Ένα κεράκι για τον Πατέρα Επιφάνιο

Ένα κεράκι για τον Πατέρα Επιφάνιο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πόσα διακονήματα, μέσα στο Όρος αλλά και έξω από αυτό, υπηρετούσε παράλληλα ο Πατέρας Επιφάνιος, με τόση ζέση, τόση αφοσίωση, ευρηματικότητα αλλά και αποτελεσματικότητα; Tην απάντηση μπορούν να τη δώσουν όσοι τον έζησαν, Αγιορείτες αλλά και λαϊκοί που  συνεργάστηκαν μαζί του στις δεκαετίες μίας ζωής που πνεύμα, μυαλό και χέρια δημιουργούσαν και προσέφεραν.

Ο πατέρας Επιφάνιος ήταν γλυκύς, προσηνής, ακάματος στη δουλειά, δραστήριος πρεσβευτής της Αθωνικής Πολιτείας αλλά και της Ελλάδας στον κόσμο όλο. Μέσα σε 30 χρόνια, αυτός ο οινοποιός και ο αρχιμάγειρας του  Αγίου Όρους, έδωσε νέα ζωή στο Μυλοπόταμο. Αναστήλωσε την εκκλησία στο κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, φύτεψε αμπέλι σε 50 στρέμματα, έχτισε οινοποιείο, προώθησε τα βιολογικά κρασιά ‘Μυλοπόταμος’ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με το βιβλίο του «Η μαγειρική του Αγίου Όρους», που μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες, διέσωσε και διέδωσε ένα κομμάτι της πλούσιας παράδοσης του Όρους στρώνοντας το λιτό τραπέζι της καλογερικής μαγειρικής.

Toν θυμόμαστε ακούραστο να συμμετέχει στις διοργανώσεις για τη Μακεδονική Κουζίνα, στα γαστρονομικά αφιερώματα που διοργάνωναν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων, η προ του Άθωνα περιοχή και ο Δήμος Αριστοτέλη, οι Οινοποιοί του Βορειοελλαδικού Αμπελώνα, ένας ακούραστος άνθρωπος με το μαύρο ράσο και ζωσμένος από πάνω την ποδιά του μάγειρα, να ενώνει υλικά και να απελευθερώνει γεύσεις μέσα σε ταψιά και μαρμίτες.

«Ο γέροντας ήταν μέλος της Λέσχης μας και η απώλειά του αφήνει μεγάλο κενό. Ήταν μέλος μας από το 2010 και δίπλα μας, αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με κάθε δυνατό τρόπο. Μαζί μας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων της Θεσσαλονίκης το 2016, στο Συνέδριο της Μαλαισίας το 2018  αλλά και δίπλα μας στην Ολυμπιάδα Μαγειρικής της Στουτγάρδης, το Φεβρουάριο του 2020», είπε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος κ. Χρήστος Γκότσης.

Ο πατέρας Επιφάνιος ήταν πάντοτε παρών, κάθε φορά που ζητούνταν η συνδρομή του, παρότι τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας.

«Είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τον Γέροντα, ήταν μαζί μας σε όλες τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έδεναν την παράδοση με τη μακεδονική κουζίνα, σε εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», δήλωσε ο τομεάρχης τουρισμού της ΠΚΜ κ. Αλέξανδρος Θάνος.

«Ο πατέρας Επιφάνιος έχει κάνει πασίγνωστη την Αγιορείτικη Κουζίνα, στον κόσμο. Aν και δεν το επεδίωκε ποτέ, ήταν κάτι από celebrity. Aπό το 2010, με το βιβλίο του, με τις συμμετοχές του σε διοργανώσεις, τις συνεντεύξεις του, το χρόνο που διέθετε για να προβάλλει το Όρος, ήταν πράγματι ο πιο γνωστός πρεσβευτής του Αγίου Όρους, αλλά και της Χαλκιδικής και της χώρας ολόκληρης», αναγνώρισε η κα. Μαρία Πάππα, σύμβουλος του φεστιβάλ γαστρονομίας ΚOUZINA προσθέτοντας:

«Από το 1998 ακόμη είχε πετύχει την αναγνώριση των βιολογικών κρασιών του Μυλοποτάμου. Είχαμε συνεργαστεί από το 2011 ως και το 2016, σε Ελλάδα και εξωτερικό, πήγαμε στη Γερμανία, στο Λονδίνο όπου μαγείρεψε στην κουζίνα του Jamie Oliver, ενώ στο Όρος είχε φιλοξενήσει δημοσιογράφους από κάθε μέρος του κόσμου, μέσα ενημέρωσης όπως το Travel Channel, τους Times, τη RAI, τη Le Monde».

Για τον κ. Γιάννη Γρανούζη, «ο Πατέρας Επιφάνιος κατάφερνε και περνούσε τα μηνύματα του μοναχισμού μέσα και από τη γαστρονομία. Πολλές φορές, στο Κτήμα Λίκνο, δίδαξε τη Μακεδονική Αγιορείτικη κουζίνα με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο, μαγειρεύοντας πάνω σε ανοικτή φωτιά από ξύλα βελανιδιάς.

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές το Μυλοπόταμο, να δω το έργο συντήρησης του Πύργου, τον αμπελώνα που ξεκινάει σχεδόν από το κύμα για ανεβεί στις πλαγιές του Άθωνα. Ο Γέροντας ήταν οινοποιός αλλά και χαρισματικός μάγειρας, στο πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου,  μεγάλη γιορτή για το μοναστήρι τους, την Μεγίστη Λαύρα, ο Επιφάνιος αναλάμβανε το τραπέζι για ως και 1.500 προσκυνητές, λαϊκούς και μοναχούς. Έφυγε τώρα και η απώλειά του είναι μεγάλη».

Ο πατέρας Επιφάνιος έφυγε από αυτόν τον κόσμο έχοντας καταρρίψει στείρες αντιλήψεις κι’ αποδείξει το πόσο καλά, πνεύμα και ύλη συνεργάζονται σε μία ζωή δημιουργίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top