Κτήμα Βλαδίκα: Το πιο χρυσό τσίπουρο είναι από τις Σέρρες

Κτήμα Βλαδίκα: Το πιο χρυσό τσίπουρο είναι από τις Σέρρες

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το «χρυσό των χρυσών» κέρδισε, πιάνοντας την κορυφαία βαθμολογία των 94 πόντων στους 100, το Μονοποικιλιακό Τσίπουρο από Λημνιό του Σερραίου αποσταγματοποιού Νίκου Βλαδίκα, με το συγκεκριμένο εκλεκτό απόσταγμα να ξεχωρίζει μεταξύ 47 συμμετοχών στον 22ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Η βράβευση αυτή δεν είναι σημαντική μόνο για την οικογενειακή οινοποιΐα- αποσταγματοποιΐα «Βλαδίκας ΑΒΕΕ», αλλά και για τον κλάδο που στις Σέρρες την τελευταία 25ετία γνωρίζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, η οποία τρόπον τινά «πάτησε» πάνω στην παράδοση της ποτοποιίας που υπάρχει στην περιοχή έστω και αν δεν αφορούσε αμπελο-οινικά αποστάγματα αλλά κυρίως ούζο.

Σε τούτη τη φάση το Κτήμα Βλαδίκα είναι στον βατήρα για τα επόμενα άλματα: επέκταση του αμπελώνα με νέες ποικιλίες, νέα μονοποικιλιακά αποστάγματα,  πωλήσεις πανελλαδικά, ανασύνθεση του χαρτοφυλακίου κρασιών.

«Έμφαση έχουμε δώσει στα αποστάγματα, στο τσίπουρο,  παρότι η εταιρεία μας, που έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη ιδιόκτητων αμπελώνων, παράγει και κρασιά, μονοποικιλιακά αλλά και από blends ποικιλιών, είτε ελληνικών, είτε ελληνικών και διεθνών. Όμως τα αποστάγματα, ειδικά από το 2007 και μετά που έγινε το αποσταγματοποιείο , έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας. Έτσι έγινε άλλωστε και βραβεύτηκε στον iTQI των Βρυξελλών, το παλαιωμένο μας τσίπουρο ‘Lord Amber’», τόνισε ο κ. Βλαδίκας.

Ο Νίκος Βλαδίκας, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της «Βλαδίκας ΑΒΕΕ» είναι τρίτης γενιάς αποσταγματοποιός και οινοποιός , καθώς η πιο στενή σχέση της οικογενείας Βλαδίκα με το αμπέλι και την παραγωγή κρασιών ξεκίνησε το 1960.

Σήμερα το Κτήμα Βλαδίκα  έχει 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, τα περισσότερα στο Μελενικίτσι Σερρών, ορισμένα γύρω από το οινοποιείο που βρίσκεται κοντά στον Περιφερειακό της πόλης των Σερρών, ενώ αμπελώνες έχει και στην Κάριανη Καβάλας. Στους αμπελώνες του Κτήματος, καλλιεργούνται κυρίως ελληνικές ποικιλίες και μόνο δύο διεθνείς (Merlot και Syrah).

Στροφή στα μονοποικιλιακά αποστάγματα

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Κτήματος Βλαδίκα αφορά τσίπουρο, με τα μονοποικιλιακά να κατακτούν έδαφος την τελευταία τριετία.

«Σταδιακά θα εξελίξουμε την σειρά των μονοποικιλιακών τσίπουρων. Φέτος θα παράγουμε τσίπουρο και από μία σερραϊκή ποικιλία που αναβιώσαμε και ονομάζεται ‘Κοϊνιάρικο’, ενώ τη φετινή χρονιά, στις ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούμε, θα προστεθεί μία ακόμη, με νέες φυτεύσεις, το ‘Μαυροτράγανο’.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών μέσα από μονοποικιλιακά αποστάγματα, αλλά αυτό απαιτεί νέες φυτεύσεις και επέκταση των αμπελώνων, κάτι που όμως σκοντάφτει στην εξασφάλιση γης», εξήγησε ο κ. Βλαδίκας.

Επίσκεψη μαθητών στο Κτήμα Βλαδίκα, ξεναγός ο Νίκος Βλαδίκας

Στα σχέδια του κ. Βλαδίκα είναι η προώθηση των αποσταγμάτων και των κρασιών του Κτήματος πανελλαδικά, μέσω συμφωνίας που πρόκειται  άμεσα να υπογραφεί με μεγάλο διανομέα. Ετσι, από το φθινόπωρο, αποστάγματα και οίνοι του Κτήματος Βλαδίκα, θα αρχίσουν το ταξίδι τους σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι τα αποστάγματα Βλαδίκα διατίθενται ήδη από επιλεγμένα σημεία πωλήσεων και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτής της πιο δυναμικής εισόδου στην αγορά, η Εταιρεία αναδιατάσσεται και στο κρασί, καθώς επιλέγει να μειώσει τον αριθμό των ετικετών που κυκλοφορεί από τις 13 σε 6 ή 7, προκειμένου να ανασυνταχθεί εμπορικά.

«Στο κρασί θα συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε λιγότερες ετικέτες, θα κινηθούμε πιο στοχευμένα και, ελπίζουμε, πιο αποτελεσματικά από πλευράς πωλήσεων», πρόσθεσε ο κ. Βλαδίκας.

*Στους αμπελώνες του Κτήματος Βλαδίκα καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες: Κοϊνιάρικο, Aσύρτικο, Λημνιό, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Merlot, Syrah.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top