμίζεται από το βορειότερο σημείο, δηλαδή από το τμήμα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα- Δημάριο (μήκους 7,5 χλμ.), το οποίο μετά από παρατάσεις αναμένεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2022.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα έργα σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου κάθετου άξονα, ως και την Ξάνθη, έχουν μελετητική ωριμότητα και αυτό που απαιτείται για την εκτέλεσή τους, είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Aνατολική παράκαμψη Ξάνθης

Επανειλημμένως έχει τονιστεί από τοπικούς φορείς, ότι τα οφέλη από την κατασκευή του κάθετου άξονα θα αποδώσουν τα μέγιστα και χωρίς να προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη της Ξάνθης, αν κατασκευαστεί η ανατολική παράκαμψη η οποία ακόμη δεν έχει καν μελετηθεί. Με την ανατολική παράκαμψη θα διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία, ΙΧ αυτοκίνητα) που θα έρχονται από τα βόρεια και θα μπορούν να κατευθυνθούν ανατολικά, προς Κομοτηνή.

Χρονοδιάγραμμα και φυσικό αντικείμενο

Στην παρούσα χρονική φάση, με την χρηματοδότηση εξασφαλισμένη για το Mελίβοια- Δημάριο, η Εγνατία Οδός Α.Ε. δημοσίευση την προκήρυξη του διαγωνισμού και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν φακέλους ως τις 22 Σεπτεμβρίου, στις 4 μ.μ.

Το έργο είναι προϋπολογισμένο στα 39,375 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ και συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας- Θράκης.

Ο χρόνος κατασκευής του Μελίβοια – Δημάριο θα είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και τα έργα θα γίνονται με τον δρόμο σε λειτουργία.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του τμήματος «Μελίβοια-Δημάριο», μήκους 10,76 χιλιομέτρων και συγκεκριμένα στα υποτμήματα:

«Παράκαμψη Μελίβοιας», μήκους 2,24 χλμ που παρακάμπτει τον οικισμό από τα δυτικά και συνδέεται με δύο ισόπεδους κόμβους.
2) «Μελίβοια-Δημάριο», μήκους 8,24 χλμ που αφορά στη βελτίωση και διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού.

Η εργολαβία εκτός από την κατασκευή της οδικής αρτηρίας περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κόμβων σε Μελίβοια- ανατολικά, Μελίβοια- δυτικά, Κοτύλη και Δημάριο και τις συνδετήριες με τους κόμβους οδούς σε συνολικό μήκος 2 χλμ., όπως βεβαίως και όλα τα τεχνικά προαπαιτούμενα έργα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top