Έβρος: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορα

Έβρος: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορα

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Συνεχώς αυξάνονται τις τελευταίες μέρες οι απόπειρες «εισβολής» μεταναστών στο ελληνικό έδαφος από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως –έστω και σε περιορισμένο ακόμα βαθμό- κάνουν πράξη τις απειλές τους ότι θα επιχειρήσουν να προωθήσουν εκ νέου μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα τον περασμένο Μάρτιο.

Μικρές ομάδες μεταναστών, με τη βοήθεια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα μέσω του ποταμού Έβρου με βάρκες. Οι απόπειρες αυτές σημειώνονται στον κεντρικό και στον νότιο Έβρο, κυρίως στο Τυχερό και λιγότερο στις Φέρες και στο Σουφλί. Περιορισμένος σε λίγες δεκάδες φέρεται να είναι και ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στο φυλάκιο Παζάρ Κουλέ, στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές.

Ελεγχόμενη κατάσταση

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας ενισχύθηκαν με 400 αστυνομικούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αστυνομικών και συνοριοφυλάκων που περιπολούν κατά μήκος των συνόρων σε περισσότερα από 1.200 άτομα.

Επιπλέον, οι πληροφορίες από την τουρκική πλευρά που κάνουν λόγο για την προώθηση περίπου 6.000 μεταναστών στην Αδριανούπολη, που βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τις Καστανιές, θεωρούνται ανακριβείς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν μαζική συγκέντρωσης μεταναστών στα σύνορα.

Όπως είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, υπάρχει αύξηση των ροών σε σχέση με το διάστημα μετά την πλήρη εκκένωση του καταυλισμού που είχε στηθεί στο Παζάρ Κουλέ.

«Υπάρχουν αυξημένες ροές, όμως τις αποκρούουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Άλλωστε, είναι μία κατάσταση που την έχουμε ζήσει και πριν από τον Μάρτιο έντονα και τη διαχειριζόμαστε. Πρόκειται για ομάδες που συγκεντρώνονται και πάνε να περάσουν το ποτάμι. Ξενυχτούν απέναντι και κινούνται δεξιά κι αριστερά, προσπαθώντας να βρουν ευκαιρία να περάσουν. Υπάρχει απέναντι και ο τουρκικός στρατός που προκαλεί. Υπάρχει μία κινητικότητα, όχι όμως στο επίπεδο που να μας ανησυχεί», τόνισε ο κ. Χαρέλας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, ακόμα και αν ο αριθμός των 6.000 μεταναστών που φέρονται να έχουν μαζευτεί στην Αδριανούπολη είναι αληθής, δεν είναι τρομακτικός, δεδομένου ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν το προηγούμενο διάστημα να αποκρούσουν περί τα 25.000 άτομα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, είπε στο GRTimes.gr ότι στην περιοχή προς το παρόν επικρατεί ηρεμία. «Χαλάρωσαν τα μέτρα του κορωνοϊού, οπότε ήταν επόμενο να υπάρχει μία κινητικότητα. Γίνονται απόπειρες να περάσουν κατά μικρές ομάδες, αλλά αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο δήμαρχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να πλήξουν τον τουρισμό της χώρας προκαλώντας ένταση τόσο στον Έβρο όσο και σε άλλα μέτωπα.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ