Στην ελιά ελπίζει φέτος η οικονομία της Χαλκιδικής

Στην ελιά ελπίζει φέτος η οικονομία της Χαλκιδικής

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η ελιά και …η συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Επιμελητηρίου και Αγροτικών Συνεταιρισμών & Συλλόγων, θα σώσουν φέτος ότι μπορεί να σωθεί από την οικονομία της Χαλκιδικής, μετά το στραπάτσο που έπαθαν ο Τουρισμός και οι συνοδοί κλάδοι. 

“Ο νομός, φέτος, από τον Τουρισμό είναι καταδικασμένος, αν δεν πέσουν χρήματα και από τις ελιές, θα βουλιάξει η οικονομία της Χαλκιδικής”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, προσθέτοντας ότι για τη συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, ο νομός, ο μεγαλύτερος παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας, χρειάζεται ως και 10.000 εργάτες γης που κάθε χρόνο έρχονται στην περιοχή κυρίως από την Αλβανία.

Ευτυχώς λύση βρέθηκε έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι Αλβανοί που είχαν έρθει σε Πέλλα και Ημαθία, με ΠΝΠ, για τη συγκομιδή φρούτων, αλλά και για να μπορέσουν οι Χαλκιδικιώτες παραγωγοί να κινήσουνε τη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης, των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα εάν προσκομίζουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου (PCR), που θα έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Γιάννης Κουφίδης - Πρόεδρος - Επιμελητήριο - Χαλκιδική

Παράλληλα, από το τέλος Ιουλίου, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, έχει καλέσει τους ημεδαπούς που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν για τη συγκομιδή της ελιάς, να επικοινωνήσουν με τους δέκα αγροτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους που βρίσκονται στα όριά του.

Αλλά όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων είναι πολύ περιορισμένο, οπότε όλη η προσπάθεια θα κριθεί από την προσέλκυση εργατών από την Αλβανία.

Αγώνας για να σωθεί ο πράσινος χρυσός

Η προσπάθεια εξασφάλισης εργατικών χεριών, άρχισε πριν ενάμισι και πλέον μήνα, με πρωτοστάτες τον κ. Κουφίδη και την  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνο, κα. Κατερίνα Ζωγράφου, που έγκαιρα και σε μία πρωτοφανή για τη Χαλκιδική κινητοποίηση, οργανωμένα και σε συντονισμό με τους Αγροτικούς Συλλόγους, αναζητούσαν λύσεις στο πρόβλημα της εξασφάλισης εργατών γης, αφού από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να μαζευτούν ως και 110.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς.

κατερινα-ζωγραφου

“Ο παράγοντας χρόνος είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς στη διάρκεια περίπου ενάμισι μήνα, πρέπει, με το χέρι, μία- μία, να μαζευτούν ως 100.000-110.000 τόνοι πράσινης ελιάς, της ελιάς που είναι το σήμα κατατεθέν των βρώσιμων ελιών της Χαλκιδικής και σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Επόμενο ήταν τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από το Επιμελητήριο, να ρίξουμε μεγάλο βάρος στον Πρωτογενή τομέα, ειδικά μετά το πλήγμα που επέφερε ο covid-19 στον Τουρισμό, πλήγμα που είχε έστω σαν θετικό αποτέλεσμα μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής μας, συνεργασία”, είπε η κα. Ζωγράφου προσθέτοντας:

“Σε αυτή την προσπάθεια είμασταν σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, όπως και ειδικότερα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, γιατί έπρεπε με εγκυκλίους και διοικητικές πράξεις, να γίνουν οι ρυθμίσεις, που στη βάση της ΠΝΠ του Μαίου, θα επέτρεπαν τη μετάκληση εργατών γης. Σημαντικότατη υποστήριξη στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε, είχαμε από τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας όπως και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, που είχαν δραστηριοποιηθεί έντονα για την έκδοση της ΠΝΠ, με την οποία ήρθαν, στο τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου, εργάτες από τη γειτονική Αλβανία, για το μάζεμα των φρούτων. Αυτή η συνεργασία και οι εντατικές ενέργειες, είναι που παρήγαγαν τη λύση που σήμερα έχουμε εξασφαλίσει”.

Η Ομάδα Δράσης της Χαλκιδικής, είχε έρθει σε επαφή και με την Αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι υπήκοοι της γειτονικής χώρας, να μπορέσουν να κάνουν το τεστ σε πιστοποιημένα εργαστηρια.

Τώρα πλέον, με απόφαση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε τρίμηνη παράταση στην άδεια παραμονής των αλλοδαπών εργατών γης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι αρκετές χιλιάδες που είχαν έρθει σε Πέλλα και Ημαθία, με ΠΝΠ.

Επιπλέον, με την ΠΝΠ, αίρονται και οι αριθμητικοί περιορισμοί που ουσιαστικά επιβάλλονταν με τις εξαιρετικά ολιγάριθμες εγκρίσεις που χορηγούνταν, τα προηγούμενα χρόνια,  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κι’ αυτό επειδή οι περισσότεροι εργάτες γης έρχονταν στη χώρα με τουριστική βίζα.

“Έχουμε τον τρόπο, πλέον, να εξασφαλίσουμε τα εργατικά χέρια που χρειάζεται η Χαλκιδική για τη συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς και μάλιστα με τις ενδεδειγμένες, οριζόντιες,  φορολογικά και ασφαλιστικά διαδικασίες. Δεν ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των Αλβανών εργατών που βρίσκονται ακόμη σε Ημαθία και Πέλλα, αλλά οπωσδήποτε είναι αρκετοί ενώ πληροφορούμαστε πως έρχονται και άλλοι σε αυτές τις περιοχές, επειδή υπάρχει τουλάχιστον ένα 15νθημερο δουλειάς για το μάζεμα των ροδακίνων”, είπε η κα. Ζωγράφου.

Πρωτογενής, ο πλούτος της Χαλκιδικής

Στην αντίληψη πάρα πολλών, ο Τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για τη Χαλκιδική, αλλά όπως υπογραμμίζει η κα. Ζωγράφου, στον Πρωτογενή Τομέα κυρίως στηρίζεται το ΑΕΠ του νομού, καθώς μέσω των τουριστικών επιχειρήσεων, μέρος των εσόδων και των κερδών μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εργάζονται ως εκπαιδευόμενοι και πολλοί αλλοδαποί, όπως π.χ. Τσέχοι.

“Ο Πρωτογενής Τομέας- γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία- είναι αυτός με τη μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα για την οικονομία του νομού”, υπογράμμισε η κα. Ζωγράφου, γεωπόνος, εξειδικευμένη στην Αειφορική Διαχείριση Οικοσυστημάτων και εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στις Ομάδες Εργασίας του ΥΠΑΑ&Τ για την παρακολούθηση του ΠΑΑ 2014-2020.

Στη Χαλκιδική, οι καλλιεργήσιμες γαίες εκτείνονται σε περίπου 800.000 στρέμματα, με την ελαιοκαλλιέργεια να καλύπτει τουλάχιστον τις 300.000 από αυτά.

Κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Ελιά Χαλκιδικής και η Χονδροελιά, ποικιλίεςξ που δίνουν κυρίως επιτραπέζιο προϊόν.  Καλλιεργούνται και λίγες εκτάσεις με τις ποικιλίες Κορωνέϊκη και Θασίτικη, ενώ υπάρχει και η ποικιλία Γαλανό Μεταγγιτσίου που δίνει και το ΠΟΠ βιολογικό αγουρέλαιο. Σημειωτέον ότι ΠΟΠ είναι και το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής.

Η βρώσιμη ελιά, όπως είπε η κα. Ζωγράφου, αντιπροσωπεύει το 70%-80% της Χαλκιδικιώτικης ελιάς ενώ στη βρώσιμη, τη μερίδα του λέοντος έχει η πράσινη ελιά.

Η ελαιοκαλλιέργεια, μαζί με τις επιδοτήσεις, έχει περίπου το 80% του εισοδήματος που παράγεται από τον Πρωτογενή Τομέα, ενώ ακολουθούν βάσει οικονομικής συνεισφοράς, η κτηνοτροφία και τα οπωροκηπευτικά.

Σε ο,τι αφορά στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ ικανοποιητική στις περισσότερες περιοχές όπως Όλυνθος, Άγιος Μάμας, Καλύβες, με εξαίρεση τη ζώνη των Σημάντρων. Σε κάποιες περιοχές της Σιθωνίας, που παράγεται κυρίως ελαιόλαδο, στα δέντρα δεν υπάρχει πολύς καρπός, αλλά από την άλλη, δεν υπάρχει ούτε δάκος, οπότε το αποτέλεσμα της καλλιεργητικής προσπάθειας αναμένεται θετικό.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top