Navitas Winery: Η ψυχολόγος Μαρία Δημητριάδη στους δρόμους του κρασιού

Navitas Winery: Η ψυχολόγος Μαρία Δημητριάδη στους δρόμους του κρασιού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Νavitas Winery: Το «φρέσκο» οινοποιείο που η Μαρία Δημητριάδη δημιούργησε στους πρόποδες του Ολύμπου, με πολύ ζήλο, δέσμευση στην υψηλή ποιότητα και αειφορικότητα, με πνεύμα ανοικτό σε πειραματισμούς για την παραγωγή κρασιών που θα αναδεικνύουν το οινικό δυναμικό της Πιερικής γης, μίας από τις νεότερες ζώνες ΠΓΕ της Ελλάδας.

Η Μαρία Δημητριάδη μπορεί να απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Ψυχολογία, αλλά «το αίμα νερό δεν γίνεται». Κόρη του Άγγελου Δημητριάδη και της Χάιδως Τσάνταλη, έκανε μία καθοριστική αλλαγή πορείας στην καριέρα και τη ζωή της. Έτσι, ολοκλήρωσε ένα νέο κύκλο σπουδών,  με Μ.Α. στο Wine Business, στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, και βάλθηκε στη συνέχεια να υλοποιήσει τη δική της φιλοσοφία πάνω στο κρασί, αξιοποιώντας τα πατρικά αμπελοτόπια στη Λιτόχωρο, 160 στρέμματα γης στη θέση Παλιόπορος. Έτσι κάπως γεννήθηκε το 2020 η Navitas Winery.

To αποτέλεσμα; Με την υποστήριξη του οινολόγου Γρηγόρη Σωτηριάδη, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης, το Μάϊο του 2021, παρουσιάζει στην ελληνική αγορά τα τρία πρώτα κρασιά της Navitas, τρία μονοποικιλιακά, τα Terre De Zeus Malagousia,  Terre De Zeus Assyrtiko και Μοuntcloud Grenache Rouge. Mέσα σε λίγους μήνες το απόθεμα των τριών πρώτων ετικετών, εξαντλείται, ενώ το Σεπτέμβριο, η αρχική τριάδα ετικετών, συμπληρώνεται με δύο ακόμη, τις 52 Peaks Chardonnay και 2919M Cabernet Sauvignon.

Κρασιά, όλα πιστοποιημένα vegan, που στην παραγωγή της σοδειάς του 2021, θα έχουν και την σφραγίδα της βιολογικής καλλιέργειας.

Αλλά, όπως καλά γνωρίζουμε, η αναγνώριση της ποιότητας ενός προϊόντος που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό- κι’ είναι πολύ μεγάλος στο χώρο του κρασιού- δεν έρχεται μόνο από την αγορά. Έτσι, η τόσο νεαρή Navitas συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2021, με τα Terre De Zeus Assyrtiko και Mountcloud Grenache Rouge, και επέστρεψε τροπαιοφόρος, με ασημένιο μετάλλιο για το Aσσύρτικό της και με χάλκινο για το Grenache.

Η αρχή από τη Navitas έγινε, και ήταν πάνω σε νέα πατήματα, στους ξεκάθαρους στόχους που εξ’ αρχής έβαλε η κα. Δημητριάδη, πρόεδρος και δ/νουσα σύμβουλος της α.ε.. Όμως της αρχής έπεται και συνέχεια. Έτσι, πέραν του ότι όλα τα κρασιά εσοδείας 2021 θα είναι vegan και βιολογικής καλλιέργειας, θα παρουσιαστεί και η δουλειά που γίνεται με γηγενείς ζύμες. Όλα τα ερυθρά κρασιά θα είναι αποκλειστικά από γηγενείς ζύμες, ενώ τα λευκά και ροζέ θα ενσωματώνουν ενδιαφέροντες πειραματισμούς με γηγενείς ζύμες.

Πριν όμως γευτούμε τις νέες εκπλήξεις που επιφυλάσσει για τους οινόφιλους η Navitas, θα γνωρίσουμε το Terre De Zeus Xinomavro, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά τον χειμώνα του 2022.

Η ιστορία της Navitas

Κάπως όμως θα πρέπει να πιάσουμε την ιστορία της Navitas από την αρχή, τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο, να δούμε ποιο είναι το ιδιαίτερο, προσωπικό αποτύπωμα που θέλει η Μαρία Δημητριάδη να βάλει στην ελληνική οινοποιΐα και πως αυτό υλοποιείται μέσα από όλες τις επιλογές της εταιρείας, ακόμη και αυτές που δε γνωρίζει ο καταναλωτής.

Η ιδέα για ένα νέο οινοποιείο που θα ακολουθούσε μια φιλοσοφία με έμφαση στην αειφορική διαχείριση (sustainability), με μια μικρή σειρά κρασιών περιορισμένης παραγωγής σε μια ανερχόμενη αμπελοοινική ζώνη, «ζυμωνόταν» για αρκετά χρόνια στο μυαλό της Μαρίας Δημητριάδη.

Ο αμπελώνας

Βάση της προσπάθειας της Μαρίας Δημητριάδη αποτέλεσε ο αμπελώνας που άνηκε στην οικογένεια από την πλευρά του πατέρα της, στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 160 περίπου στρεμμάτων. Αποτελείται από τρία αυτόνομα αμπελοτόπια 20, 40 και 60 στρεμμάτων, με το υψηλότερο σημείο να φτάνει σχεδόν στα 400 μέτρα υψόμετρο.

Ο Όλυμπος από τη μια μεριά, τα Πιέρια Όρη στα δυτικά και η θάλασσα του Αιγαίου στα ανατολικά, σε ακτίνα περίπου 3 χλμ., διαμορφώνουν το ιδιαίτερο τοπικό οικοσύστημα και τις κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες η αμπελοκαλλιέργεια αναπτύσσεται και δίνει ξεχωριστά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ( ΠΓΕ).

Στο αμπελώνα των 160 στρεμμάτων, υπήρχαν φυτεμένες πολλές ποικιλίες, γηγενείς και διεθνείς (Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Chardonnay, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Μοσχάτο κλπ).

Πρώτη προτεραιότητα της Navitas, ήταν ο καθορισμός ενός πλάνου για τον αμπελώνα. Επιλέχθηκαν οι ποικιλίες από τις οποίες θα έβγαιναν τα κρασιά του νέου οινοποιείου με προοπτική δεκαετίας, ενώ παράλληλα άρχισε να διαμορφώνεται ένα πλάνο σταδιακών νέων φυτεύσεων και αναμπελώσεων. Η πρώτη νέα φύτευση έγινε με Ασσύρτικο, από το οποίο βγήκε και η μια ετικέτα της Navitas. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα είναι σε διαδικασία νέων φυτεύσεων και αναμπελώσεων, με σχέδιο να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια. Στόχος είναι, τόσο η προσθήκη νέων ποικιλιών (Φωκιανό, Βιδιανό κα), όσο και η ενίσχυση υπαρχουσών ποικιλιών (πχ Ξινόμαυρο, Grenache Rouge κα).

Η έκταση του ιδιόκτητου αμπελώνα προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης ενός κομματιού για πειραματισμούς με γηγενείς κυρίως ποικιλίες και τον τρόπο έκφρασής τους στο μικροκλίμα της Πιερίας.

Στον αμπελώνα εφαρμόζονταν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας.

Το οινοποιείο

Σε κοντινή απόσταση από τον αμπελώνα βρίσκεται το οινοποιείο, σε ένα κτήριο λιτό και λειτουργικό. Παράλληλα με τις κλασικές ανοξείδωτες δεξαμενές και τα βαρέλια από γαλλική δρυ, χρησιμοποιούνται πήλινοι αμφορείς και τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα τουλίπας.

Η μέγιστη δυνατότητα παραγωγής του οινοποιείου μπορεί να φτάσει τις 90.000 φιάλες.

Οινολόγος της Navitas είναι ο Γρηγόρης Σωτηριάδης, επίσης νέος σε ηλικία και με ανήσυχο πνεύμα. Μάλιστα ο κ. Σωτηριάδης έχει αναφερθεί στην πολύτιμη συμβουλευτική συμβολή του  Κυριάκου Κυνηγόπουλου (οινολόγος, ιδιοκτήτης του εργαστηρίου Bourgoundia) και του συνεργάτη του Γρηγόρη Σκοπελίτη.

Στο οινοποιείο ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη διαχείριση των φυσικών πόρων, ως μέρος της γενικότερης ολιστικής φιλοσοφίας προς τη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.

Τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 παρήχθησαν 110.000 KW που σχεδόν εξισορροπούν τις ενεργειακές απαιτήσεις του νέου οινοποιείου. Παράλληλα, ημιδιάφανα πάνελ στην οροφή του οινοποιείου εξασφαλίζουν φυσικό φως στον χώρο δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ενώ έτσι αποφεύγεται η περιττή χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα στα επόμενα σχέδια είναι, η ολοκλήρωση ενός συστήματος διαχείρισης του καθαρού νερού που χρησιμοποιείται στο οινοποιείο, ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιείται σε άλλες εργασίες.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και σε όλες τις συσκευασίες, πάντα με συνέπεια στη φιλική προς το περιβάλλον αειφορική διαχείριση. Αποφεύχθηκε λοιπόν η χρήση πλαστικού (πχ σε καψύλλια και τεχνικές εκτύπωσης ετικετών) και χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.

Προς το παρόν το οινοποιείο της Navitas δεν είναι επισκέψιμο, αλλά σύντομα θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής οινόφιλων.

To portfolio της Navitas

Το νέο οινοποιείο συστήνεται στην αγορά με μια βασική σειρά 6 ετικετών συνολικά, από τις οποίες έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι 5. Όλα τα κρασιά της Navitas είναι single vineyard και μονοποικιλιακά, με στόχο να αναδειχθεί η κάθε ποικιλία, όπως εκφράζεται στο μικροκλίμα της Πιερίας.

Τα κρασιά χωρίζονται σε δύο υπό-ομάδες:

α) Από γηγενείς ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο) που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα TERRE DE ZEUS

β) Από διεθνείς ποικιλίες (Chardonnay, Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon) που παρουσιάζονται με  brand names που διηγούνται κάτι από Όλυμπο

– 52 PEAKS Chardonnay από τις 52 κορυφές του Ολύμπου

– 2919M Cabernet Sauvignon από το υψόμετρο (με στρογγυλοποίηση) της κορυφής του Μύτικα και

– MOUNTCLOUD Grenache Rouge με ένα πιο lifestyle όνομα για το ροζέ -το σύνεφο του βουνού-, όπως επιβάλλει και αυτή η ιδιαίτερη και άκρως ανταγωνιστική κατηγορία.

Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες προσπάθειες για ειδικές εμφιαλώσεις. Εφόσον προκύψει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, στόχος είναι η παρουσίαση μιας σειράς τέτοιων ετικετών πολύ μικρής παραγωγής μέσα στην επόμενη 5ετια, που θα αποκαλύπτει νέες προοπτικές και διαφορετικούς δρόμους.

Το ξεκίνημα της Navitas, υπόσχεται μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε αναμονή για το Terre De Zeus Xinomavro, που πρόκειται να παρουσιαστεί στην αγορά το Φεβρουάριο του 2022 ενώ προς την αγορά, λίγο νωρίτερα, θα οδεύσουν  Μαλαγουζιά και Grenache Rouge εσοδείας 2021.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ