Ενέργεια και Ασφάλεια, στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Ενέργεια και Ασφάλεια, στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το ένα μετά το άλλο, συνδέονται τα κομμάτια του puzzle που επιβεβαιώνουν πως  οι παραχωρήσεις των δύο βορειοελλαδικών λιμανιών, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, δεν είναι just διαμεταφορές και trade. Στις μέρες τις δύσκολες που διανύουμε, all is energy και, γεωπολιτική, ενώ  δεν έχουμε σχεδόν την παραμικρή αμφιβολία πως…the winner, τόσο στην περίπτωση του ΟΛΚ, όσο και του ΟΛΑ, θα είναι σχήμα ελληνο-αμερικανικό.

Επίσης, όπως από τις εξελίξεις αποδεικνύεται, κορυφαίοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι κτίζουν συνέργειες πάνω στην αναβαθμισμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, όταν εκ παραλλήλου, το Μαξίμου, διαβάζει σωστά τα σημεία τα οποία, αποκωδικοποιημένα, δείχνουν τις πιθανές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την οικονομία της περιοχής μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Σόφια (ήταν 20/12/ 2021) και τη συνάντησή του με τον  Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ και τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ. Τότε τα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν ενημερωθεί για συζητήσεις που αφορούσαν στην ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου IGB και τη διμερή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Τώρα γνωρίζουμε, πως η χώρα μας ενδιαφέρεται για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τον νέο πυρηνικό σταθμό που θέλει να κατασκευάσει η Βουλγαρία.

Τι συνέβη μεταξύ του ‘τότε’ και του ‘τώρα’; Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η τεράστια αναστάτωση που αναμένεται να προκαλέσει στην μερικώς, αλλά σημαντικά, εξαρτημένη από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, Ελλάδα. Και προφανώς οι συζητήσεις για την προμήθεια ενέργειας από το νέο πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας, εφ’ όσον αυτός κατασκευαστεί, δεν έγιναν τελευταία στιγμή.

Τι άλλο όμως γνωρίζουμε από εχθές, από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, κατά την ειδική συνεδρίαση του σώματος, για το Ουκρανικό; Τι άλλο γνωρίζουμε από ανακοίνωση της Gastrade, που έγινε μερικές ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή; Ότι ήδη από το τέλος Ιανουαρίου, συζητείται δεύτερη ιδιωτική επένδυση για τη δημιουργία, στην Αλεξανδρούπολη ενός ακόμη σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου/LNG, πέραν του πρώτου  FSRU της Gastrade, δηλαδή της  Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φ/Α, που αναμένεται να  τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Εν προκειμένω τίποτε δεν είναι τυχαίο κι’ όπως φαίνεται υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και προετοιμασία για να θωρακιστεί ενεργειακά η χώρα αλλά και να διοχετεύεται Φ/Α στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΟΛΚ και υποπαραχώρηση του εμπορικού λιμένα “Φίλιππος Β”

Επανερχόμενοι στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υποπαραχώρηση τμήματος του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας, του «Φίλιππος Β’» για 40 χρόνια, πληροφορηθήκαμε ότι από τους τέσσερις υποψηφίους επενδυτές, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο ένας. Πρόκειται για την  κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από την  αμερικανική BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP, το  EFA GROUP που δραστηριοποιείται μέσω προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων και στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας και, τη  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  η οποία φυσικά δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς είναι ένας από τους πολύ μεγάλους ελληνικούς ομίλους στους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας.

Πολύ πιθανόν, στις 5 Μαΐου, αν δεν δοθεί άλλη παράταση, να διαπιστώσουμε πως δεσμευτική οικονομική προσφορά για το 67% της α.ε. Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, θα καταθέσει πάλι η ίδια κοινοπραξία, ίσως η μόνη από τους τέσσερις υποψηφίους που έχουν περάσει στη Β’ Φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτή την πρόβλεψη εύκολα θα τη διακινδύνευε κάποιος, με δεδομένη την αναβαθμισμένη ενεργειακά Αλεξανδρούπολη (αγωγός ΤΑΡ, FSRU), τα σημαντικά έργα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε προγραμματίστηκαν, το επανειλημμένως διατυπωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και, τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων με κεφάλαια του αμερικανικού δημοσίου μέσω του  Develpoment Finance Corporation/DFC.

Κι’ έτσι, το ένα με το άλλο κομμάτι του puzzle, έρχονται και συνδέονται, διαμορφώνοντας ένα πολύ ισχυρό ενεργειακά, διαμεταφορικά και γεωπολιτικά κέντρο- χερσαίο και θαλάσσιο-  μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Το ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας

Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από την εικόνα, το επίσης πολυσυζητημένο ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας, δηλαδή τη δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, σε κοίτασμα που έχει εξαντληθεί και  βρίσκεται σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων, περίπου 6 χλμ. από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η δημιουργία του ΥΑΦΑ, μέσω διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς απαντά στο κρίσιμο θέμα της αποθήκευσης ενεργειακών πόρων. Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει παρότι είχε για κάποιο διάστημα «σκαλώσει» στον Κανονισμό Τιμολόγησης. Στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία μετέχει η γνωστή μας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ, ενώ υποψήφιος επενδυτής είναι και η Energean Oil & Gas.

Όπως λοιπόν εύκολα συμπεραίνεται, η περιοχή μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης αποκτά μεγάλη ενεργειακή και στρατηγική σημασία για την Ελλάδα στο πλαίσιο σχεδιασμών που αφορούν την ενεργειακή και περιφερειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον το τι θα δείξει η επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αν και όπως σημειώθηκε, προβλέψεις σχετικά ασφαλείς μπορούν να γίνουν και πριν την ανακοίνωση της κατάθεσης των προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top