Κοντά ΔΕΗ και Proud Farmers για τη Θερμοκοιτίδα Κτηνοτρόφων

Κοντά ΔΕΗ και Proud Farmers για τη Θερμοκοιτίδα Κτηνοτρόφων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μία σημαντική συνάντηση με προοπτική συνεργασιών για την  ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Δυτική Μακεδονία, είχαν οι «Proud Farmers», με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕH κ. Γιώργο Στάσση.

Όπως είπε στο GRTimes.gr το μέλος της Ομάδας Παραγωγών κ. Νίκος Κολτσίδας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έδειξε ενδιαφέρον για το  μοντέλο ανάπτυξης της σταβλισμένης κτηνοτροφίας που προωθούν οι «περήφανοι κτηνοτρόφοι», μέσα από την  υλοποίηση της «Proud Farm Θερμοκοιτίδα Γαλακτοπαραγωγού Αιγοπροβατοτροφίας».

«Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης  και του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η ΔΕΗ, εκτός από τα ενεργειακά projects που σχεδιάζει, θέλει να στηρίξει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Θέλουν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και εμείς, με την Ομάδα μας, έχουμε επεξεργασμένο σχέδιο, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, που μπαίνει σε φάση υλοποίησης», τόνισε ο κ. Κολτσίδας σημειώνοντας ότι η συνάντηση με τον κ. Στάσση έγινε μετά από πρόταση του βουλευτή Κοζάνης κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου. 

Η ομάδα των proud farmers- Νίκος Κολτσίδας, Στάθης Πασχαλίδης, Μαρία Νίκου, Χαράλαμπος Τσανακτσίδης και Παναγιώτα Πασχαλίδου– πρόσφατα πήρε την έγκριση του Σχεδίου για την πρωτοποριακή Θερμοκοιτίδα Αιγοπροβατοτρόφων , στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Ε.Π. του ΥΠΑΑΤ, ενώ πολύ άμεσα περιμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του φακέλου που έχει καταθέσει, ώστε από τον Αναπτυξιακό να επιδοτηθεί η κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Tεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους κτηνοτρόφους

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη Θερμοκοιτίδα από την περιοχή μας (σ.σ. Άγιος Δημήτριος Κοζάνης) αλλά και ευρύτερα από τη Δυτική Μακεδονία. Είναι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Έχουν επικοινωνήσει μαζί μας περισσότερα από 15 άτομα, όταν είναι γνωστό ότι θα ξεκινήσουμε με τρεις θερμοκοιτίδες νέων κτηνοτρόφων.

«Η κτηνοτροφία αποτελεί ελπίδα για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.  Ελπίζουμε ότι από τις χιλιάδες στρέμματα που έχει η ΔΕΗ, θα μας παραχωρήσει εκτάσεις για εγκατάσταση θερμοκοιτίδων, αν και θα θέλαμε να διερευνήσουμε από κοινού, πιθανά αντικείμενα συνεργασιών.  Το κλίμα της περιοχής, ξηρό με δροσερά καλοκαίρια, είναι ιδανικό για την κτηνοτροφία, ενώ η παραγωγή, τοπικά, καλαμποκιού, κριθαριού, τριφυλλιού και γενικότερα χονδροειδών δημητριακών, εξασφαλίζει ποιοτικές ζωοτροφές στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», εξήγησε ο Νίκος Κολτσίδας.

Πως θα στηθεί η Θερμοκοιτίδα

Σε τούτη τη φάση και μόλις πάρουν το ΟΚ από τον αναπτυξιακό νόμο, οι proud farmers βάζουν μπροστά την δημιουργία της Θερμοκοιτίδας, καθώς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ίδια συμμετοχή στην επένδυση των 800.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε μισθωμένη δημοτική έκταση 30 στρεμμάτων, θα δημιουργηθούν τρεις φάρμες δυναμικότητας 100 προβάτων γαλακτοπαραγωγής η κάθε μία.

Σε αυτό το project η Ομάδα βάζει τις 30.000 δολάρια που κέρδισε όταν πέρυσι βραβεύτηκε από το The Hellenic Initiative, κατακτώντας την πρώτη θέση στα The Venture Impact Awards.

Αυτές οι 30.000 $ θα είναι η μαγιά του ζωϊκού κεφαλαίου που θα πρέπει να έχουν οι νέοι κτηνοτρόφοι. Με τα χρήματα αυτά θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 30% η απόκτηση του ζωϊκού κεφαλαίου, περιορίζοντας για το νέο κτηνοτρόφο, τη δαπάνη απόκτησης προβάτων. Αυτή η επιδότηση θα επιστραφεί, από τις γεννήσεις ζώων, που στη συνέχεια θα ενισχύσουν τους επόμενους φιλοξενούμενους στη Θερμοκοιτίδα.

Ο κάθε κτηνοτρόφος θα μένει στη Θερμοκοιτίδα για μία τριετία , στη διάρκεια της οποίας θα έχει συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και καθοδήγηση, στη βάση συγκεκριμένης μελέτης, για την εγκατάσταση σε δική του φάρμα, όταν «αποφοιτήσει» από τη Θερμοκοιτίδα.

Ο κ. Κολτσίδας υπογράμμισε ότι για τη δημιουργία και λειτουργία της Θερμοκοιτίδας η Proud Farm συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και μία ομάδα Ισπανών Κτηνιάτρων.

Θα ήταν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση για την σύγχρονη κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία, η υιοθέτηση από τη ΔΕΗ,  του project των Proud Farmers καθώς μάλιστα πρόκειται για την πρώτη Θερμοκοιτίδα στον κόσμο που αναλαμβάνει την δημιουργία νέων, επιτυχημένων αιγοπροβατοτρόφων.  Κτηνοτροφία και γεωργία μπορούν πλάϊ- πλάι να αναπτυχθούν παράλληλα και η ΔΕΗ να αφήσει, σε εξυγιασμένες εκτάσεις, ένα διαφορετικό και ισχυρό παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Οι proud farmers της Κοζάνης και η πρώτη Θερμοκοιτίδα κτηνοτρόφων στον κόσμο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ