Fibran: Επένδυση 25 εκ. για εργοστάσιο στην Τσεχία

Fibran: Επένδυση 25 εκ. για εργοστάσιο στην Τσεχία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Fibran κατασκευάζει στην Τσεχία, το μεγαλύτερο εργοστάσιό της για την παραγωγή εξηλασμένης πολυστερίνης, υλοποιώντας επένδυση εξ’ ιδίων που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

O βορειοελλαδικός βιομηχανικός Όμιλος, που έχει εργοστάσια σε ακόμη πέντε ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε τροχιά  ανάπτυξης, καθώς η πανδημία δεν επηρέασε ουσιαστικά τον κατασκευαστικό κλάδο. Έτσι, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το 2020 ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε σε 50,629 εκ ευρώ, οριακά αυξημένος σε σύγκριση με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα κέρδη προ φόρων  υπερδιπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε 11,781 εκ., αυξημένα κατά 137%. Η δυναμική της ανάπτυξης μητρικής και Ομίλου, εκδηλώνεται ενισχυμένη κατά το 2021, με τις πωλήσεις να είναι αυξημένες κατά 15% και πλέον, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Παραγωγή στην Τσεχία, διείσδυση σε Γερμανία και Πολωνία

Σε ό,τι αφορά τη νέα μεγάλη επένδυση, αυτή πραγματοποιείται  στο βιομηχανικό πάρκο του Μοστ. Εκεί ο βορειοελλαδικός Όμιλος δημιουργεί ένα παραγωγικό συγκρότημα το οποίο ειδικά σε ό,τι αφορά στην εξηλασμένη πολυστερίνη, θα είναι σχεδόν διπλάσιας δυναμικότητας της μητρικής, που βρίσκεται στην Τερπνή Σερρών.

Η επένδυση υλοποιείται από την Fibran Τσεχίας, 100% θυγατρική της μητρικής Fibran A.E. και θα μπορεί να παράγει ως και 400.000 κ.μ. εξηλασμένης πολυστερίνης. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, στην παρούσα φάση προχωρούν οι εργασίες κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και πριν το καλοκαίρι θα τοποθετηθεί  ο μηχανικός εξοπλισμός. Ο Όμιλος θα είναι έτοιμος να θέσει το βιομηχανικό συγκρότημα σε λειτουργία, πριν το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ήδη δραστηριοποιείται εξαγωγικά στην Τσεχία όπως και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, διαθέτοντας προϊόντα Fibran που παράγονται στο εργοστάσιο της Σλοβενίας.

Η ανάληψη ωστόσο του συγκεκριμένου επενδυτικού project, αποτελεί απόδειξη ακόμη μεγαλύτερης ωριμότητας του Ομίλου, ο οποίος στοχεύει, πέραν της Τσεχίας, σε μεγάλες και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών αγορές, όπως της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Η Fibran Α.Ε. είναι μία εταιρεία… χαμηλών τόνων, έτσι ήταν ακόμη από τη δεκαετία του 1990, όταν ο ιδρυτής της Δημήτριος Αναστασιάδης πήρε την απόφαση και δημιούργησε μία βιομηχανία δομικών υλικών στην  Τερπνή. Εδώ και χρόνια η Fibran, είναι πολλά περισσότερα από μία βιομηχανική επιχείρηση στον αγροτικό νομό Σερρών, είναι ένας Όμιλος με εργοστάσια παραγωγής  σε Πορτογαλία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία. Συνολικά, στα βιομηχανικά συγκροτήματα της Fibran σε Ελλάδα και εξωτερικό, λειτουργούν ως σήμερα 13 γραμμές παραγωγής.

Η Fibran παράγει προϊόντα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και πυροπροστασίας και πιο συγκεκριμένα, προϊόντα πετροβάμβακα και εξηλασμένης πολυστερίνης, μονωτικές μεμβράνες διαφόρων ιδιοτήτων και, προϊόντα διογκωμένης πολυστερίνης.  Σημειωτέον ότι προϊόντα πετροβάμβακα παράγονται μόνο στο εργοστάσιο στην Τερπνή.

Εξαγωγές σε 50 και πλέον χώρες

Η Fibran, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ‘παράγω- εξάγω’ καθώς το 70% του κύκλου εργασιών της πραγματοποιείται στη διεθνή αγορά ενώ τα προϊόντα Fibran διατίθενται σε περίπου 50 χώρες.

Η Fibran όμως έχει βελτιώσει το ‘παράγω εξάγω’, αφού έχει δημιουργήσει δίκτυο βιομηχανικών και εμπορικών εταιρειών στη διεθνή αγορά. Να προστεθεί ότι πέραν των παραγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό, υπάρχουν και δύο εμπορικές θυγατρικές σε Ρουμανία και Σερβία. Το δίκτυο των θυγατρικών εξωτερικού ελέγχεται στο 100% από τη μητρική Fibran.

Η “πράσινη” Fibran

Με αφορμή τη συμμετοχή της Fibran στο IF- ZEB, πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους των κτιρίων, τονίζεται ότι η βιομηχανία έχει αγκαλιάσει το «green» στον τρόπο λειτουργίας της όπως και στη διαχείριση των δομικών υλικών που παράγει. Έτσι, τα προϊόντα εξηλασμένης πολυστερίνης (σ.σ. α’ ύλη από πετρελαϊκό  παράγωγο), είναι πλήρως ανακυκλούμενα, όπως ανακυκλούμενος είναι ο πετροβάμβακας (σ.σ. α’ ύλη πετρώματα).

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενικότερης προσπάθειας της Fibran να περιορίζει το δυνατόν περισσότερο το ενεργειακό της αποτύπωμα είναι και το ότι ο κλίβανος στο οποίο τήκονται τα πετρώματα, λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που επιλέγουν να κάνουν ελάχιστες ευρωπαϊκές εταιρείες για λόγους κόστους.

Η «πράσινη» αντίληψη και πρακτική, εκφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τη Fibran, αλλά κυρίως, με την διάθεση ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ