Γυναίκες στις Θετικές Επιστήμες: Ημερίδα για τα στερεότυπα και τις προκλήσεις στην επαγγελματική διαδρομή της γυναίκας Χημικού

Γυναίκες στις Θετικές Επιστήμες: Ημερίδα για τα στερεότυπα και τις προκλήσεις στην επαγγελματική διαδρομή της γυναίκας Χημικού

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (International Day of Women and Girls in Science) εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου κάθε έτους, όπως εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (Ψήφισμα A/RES/70/212), με στόχο την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου των γυναικών και των κοριτσιών στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, καθώς επίσης και την προώθηση της πλήρους και ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (Επιστήμες STEM, όρος που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων: Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι το ποσοστό των γυναικών στις επιστήμες αυτές ήταν πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο των ανδρών.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος και η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΦΙΣΘΕ) τιμούν και αναγνωρίζουν τον ρόλο των γυναικών στις θετικές επιστήμες, επιχειρούμε την προώθηση της ιδέας της σταδιοδρομίας στις επιστήμες STEM στις νεότερες γενιές γυναικών και ενθαρρύνουν τα νέα κορίτσια να χαράξουν την επαγγελματική τους πορεία στους κατά παράδοση θεωρούμενους ανδροκρατούμενους χώρους εργασίας.

Ο αποκλεισμός των γυναικών

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές ενέργειες για ισορροπία και  ισότητα των φύλων και η παγκόσμια κοινότητα έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εμπνεύσει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τις επιστήμες αυτές που παρέχουν μεγάλο εύρος επαγγελματικών επιλογών, εξακολουθεί να επικρατεί η άποψη ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να αποκλείονται από την πλήρη συμμετοχή τους.

Τα ερωτήματα που τίθενται σε διεθνή fora είναι:

-Ποιο είναι το status quo σε ό,τι αφορά στη γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη;

-Ισχύει ακόμα ότι οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις και τα στερεότυπα φύλου απομακρύνουν τα κορίτσια και τις γυναίκες από τους τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη;

-Σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί η πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια;

-Σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουν άμεσα ή έμμεσα καταξιωμένες γυναίκες από τον χώρο της Χημείας σε μία εκδήλωση που διοργανώνουν στο πλαίσιο αυτής της Ημέρας, από κοινού το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος και η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΦΙΣΘΕ), η οποία λειτουργεί για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής της ΣΘΕ-ΑΠΘ.

Για τον σκοπό αυτό έχουν προσκαλέσει 5 γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικές χώρες, με  διαφορετικές ηλικίες, με μόνο κοινό το πτυχίο Χημικού/Χημικού Μηχανικού που ήταν η κοινή τους αφετηρία, να μας διηγηθούν τις εμπειρίες τους στην επαγγελματική τους πορεία, τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν ή τα εμπόδια που είχαν να υπερνικήσουν, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κάθε μία στο δικό της χώρο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, και να μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους προτάσεις για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των έμφυλων εμποδίων και των στερεοτυπικών καταστάσεων.

Στόχος της Εκδήλωσης είναι να εμπνεύσουν οι ομιλήτριες μέσα από τις δικές τους εμπειρίες τις νέες γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα απαλλαγμένη από στερεότυπα φύλου και άλλες διακρίσεις.

«Τις ευχαριστούμε όλες για την άμεση αποδοχή της πρόσκλησής μας για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σε θέματα της ισότητας των φύλων και  ισότιμης πρόσβασης των γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω Zoom (Meeting ID: 965 8004 9566, Passcode: 813407)

Ποιες είναι οι ομιλήτριες στην εκδήλωση

Η κα Έλια Ψυλλάκη είναι Καθηγήτρια Υδατικής Χημείας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει λάβει τρία βραβεία υψηλής απήχησης δημοσιεύσεων και ένα βραβείο Fulbright Research Award ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Caltech (U.S.A.). Το 2021 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 κορυφαίους Αναλυτικούς Χημικούς του κόσμου από το περιοδικό “The Analytical Scientist”. Είναι Πρόεδρος του δικτύου «Προετοιμασίας δειγμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χημικών – Τομέας Αναλυτικής Χημείας με πάνω από 700 μέλη από 53 χώρες. Είναι Αρχισυντάκτρια σε δυο επιστημονικά περιοδικά των εκδοτικών οίκων Elsevier και Frontiers και Συντάκτρια σε ένα της Wiley. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος spin off εταιρείας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την περίοδο 2014-2016 διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

H κα Δέσπω Φάττα-Κάσινου είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ίδρυσή του και μέχρι το τέλος του 2022. Έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Έρευνας από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου το 2012 και το 2022 με το βραβείο Noack Laboratorien Outstanding Science Career Award από την SETAC (The Society of Environmental Toxicology and Chemistry). Το 2020 αναδείχθηκε γυναίκα-επιστήμονας της χρονιάς από τα Βραβεία «Madame Figaro Women of the Year by Estée Lauder». Eίναι Executive Editor του επιστημονικού περιοδικού Journal of Environmental Chemical Engineering, και Editor του Water Research, Elsevier. Έχει μέχρι σήμερα συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων, τόσο εθνικών, όσο και ευρωπαϊκών, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι Highly Cited Researcher από το 2018 (Clarivate Analytics), διάκριση που προκύπτει από την απήχηση των δημοσιεύσεών της (h-index:76, Citations: 26957, Google Scholar).

Η Δρ. Δήμητρα Τριανταφυλλίδου είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Βιοχημείας υπό τον αείμνηστο Ι.Γ. Γεωργάτσο. Συνεργάστηκε ως ερευνήτρια στον τομέα της πρωτεϊνικής χημείας με την Καθ. Δρ. Χολή Παπαδοπούλου στο πλαίσιο προγράμματος του Max Planck Institut του οποίου ηγούνταν η καθ. Ada Yonath (Nobel 2009).  Η μετέπειτα επαγγελματική της πορεία χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες αλλαγές εργοδότη και αντικειμένου. Βιοχημικός για τρία χρόνια στα Εργαστήρια του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου, 8 χρόνια χημικός αναλύτρια στο Επίσημο Εργαστήριο Ελέγχου Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, 7 χρόνια τελωνειακή χημικός και προϊσταμένη του ΓΧΚ, 5 χρόνια υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TQXUD) με ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και την ανάλυση δεδομένων. Από την αρχή του χρόνου είναι επικεφαλής ομάδας στην Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής (DG DIGIT) με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για την ανάλυση δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος (cloud).

Η κα Ελένη (Έλλη Λαζαρίδου) είναι Χημικός, απόφοιτος του ΑΠΘ από το 2019  και το 2021 απέκτησε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Χημείας ΑΠΘ «Έλεγχος Ποιότητας-Χημική Ανάλυση-Περιβάλλον», στην Ειδίκευση: Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Προϊόντων.

Από το 2021 εργάζεται ως Επιστημονική Συνεργάτιδα στην εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυ, στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την Επιστημονική ενημέρωση Επιστημόνων Υγείας για φάρμακα της θεραπευτικής κατηγορίας του Διαβήτη.

Η κα Βασιλική Μάγγου είναι Χημικός ΑΠΘ και Οικονομολόγος  απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών ΑΠΘ, με κατεύθυνση τη Λογιστική, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ. Από το 1987 έως σήμερα είναι Διευθύντρια πωλήσεων στην εταιρεία C&V KRITICOS SUPPLIERS LTD, όπου ασχολείται με την προώθηση και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη διαχείριση ομάδων εργασίας, τη δημιουργία ευκαιριών πώλησης και συνεργασιών, τη συμμετοχή σε πολλαπλές εκπαιδεύσεις (σχεδόν σε όλες τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται) και με εκπαιδεύσεις σε θέματα πωλήσεων και σε διαδικασίες ανάπτυξης μεθόδων.

Επίσης από το 1996 έως 31/12/2022 ήταν Διευθύντρια πωλήσεων και Υπεύθυνη ανάπτυξης εφαρμογών της MEGA LAB AE, ενώ από 01/01/2023 είναι Πρόεδρος της εταιρίας MEGA LAB AΕ με αντικείμενο την εισαγωγή Ιατροτεχνολογικών ειδών και Αναλυτικών προϊόντων (που περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους της χημείας, τροφίμων, περιβάλλοντος, φυσικοχημείας, νανοτεχνολογίας, κ.α.).

Είναι Πρόεδρος του ΣΑΙΕΕΚ (Σωματείο Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου), ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στα Ευρωπαϊκά δρώμενα μέσω της MedTech Europe για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών στα IVD & MD στην Ευρώπη.

Διατελεί γραμματέας στο Συμβούλιο Εγγραφής Χημικών Κύπρου την τελευταία 4ετία.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

6:30. Χαιρετισμοί

6:40 Γυναίκες στις Θετικές Επιστήμες: Η περιπετειώδης επαγγελματική διαδρομή μιας γυναίκας Χημικού

          Έλια Ψυλλάκη, Καθηγήτρια Υδατικής Χημείας, Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης

 

7:00 Dream big! STEM high! 

        Ποτέ μη διστάσεις να ορίσεις ένα καινούργιο στόχο ή να ονειρευτείς ένα καινούργιο όνειρο

Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

7:20. Από τον πάγκο στο «νέφος»

Δρ. Δήμητρα Τριανταφυλλίδου,Team Leader – Data operations, technology and research, European Commission, DG for Informatics, D1. Data Services, D1.001 – Data, Information and Knowledge Management

 

7:40 Βρίσκοντας την ισορροπία σ ’ένα δρόμο γεμάτο προκλήσεις κι ευκαιρίες: Μήπως είναι στο χέρι μας τελικά;

          Ελένη (Έλλη) Λαζαρίδου, Χημικός MSc. Επιστημονικός Συνεργάτης

Φαρμασέρβ-Λίλλυ, Θεσσαλονίκη

 

8:00 Επιχειρηματικότητα: Γυναικεία υπόθεση?

Βασιλική Μάγγου, Χημικός  CEO at MEGA LAB SA and Sales Manager at C&V KRITICOS SUPPLIERS LTD

 

8:20 Συζήτηση

 Υπεύθυνη εκδήλωσης: Βικτωρία Σαμανίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος   ΠΤΚΔΜ/ΕΕΧ, μέλος Επιτροπής ΕΦΙ-ΣΘΕ  

 

Zoom Meeting   https://authgr.zoom.us/j/96580049566?pwd=SjduUHJZM0UvYUtqa2t2VEQrSjdGZz09

Meeting ID: 965 8004 9566

Passcode: 813407

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρία καινοτόμα προϊόντα που… σώζουν ζωές, παρουσιάζει η ONEX στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Σκωτσέζικο ντους» για την ελληνική κομπόστα το 2022 – Οι νέοι «πονοκέφαλοι» για τον κλάδο

Θεσσαλονίκη: Γκράφιτι για τον Άλκη από εκπαιδευτικούς και μαθητές σε σχολείο (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία-Θεσσαλονίκη: «Το έστρωσε» στον Χορτιάτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Δύο νεκροί από φωτιά σε λυόμενο οίκημα (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για τα χτεσινά επεισόδια έξω από το «Κλ. Βικελίδης» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

XpRience Thess: Η ανάπτυξη του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top