Κτήμα Kitrus: Nέο οινοποιείο και augmented reality

Κτήμα Kitrus: Nέο οινοποιείο και augmented reality

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο covid-19 μπορεί να ανάγκασε το Κτήμα Kitrus να ρίξει ταχύτητα στην κατασκευή του νέου οινοποιείου της οικογενείας Γαρυπίδη, αλλά η Πιερική οινοποιΐα πιστεύει ότι όλα θα είναι έτοιμα για τον τρύγο του 2021, ώστε η καινούργια υπερσύγχρονη εγκατάσταση, που είναι και η πρώτη που κατασκευάζεται με τη μέθοδο του augmented bricklaying, να υποδεχτεί τη συγκομιδή της επόμενης χρονιάς.

Το έργο, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zurich), παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των καινοτομιών που εφαρμόζονται στην κατασκευή του και οι οποίες θα αποκαλυφθούν σε χρόνο κατάλληλο, όταν θα έχει προχωρήσει η υλοποίηση του project και θα μπορούν να επιδειχθούν οι ιδιαιτερότητές του, δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Κωνσταντίνος Γαρυπίδης, μηχανολόγος μηχανικός και φυσικά μέλος της οικογενείας των οινοποιών που αποφάσισε να δημιουργήσει στα βόρεια του νομού Πιερίας, δίπλα στο Κίτρος και κοντά στην αρχαία Πύδνα, ένα Κτήμα πρότυπο στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Μπορεί να ξαφνιάζει ευχάριστα και οπωσδήποτε να ξυπνάει το ενδιαφέρον η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας ( augmented reality) στην κατασκευή της τοιχοποιΐας του καινούργιου οινοποιείου, αλλά οπωσδήποτε οι επιλογές και οι επιδόσεις της Kitrus Οινοποιητικής  ήταν μέχρι τώρα τέτοιες, που έχουν τραβήξει πολλές φορές την προσοχή των φίλων του κρασιού.

Επιλογή ιταλικών ποικιλιών

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Γαρυπίδη-  που υποστηρίζεται ως προς την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση από δύο πανεπιστημιακούς, γεωπόνους και οινολόγους, τους κυρίους Στέφανο Κουνδουρά και Γιώργο Κοτσερίδη- στράφηκε αρχικά πειραματικά σε δύο ιταλικές ποικιλίες, τη λευκή Verdicchio και την ερυθρή Aglianico, κάνοντας με αυτές τις επιλογές, τη διαφορά.

Επίσης, κατάφερε να ξεχωρίσει και με τη Μαλαγουζιά της, καθώς γνώστες και οινόφιλοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία βρίσκει μία από τις καλύτερες εκφράσεις της στην Kitrus.

Αglianico, μία ποικιλία με ελληνικές ρίζες

To Kτήμα δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Γαρυπίδη και την Στέλλα Μαντουλίδου, στο Κίτρος Πιερίας, με τις πρώτες φυτεύσεις να γίνονται το 2008. Σήμερα, σε έκταση 50 στρεμμάτων- τα 47 παραγωγικά- καλλιεργούνται τέσσερις ποικιλίες, δύο λευκές και δύο ερυθρές: Μαλαγουζιά και η Verdicchio, Syrah και Aglianico .  Από αυτές τις τέσσερις ποικιλίες, παράγονται τέσσερα μονοποικιλιακά κρασιά. Από την Aglianico, ποικιλία με ελληνικές ρίζες, το ερυθρό Kitrus Lost Hellanico. Στα ερυθρά είναι και το Kitrus Syrah, ενώ η Verdicchio δίνει το Kitrus Idealista. Η τετράδα συμπληρώνεται με το Kitrus Μαλαγουζιά.

Η Kitrus Οινοποιητική παράγει περίπου 40.000 φιάλες και σχεδόν το 30% της παραγωγής της – σε αξία- εξάγεται σε Αμερική, Καναδά, Ολλανδία, Κύπρο, Γερμανία.

Το Κτήμα της Kitrus είναι επισκέψιμο και στο νέο υπό κατασκευή κτίριο θα υπάρχει χώρος διαμορφωμένος για την υποδοχή επισκεπτών και γευσιγνωσίες.

Η νεαρή οινοποιΐα, που πρωτοβγήκε εμπορικά στα μέσα του 2012, θέλει να αναπτυχθεί και με νέες φυτεύσεις , με τις άδειες όμως , ειδικά για τις μικρές και μεσαίες οινοποιΐες, να καθυστερούν απελπιστικά, όπως τόνισε ο κ. Γαρυπίδης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά ευρύτερα τις οινοποιΐες της Κεντρικής Μακεδονίας, από την Ημαθία, την Πιερία ως και τη Χαλκιδική.

Εάν εξασφαλιστούν οι πολυπόθητες άδειες, θα φυτευτούν άμεσα ακόμη 11 στρέμματα με αυτές τις τέσσερις δοκιμασμένες ποικιλίες, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για νέους πειραματισμούς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top