Ο Θεοχάρης στη Χαλκιδική: Η επόμενη ημέρα για τον τουρισμό

Ο Θεοχάρης στη Χαλκιδική: Η επόμενη ημέρα για τον τουρισμό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Δεν χωράει αμφιβολία ότι «η Χαλκιδική πληρώνει τη Θεσσαλονίκη», καθώς ο νομός που την τελευταία εβδομάδα δεν έχει ούτε ένα νέο κρούσμα, συνεχίζει να βρίσκεται σε αυξημένα μέτρα προστασίας από τον covid-19, ενώ οι φορείς της Χαλκιδικής ακόμη περιμένουν κάποια απάντηση στην επιστολή που έστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς στις 30 Αυγούστου, με την οποία ζητούσαν αναλυτική ενημέρωση για τα αυστηρά οριζόντια μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Γεγονός είναι ότι η σεζόν για τη Χαλκιδική, την τουριστική Χαλκιδική, έληξε άδοξα στις 21/8, με την επιβολή των οριζόντιων μέτρων τα οποία ακόμη, με τις παρατάσεις που δόθηκαν, βρίσκονται σε ισχύ παρότι ούτε νέα κρούσματα εντοπίζονται στο νομό, ενώ οι τουριστικές περιοχές έχουν «αδειάσει» και από τους λίγους, τελευταίους, επισκέπτες.

Σήμερα, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στον Πολύγυρο, με τη συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπους των φορέων του Κλάδου και της Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός πιθανότατα «θα τα ακούσει» και για τις αποφάσεις των Υγειονομικών και επικεφαλής άλλων υπουργείων, που έκαναν την προβληματική ούτως ή άλλως τουριστική περίοδο, να μοιάζει με «τραινάκι του τρόμου» που μία σφύριζε lock down και μετά 112.

Σε αυτή τη σύσκεψη, θα τεθούν τα θέματα της επόμενης ημέρας καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ αλλά και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, «θα ζητήσουμε να μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την προβολή της Χαλκιδικής, όπως και το πως μπορεί να συμπράξει ο κ. Υπουργός στην υποστήριξη των αιτημάτων μας».

Είναι βέβαιο όμως, πως ο κ. Θεοχάρης θα εισπράξει και αιτήματα που αφορούν τα οικονομικά υπουργεία, καθώς όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης «θα πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν υποχρεώσεις μέσα στο χειμώνα. Θα πρέπει οι υποχρεώσεις τους να μεταφερθούν για τον Αύγουστο του 2021 και αυτό με την ελπίδα ότι θα κινηθεί ο τουρισμός, η εστίαση και οι κλάδοι γύρω από αυτούς».

Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά…

Η επίσκεψη Θεοχάρη στη Χαλκιδική γίνεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των 12 μέτρων για την Οικονομία, τα οποία ο κ. Τάσιος θεωρεί ότι «βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση», αν και περίμενε μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ με εξίσωση των συντελεστών με εκείνους που ισχύουν στις βασικές ανταγωνίστριες χώρες,  από πριν καν εκδηλωθεί η κρίση του κορωνοϊού, όπως ίσως και μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και όχι 3.

«Θέλουμε περισσότερες δόσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο. Με την εποχικότητα στον τουρισμό να έχει κλείσει και τα έσοδα να έχουν μειωθεί ως και κατά 70%, θα διαπιστωθεί προς το Φλεβάρη, ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα φανεί στο Ταμείο το πρόβλημα».

Μία συνολική ρύθμιση για όλες τις οφειλές

«Περιμέναμε περισσότερα. Μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος», τόνισε ο κ. Κουφίδης προσθέτοντας:

«Αυτό που θα ζητήσουμε εμείς- καταθέτοντας άμεσα τις προτάσεις μας και στην Επιτροπή Πισσαρίδη- είναι να γίνει μία ρύθμιση για όλες συνολικά τις οφειλές των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, για τις οφειλές μέχρι και τον Οκτώβριο. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει  θα έχει ένα μαξιλαράκι προστασίας τουλάχιστον τριών μηνών- ώστε να μη τη χάνει όποιος αργήσει να καταβάλει μία δόση- και η πρώτη δόση να καταβάλλεται από τον Αύγουστο του 2021. Μιλάμε, μη το ξεχνάμε αυτό, για ως επί το πλείστον εποχικές επιχειρήσεις. Όταν δεν μπορεί να πληρώσει ένας επιχειρηματίας που δούλεψε, έστω όπως δούλεψε, το καλοκαίρι,  θα μπορεί να πληρώσει μέσα στο χειμώνα;»

Άλλωστε, η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νομού αποτυπώνεται και στην έρευνα που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Χαλκιδικής που σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντήσουν τον κ. Θεοχάρη, περιμένουν να ακούσουν το σχεδιασμό του Υπουργείου για την προβολή του νομού, καθώς το 2021 προβλέπεται να είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, διεθνώς, αφού δεν θα έχει προλάβει να αναρρώσει, ακόμη και αν έχει βγει στην αγορά το εμβόλιο για τον covid-19.

Σε τούτη τη φάση οι επιχειρήσεις τουρισμού, επισιτισμού και των συγγενών κλάδων κάνουν απολογισμό των ζημιών ενώ πολλές ετοιμάζονται να υποβάλλουν αιτήματα για χρηματοδότηση από τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά και από το πρόγραμμα των 150 εκατ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Το 72% του τζίρου του έχασε ο τουρισμός της Χαλκιδικής

Τάσιος: Είμαστε προετοιμασμένοι για τον.. «covid- 2021»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ