Φάρμα Φωτιάδη: Ο ελληνικός μαύρος χοίρος στο Βουνό των Θεών

Φάρμα Φωτιάδη: Ο ελληνικός μαύρος χοίρος στο Βουνό των Θεών

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Όταν στην Πιερία μιλάνε για …χοιρινό με ….ελιά, δε μιλάνε απλώς για γκουρμέ συνταγές. Αναφέρονται στον ελληνικό μαύρο χοίρο της Φάρμας Φωτιάδη, την αρχαιότερη φυλή χοίρου της Μεσογείου, μία ακόμη κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων που λες και περίμενε την οικογένεια Φωτιάδη, για να την κεφαλαιοποιήσει και ,να δώσει στην ελληνική κτηνοτροφία αλλά και τη γαστρονομία ένα εξαιρετικό προϊόν που ήδη είναι περιζήτητο σε καλά εστιατόρια της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

“Είμαστε η μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής μαύρου χοίρου στη χώρα, μεγάλη για την Ελλάδα αλλά ακόμη μικρή για εξαγωγές. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδιάζουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση των σταβλικών μας εγκαταστάσεων και την προμήθεια νέων μηχανημάτων. Πρόκειται για επενδύσεις περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, που θα επιχειρήσουμε να το εντάξουμε στον αναπτυξιακό νόμο”, δήλωσε ο ιδρυτής της Εταιρείας και πρώην αστυνομικός κ. Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει στο DNA του τη χοιροτροφία, μία δραστηριότητα που ακολουθεί την οικογένεια Φωτιάδη για γενιές, από τη γη του Πόντου, στην Πιερία, όπου και εγκαταστάθηκε το 1925.

“Τις πρώτες 14 χοιρομητέρες μαύρου χοίρου, τις αποκτήσαμε τον Απρίλιο του 2011 κι’ αυτό χάρη στην υποστήριξη που είχαμε από δύο εξαιρετικούς επιστήμονες, τον καθηγητή της Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ,  Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον ερευνητή του ΕΚΕΤΑ δρ. Νότη Αργυρίου. Με την προτροπή του κ. Τσαυτάρη, παρακολουθήσαμε εργασίες του QYBIC, ενός προγράμματος για το μαύρο χοίρο της Μεσογείου και ,στη συνέχεια, εμπνευστήκαμε από τα αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς του κ. Αργυρίου ο οποίος είχε εντοπίσει και τεκμηριώσει ότι στους Σιταγρούς Δράμας, είχε εξημερωθεί το πρώτο γουρούνι της Ευρώπης, ακόμη από τη νεολιθική εποχή.

“Με την έρευνα και τις αναλύσεις  DNA  που έγιναν, εντοπίσθηκαν χοίροι, απόγονοι εκείνης της αρχαίας ράτσας, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οπότε και προχωρήσαμε αποφασιστικά στην εκτροφή του μαύρου χοίρου. Σήμερα στη Φάρμα μας έχουμε 200 χοιρομητέρες και είμαστε η μεγαλύτερη από τις 50 παραγωγικές μονάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα”, πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης.

Η Φάρμα με τα χαρούμενα γουρουνάκια

Η Φάρμα Φωτιάδη ΑΒΕΚΕ βρίσκεται στην Εξοχή του Δήμου Κατερίνης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κατερίνης και σε λοφώδη περιοχή, στα 280 μέτρα υψόμετρο, ιδανική για την εκτροφή χοίρων. Η Εταιρεία, διαθέτει ιδιόκτητες σταβλικές εγκαταστάσεις σε έκταση 8,5 στρεμμάτων, μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης με κάλυψη 1.000 τ.μ, ενώ έχει μισθώσει βοσκοτόπια σε έκταση 300 στρεμμάτων, όπου τα γουρουνάκια μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, από τον 5ο ως τον 12ο μήνα.

“Ο ελληνικός μαύρος χοίρος, δηλαδή η ελληνική φυλή χοίρου, εκτρέφεται στην περιοχή του Βουνού των Θεών, με τον εθνικό μας καρπό, την ελιά, που έχει συμπεριληφθεί στη διατροφή των ζώων, μετά από πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΕΤΑ. Αυτός ο συνδυασμός, δίνει στην ελληνική γαστρονομία αλλά και στον ελληνικό τουρισμό, ένα ισχυρό προϊόν που μπορούν να το αξιοποιήσουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αν βεβαίως γίνει αντιληπτό από τους επιχειρηματίες ότι το όφελος της χώρας βρίσκεται στο “ελληνικό”, το “ποιοτικό” και “διαφορετικό”.

Η μεταποίηση, θέλει πρωτογενή παραγωγή

“Αλλά δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού που θα πρέπει να προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα. Θα πρέπει και το κράτος να αντιληφθεί ότι η ενίσχυση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν τονωθεί η πρωτογενής παραγωγή, μέσα από τα προγράμματα ενίσχυσης”, υπογράμμισε ο κ. Φωτιάδης σημειώνοντας ότι το Jamon Iberico, δηλαδή το ζαμπόν από κρέας μαύρου χοίρου, δίνει το 5% του ΑΕΠ της Ισπανίας, όταν από την άλλη, το σύνολο του πρωτογενούς τομέα δίνει μόλις  4% στο ελληνικό ΑΕΠ.

Πάντως τα προϊόντα της Φάρμας Φωτιάδη (κρέας χοίρου, λουκάνικα, καβουρμάς, χοιρομέρια) έχουν ήδη καταφέρει να κάνουν τη διαφορά στην αγορά, για αυτούς που αναζητούν ζωϊκή πρωτείνη υψηλής ποιότητας, με ρίζες στη διατροφική μας παράδοση. Σήμερα προϊόντα της Φάρμας προσφέρονται στα έξι από τα 10 ξενοδοχεία 6 αστέρων της χώρας, ενώ επίσης διατίθενται από καταστήματα των ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτη και ΜΕΤRΟ – Μy Market όπως και από επιλεγμένα καταστήματα.  Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που έχει χαρακτήρα οικογενειακό αλλά στηρίζει και την απασχόληση στην περιοχή.

“Είναι πολύ πιθανή η συμπερίληψη του κρέατος του ελληνικού μαύρου χοίρου στα super foods, επειδή η ελιά που περιλαμβάνεται στη διατροφή των ζώων, δεν προσθέτει μόνο σε  γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία. Η μέθοδος εκτροφής του μαύρου χοίρου με ελιά, την οποία έχουμε κατοχυρώσει με πατέντα, προσθέτει  στην περιεκτικότητα του κρέατος σε Ω3 και Ω6 λιπαρά, σε πολυφαινόλες, σίδηρο, ενώ μειώνεται το ενδομυϊκό λίπος σε σύγκριση με το συμβατικό χοιρινό”, εξήγησε ο κ. Φωτιάδης.

Σε μία εποχή που η Πιερία προσπαθεί να ανακάμψει τουριστικά κάνοντας παράλληλα και βήματα αναβάθμισης του τουριστικού της προϊόντος, η αξιοποίηση των αγροτοδιατροφικών της προϊοντων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτό το πλούσιο “καλάθι” προϊόντων της   Πιερικής γης, ο μαύρος χοίρος έχει περίοπτη θέση.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ