Κατσογιάννης: Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει μετανάστευση (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κατσογιάννης: Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει μετανάστευση (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και στη μετάβαση της χώρας στη μετα-λιγνιτική εποχή αναφέρθηκε ο καθηγητής Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κατσογιάννης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσογιάννης -ο οποίος είναι, επίσης, πρόεδρος του Επιστημονικού Τμήματος Περιβάλλοντος και Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χημικών και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας- έως το 2023 θα πρέπει να κλείσουν τα περισσότερα εργοστάσια στα «λιγνιτικά» κέντρα της χώρας όπως στην Δυτική Μακεδονία, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στη μετανάστευση λόγω της ανεργίας.

«Το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σήμερα άμεσα ή έμμεσα από τη ΔΕΗ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας ξεπερνά το 75%», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ.

Ο κ. Κατσογιάννης επισήμανε ότι η απολιγνιτοποίηση θα έπρεπε να έχει γίνει σε βάθος χρόνου, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την επίτευξη του στόχου της «δίκαιης μετάβασης» στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Επίσης αναφέρθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Απολιγνιτοποίηση: Η επόμενη μέρα»που διοργανώνουν σήμερα ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της ΕΕΧ και το Τμήμα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΕΕΧ.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στον σύνδεσμο https://authgr.zoom.us/j/97323326103

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Ιωάννης Κατσογιάννης στη Μαρία Σαμολαδά:

Στη σημερινή εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει η Ευρωβουλευτής ΝΔ, Μαρία Σπυράκη η οποία είναι χημικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας καθώς και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Επίσης, θα χαιρετίσει η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Καλλιόπη Κυριακίδου η οποία εκπροσωπεί την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που θα βιώσει τις επιπτώσεις της απολιγνοτοποίησης.

Εκτός από τον κ. Κατσογιάννη, ο οποίος θα αναφερθεί στον ρόλο της πράσινης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή μετάβαση, θα μιλήσουν οι:

Διονύσης Γιαννακόπουλος, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), με θέμα: «Μεταλιγνιτική: Προκλήσεις και Δυνατότητες στην Αναπτυξιακή Πορεία»

Κώστας Τσανακτσίδης, καθηγητής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Μεταλιγνιτική Περίοδος: Περίπτωση μελέτης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ