Επιμελητήριο Σερρών: Άμεση λειτουργία λιανεμπορίου με «click in shop»

Επιμελητήριο Σερρών: Άμεση λειτουργία λιανεμπορίου με «click in shop»

Την άμεση λειτουργία του λιανεμπορίου ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος των Σερρών, με την «παράδοση εντός καταστήματος» (click in shop). «Οι επιχειρηματίες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι σε απόγνωση, είναι πολλούς μήνες κλειστά, τα έξοδα τρέχουν και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Την άμεση λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων  με τη μέθοδο «click in shop», δηλαδή με τη μετάβαση του καταναλωτή στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, και με τήρηση αυστηρών μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων ζητάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις του νομού με τις διαρκείς παρατάσεις της καραντίνας καθώς και την εκ νέου αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο κ. Μέγκλας επισημαίνει πως η ζημία που έχουν υποστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι τεράστια και δεν κατέστη δυνατό να αντισταθμιστεί με τη μέθοδο του «click away».

«Ζητάμε την άμεση λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο «click in shop» αναφέρει ο κ. Μέγκλας εξηγώντας πως με την είσοδο ενός καταναλωτή σε κάθε κατάστημα αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού, ενώ παράλληλα η λειτουργία των καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά.

Ο ίδιος σχολιάζοντας το click away αναφέρει πως «από το να ήταν τελείως κλειστά τα εμπορικά καταστήματα το «click away» ήταν μια λύση, ωστόσο, προτείνουμε να υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει ένα άτομο στο κατάστημα, κατόπιν ραντεβού» προσθέτοντας ότι η μέθοδος «click away» λειτούργησε μερικώς μόνο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά ο τζίρος τους κατά την εορταστική περίοδο. Η δε εκ νέου αναστολή λειτουργίας τους εν μέσω εκπτωτικής περιόδου αποτελεί τη χαριστική βολή.

Άμεση οικονομική ενίσχυση

Στην ίδια επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ο κ. Μέγκλας ζητάει την άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας ανάλογα με τη μείωση του τζίρου τους κατά το διάστημα της αναστολής σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς σε συνάρτηση με τα μηνιαία πάγια έξοδά τους.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος», στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες από τον κορωνοϊό με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους, στην ΠΕ Σερρών από τις 10.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση 980 εκ των οποίων εγκρίθηκαν 285. Σ’ ότι αφορά το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί για τις Σέρρες, ανέρχεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ (7.745.800 ευρώ).

«Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση χρηματοδότησης, διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις» εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Μέγκλας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ οι υποψήφιοι, των οποίων οι αιτήσεις χρηματοδότησης έχουν απορριφθεί, έχουν προθεσμία έως αύριο (Τετάρτη 13/1/2021) να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά της απόφασης απόρριψης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Διέξοδος» που ανακοίνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορά συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top