Κιλκίς: Ενεργειακό λίφτινγκ στο κτήριο της περιφέρειας

Κιλκίς: Ενεργειακό λίφτινγκ στο κτήριο της περιφέρειας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με την εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας ανοιχτού τύπου.

Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (ποσό σύμβασης 168.224,17 ευρώ) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο του 2020.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση του πρώτου “σκέλους” της διαδικασίας, με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας κλειστού τύπου, η οποία, πέρα από το απόλυτα φιλικό περιβαλλοντικό “αποτύπωμα” της, μείωσε σημαντικά τα κόστη για τη θέρμανση και την ψύξη του κτηρίου.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, καθώς το Διοικητήριο αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο του νομού που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας.

«Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι άκρως οικολογική και συνάδει απόλυτα με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και χαρακτήρα του κτηρίου και δίνει τη δυνατότητα της πλήρους απεξάρτησης από τα ρυπογόνα καύσιμα», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

Στο πλαίσιο του πρώτου έργου έγιναν 30 κατακόρυφες γεωτρήσεις στον αύλειο χώρο του κτηρίου και εγκαταστάθηκε αντλία θερμότητας που τροφοδοτεί το κτήριο με τη γεωθερμική ενέργεια.

Η υλοποίηση του πρώτου έργου, αρχικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (ποσό σύμβασης 186.000), ξεκίνησε το 2018, βασισμένη σε σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Το έργο εκτελέστηκε υπό την επίβλεψη της εν λόγω Υποδιεύθυνσης και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2019.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top