Κρόκος Κοζάνης: Δύο μέρες μετά το άνοιγμα στην Κίνα

Κρόκος Κοζάνης: Δύο μέρες μετά το άνοιγμα στην Κίνα

Έχουν περάσει μόλις δύο ημέρες από την επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα για την εξαγωγή του Κρόκου Κοζάνης, παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζιπίνγκ και ήδη οι κροκοπαραγωγοί έχουν μπει σε τροχιά εργασιών, ώστε να απολαύσουν την ευκαιρία που τους δίδεται επιχειρηματικά στην Ανατολή.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σκάρπου

Είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Κάποιοι το θεωρούν το καμάρι της Ελλάδος και λέγεται πως η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως βασικό καλλυντικό. Στην αρχαιότητα ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τον έρωτα και την γονιμότητα και για τα χωριά της Κοζάνης συνιστά τον κύριο μοχλό της οικονομίας, με 300 χρόνια παράδοσης στην παραγωγή του. Ήταν λογικό η χαρά να είναι μεγάλη και οι κροκοπαραγωγοί έτοιμοι για νέες περιπέτειες.

“Το περιμέναμε με πολύ αγωνία όλο αυτό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Εδώ και χρόνια οι έμποροι έπαιρναν τον Κρόκο Κοζάνης φθηνά και τον πουλούσαν δέκα φορές πιο ακριβά. Οι εξαγωγές στην Κίνα θα δώσουν ανάσα και ώθηση. Το 5μελές διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού μας βρέθηκε στην Αθήνα και έδωσε το παρών στην υπογραφή της συμφωνίας με την Κίνα” αναφέρει στο GR Times ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας.

Η ταλαιπωρία και η ανταμοιβή

Η συγκομιδή των λουλουδιών έληξε πρόσφατα και η προχθεσινή διακρατική  συμφωνία με την Κίνα τους ανταμείβει για την προηγούμενη τριετία και την μέγιστη προσπάθεια τους να φτάσουν ως εδώ και να πετύχουν τον σκοπό τους, που θα έχει σημαντικό αντίκρυσμα στην τοπική κοινωνία, δηλαδή τα 16 χωριά που καλλιεργούν Κρόκο Κοζάνης.

“Παιδευόμαστε 3,5 χρόνια τώρα. Η Κίνα ζητούσε τα πάντα. Είναι μια δύσκολη χώρα στο θέμα των τροφίμων. Οι διαδικασίες ήταν πολλές και είχαν να κάνουν με 14 φορείς και 7 υπουργεία για να λύσουμε τα θέματα της φυτουργίας, των τελωνείων, της ποιότητας, της πιστοποίησης, της λίπανσης και όχι μόνο. Είμαστε όμως εντάξει απέναντί τους. Ο Κρόκος Κοζάνης θα μπει στην Κίνα κυρίως ως “φάρμακο” μιας και εκεί δίνουν βάση στην ομοιοπαθητική και θέλουν το προϊόν για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, για το πάρκινσον, το αλτσχάιμερ. Λειτουργεί ακόμη ως αντιθρομβωτικό και αντιοξειδωτικό” εξηγεί ο κ.Πατσιούρας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ο εξοπλισμός υπάρχει ώστε οι κροκοπαραγωγοί να ανταποκριθούν στις πρώτες παραγγελίες που θα έρθουν από τον Κινέζο αντιπρόσωπο το επόμενο διάστημα. Υπάρχει αποκλειστική συνεργασία με εταιρεία που μεσολαβεί για το κομμάτι των παραγγελιών όπως δήλωσε ο κ.Πατσιούρας και σε βάθος τριμήνου ή και εξαμήνου τα 30 άτομα που εργάζονται προς το παρόν θα γίνουν 100, ενώ μια αλυσιδωτή ανάκαμψη θα λάβει χώρα γιατί θα χρειαστεί η συσκευασία και η μεταφορά. “Ανάλογα φυσικά με την ζήτηση θα επεκταθούμε και θα ενημερώσουμε και τους κροκοπαραγωγούς” τονίζει ο κ.Πατσιούρας.

Υπολογίζεται πάντως πως θα φύγουν 2,5 τόνοι στην Κίνα από τους 5 που παράγει ο συνεταιρισμός. Αυτή την στιγμή ο Κρόκος Κοζάνης είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μαζί με το Αφγανιστάν ως προς την παραγόμενη ποσότητα του Κρόκου, ενώ πρώτο είναι το Ιράν που παράγει 250 τόνους ετησίως”.

Ένας νέο φορέας για τα ΠΟΠ και την γραφειοκρατία

“Είμαστε οι πρώτοι που εξάγουμε Κρόκο από την Ελλάδα και οι μοναδικοί. Με αφορμή την δική μας ταλαιπωρία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σκοπεύει να φτιάξει έναν φορέα, ο οποίος θα στηρίζει όλα τα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης που θα θέλουν να μπουν στον χώρο των εξαγωγών, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να ενδιαφερθούν κι άλλοι Έλληνες παραγωγοί” λέει ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top