Φάρμα Μουσθένης: Τα έξυπνα Αλπίν και τυρο- τουριστικές ανησυχίες

Φάρμα Μουσθένης: Τα έξυπνα Αλπίν και τυρο- τουριστικές ανησυχίες

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στη Φάρμα Μουσθένης, ο Απόστολος Αδάλιαλης, παντρεύει τη σύγχρονη αιγοτροφία με τον τουρισμό, καθώς συνδυάζει την οικογενειακή παράδοση στην κτηνοτροφία, με τις σπουδές στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας μία καθετοποιημένη παραγωγική αλλά και επισκέψιμη μονάδα, τη “Φάρμα Μουσθένης”.

Δεν ξέρουμε αν ήταν σημαδιακό κι’ αν είχε κάποια σημασία για την ανάπτυξη της επιχείρησης του Απόστολου Αδάλιαλη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φάρμα Μουσθένης, αλλά τότε συνέπεσε να βγούνε στην παραγωγή δύο ακόμη κατηγορίες προϊόντων, το φρέσκο κατσικίσιο γάλα και τα παγωτά.

Η Μουσθένη, η κωμόπολη, είναι γνωστή σαν παραδοσιακός οικισμός , αλλά για τη Φάρμα Μουσθένης πρώτη φορά μαθαίναμε με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στις αρχές Ιουνίου. Τελικά αποδείχθηκε ότι η Φάρμα της οικογένειας Αδάλιαλη, είχε πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις να αποκαλύψει καθώς, όχι μόνο λειτουργεί μία σύγχρονη αιγοτροφική και μεταποιητική μονάδα, αλλά κάνει και τα επόμενα βήματα για την εμπορική της ανάπτυξη (;).

Τρεις γενιές κτηνοτρόφοι- η ιστορία της Φάρμας

Για τη Φάρμα μίλησε στο GRTimes.gr o Aπόστολος Αδάλιαλης, κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς και τυροκόμος, εξηγώντας την απόλυτη προσήλωση της οικογένειας στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένη βιολογικά παραγόμενη πρώτη ύλη.

«Είμαστε τρεις γενιές κτηνοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι της περιοχής στους πρόποδες του Παγγαίου. Η Φάρμα Μουσθένης δημιουργήθηκε το 2006 από τον πατέρα μου Κυριάκο Αδάλιαλη και, από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας μου, από τους θείους μου Γιώργο και Δημήτρη Μοσχόπουλο. Εγώ σπούδασα Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και έκανα και μεταπτυχιακό στο Τουριστικό Μάρκετινγκ, αλλά με κέρδισε η κτηνοτροφία, αφού κάποια στιγμή γύρισα στα θρανία και ασχολήθηκα ειδικά με την τυροκομία», είπε ο Απόστολος κάνοντας αναφορά στο ξεκίνημα της Φάρμας.

Στη Φάρμα Μουσθένης, εκτρέφονται σταβλισμένα κατσικάκια της φυλής Αλπίν και από το γάλα τους παράγεται μία μεγάλη σειρά τυριών, τόσο λευκό κατσικίσιο όπως και κίτρινα τυριά ωρίμανσης- κασέρι, διάφοροι τύποι γραβιέρας- αλλά και τα «ψαγμένα» καλαθύρι και ψηστύρι, συν το κρασοτύρι  με την ονομασία, μωβ γραβιέρα. Η μεγάλη σειρά των τυροκομικών συμπληρώνεται από αρκετά ακόμη προϊόντα όπως βούτυρο, αριάνι και κεφίρ, κρέμες και ρυζόγαλο. Στο μακρύ κατάλογο των γαλακτοκομικών προστέθηκαν πρόσφατα το φρέσκο γάλα και τα παγωτά.

Αλπίν, τα έξυπνα κατσικάκια

Η οικογένεια πιστεύει στην αιγοτροφία και στις ιδιότητες που κάνουν να ξεχωρίζει διατροφικά το κατσικίσιο γάλα, το οποίο παράγεται βιολογικά και είναι πιστοποιημένο.

«Τα κατσικάκια είναι ανθεκτικά στις μεταδοτικές ασθένειες, έχουν ελαφρύ κρέας και δίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά, εύπεπτο για τον άνθρωπο, αλλά είναι και ζώα όμορφα, έξυπνα, που συνεργάζονται πολύ καλά μαζί μας», εξήγηση που λέει πολλά και για τη σχέση του κτηνοτρόφου με τα πανέμορφα Αλπίν.

Η Φάρμα Μουσθένης, σε μία έκταση πέντε στρεμμάτων τα έχει όλα και είναι και επισκέψιμη. Σταβλικές εγκαταστάσεις, τυροκομείο, αποθήκες, πρατήριο προϊόντων και εξωτερικά διαμορφωμένος χώρος, κατάλληλος  για εκδηλώσεις.

Αλλά η Φάρμα παράγει και άλλα καλούδια, προϊόντα που θυμίζουν κάτι από τα παλαιά, από τις εποχές που οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας, έφτιαχναν σπιτικά ζυμαρικά, μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού, μάζευαν και ξέραιναν βότανα και αρωματικά.

«Θέλουμε αυστηρό έλεγχο της παραγωγής μας, όπως και των πωλήσεών μας. Τα προϊόντα μας διατίθενται από τη Φάρμα και αποστέλλονται μέσω του e-shop που έχουμε. Πρώτο σε πωλήσεις είναι το λευκό κατσικίσιο τυρί ενώ τα τυροκομικά αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου των πωλήσεων μας», είπε ο Απόστολος Αδάλιαλης.

Με κατάστημα λιανικής στην Καβάλα

Όμως όπως ήδη αναφέρθηκε, η Φάρμα Μουσθένης ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της, που θα είναι εμπορικό αφού δημιουργεί το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της πόλης της Καβάλας.

«Ελπίζω ότι ως την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξουμε το γαλακτοπωλείο μας στην Καβάλα. Από το κατάστημά μας θα διατίθενται όλα τα προϊόντα της Φάρμας όπως και προϊόντα άλλων Ελλήνων παραγωγών, που θα μπορούν να πλαισιώσουν ένα πλατό τυριών, προϊόντα ποιοτικά εκτός αλκοολούχων ποτών και αλλαντικών».

Στο νου του Απόστολου Αδάλιαλη έχει μπει η σκέψη για την παραγωγή και γιαουρτιού, αλλά όπως ομολογεί, αν αποφασίσει να κάνει νέα επένδυση, αυτή θα είναι στον αγροτουρισμό. Περισσότερες αποκαλύψεις, όταν έρθει ο καιρός.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top