Καραμανλής: Η “Εγνατία” θα υπάρχει και μετά την παραχώρηση

Καραμανλής: Η “Εγνατία” θα υπάρχει και μετά την παραχώρηση

Η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την παραχώρηση του οδικού άξονα, καθώς η Εταιρεία έχει αναλάβει έργα που πλησιάζουν τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. 

Πέραν αυτού, οι χρήστες της Εγνατίας Οδού θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας  Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ (Α’ Θεσσαλονίκης) Γιάννη Δελή για την παραχώρηση του οδικού άξονα.

Δέσμευσή μας είναι η αναβάθμιση του δρόμου και η παροχή υψηλών υπηρεσιών στον χρήστη, είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά για παραχώρηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Αναφερόμενος στο κόστος των διοδίων είπε ότι αρχικά θα είναι 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο, όταν η σχετική ΚΥΑ των κκ Σπίρτζη-Τσακαλώτου προέβλεπε 5 λεπτά/χλμ,.

Ερωτηθείς για το μέλλον των εργαζομένων της “Εγνατία ΑΕ”, είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε νέα έργα, όπως αυτό του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ) που θα κάνει παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 Η παραχώρηση αυτή σημαίνει “οιωνεί ιδιωτικοποίηση” τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η μη σωστή συντήρηση της Εγνατίας, όπως και των ακτινοδιαγνωστικών οργάνων στη δημόσια Υγεία δεν είναι τυχαία ώστε να οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα.

 Ο κ. Δελής ζήτησε στοιχεία για το ακριβές χρονικό διάστημα της παραχώρησης, μετέφερε την εκτίμηση ότι η συντήρηση του οδικού άξονα είναι 1,5 λεπτό/χλμ και όχι 3 ή 5 λεπτά, που θα πάει η κυβέρνηση τα διόδια, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων και υποστήριξε ότι οι παραχωρησιούχοι δεν διστάζουν να θυσιάσουν τη ασφάλεια των υποδομών μπροστά στο κέρδος.

 Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι “ψίχουλα” τα έργα 1 δισ. ευρώ που ήδη έχει αναλάβει η Εγνατία ΑΕ, ή τα 450 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων, ούτε ο ρόλος της στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

 Όσο για τα διόδια είπε ότι είναι αναγκαία για να έχει έσοδα ο παραχωρησιούχος και να κάνει τη συντήρηση. Σημείωσε μάλιστα ότι -χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος- ο ίδιος υπέγραψε να μπουν διόδια στην εκλογική του περιφέρεια, στο Στρυμονικό Σερρών.

πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top