Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις σκοντάφτουν στη διασυνοριακή συνεργασία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις σκοντάφτουν στη διασυνοριακή συνεργασία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η συνεργασία αλλά και η διασυνοριακή συνεργασία πρέπει να είναι στόχος και επιδίωξη και των μικρών όπως και  των πολύ μικρών επιχειρήσεων, τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, η έλλειψη ρευστότητας και εσωτερικής οργάνωσης, όπως και η απουσία συνεργατικής κουλτούρας, στέκονται εμπόδιο στην διασυνοριακή συνεργασία παρότι αυτή υποστηρίζεται και από χρηματοδοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Ο κ. Καββαθάς έκανε την ανωτέρω δήλωση σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης , κατά την οποία και παρουσιάστηκε η μελέτη του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα “Διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης της διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας σε επίπεδο πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη”.

Τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ προσφώνησε ο Πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αν. Καπνοπώλης, ενώ ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΒΕΘ και υπεύθυνος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Μάριος Παπαδόπουλος , σε δήλωσή του υπογράμμισε την απουσία κουλτούρας συνεργασιών στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι που δεν αφορά μόνο τη διασυνοριακή συνεργασία αλλά επηρεάζει ανασταλτικά και τις δυνατότητες συνεργειών σε τοπικό επίπεδο, παρότι οι συνεργασίες μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στη μείωση του κόστους και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Τη μελέτη, παρουσίασε ο data analyst κ. Κωνσταντίνος Τζάνας, επισημαίνοντας  πως στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 υπάρχουν εργαλεία υποστήριξης της διασυνοριακής συνεργασίας, στους άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης, της καινοτομίας, της κυκλικής οικονομίας, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Υπάρχουν ως τώρα περί τα 11 προγράμματα που αφορούν διασυνοριακότητα, άμεσα και έμμεσα, αλλά οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια για την αξιοποίηση των κινήτρων, δεν γνωρίζουν το πως ακριβώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν. 

Η μελέτη εξέτασε τις πιθανότητες  επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης με επιχειρήσεις στις όμορες Περιφέρειες της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας. 

Όπως διαπιστώθηκε από τον μελετητή, οι καλές προθέσεις για διασυνοριακή συνεργασία σκοντάφτουν στη μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα των παραμεθορίων Περιφερειών, στο χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων τους, στα διαφορετικά νομίσματα μεταξύ των κρατών αυτών,  στην έλλειψη ρευστότητας, στις δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ επιχειρηματιών αλλά και των υπαλλήλων τους. 

Έτσι, όπως σημειώνεται οι ΠΜ Επιχειρήσεις εμφανίζονται αδύναμες να υποβάλλουν τεκμηριωμένες προτάσεις, για την ένταξή τους σε προγράμματα, μένουν μακριά από σωματεία και φορείς που θα βοηθούσαν στο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, δεν τολμούν να προσεγγίσουν επιχειρήσεις των άλλων , όμορων κρατών, με εξαίρεση τη σημαντική αύξηση στις συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών επιχειρήσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top