Οι φημισμένες τουλούμπες “Zανδέ”, από το Βελβεντό, τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Οι φημισμένες τουλούμπες “Zανδέ”, από το Βελβεντό, τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Από εχθές το Βελβεντό είναι πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, έχοντας φέρει στο κέντρο της πόλης τις πιο γλυκές του γεύσεις, με τις Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ.

«Τι το διαφορετικό έχουν οι τουλούμπες Ζανδέ από τις άλλες»; θα…. αναρωτηθεί κάποιος, αφού τουλούμπες φτιάχνουν λίγο – πολύ, παντού στην Ελλάδα. Απάντηση αβίαστη σε αυτή την ερώτηση, θα δώσει όποιος δοκιμάσει τις τουλούμπες που κάθε μέρα, καθημερινές και αργίες, φέρνει από το Βελβεντό στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, η οικογενειακή επιχείρηση που έχει γίνει γνωστή για τα τουλουμπάκια, αλλά και τα επίσης ασυναγώνιστα κουρκουμπίνια της.

Εχθές, άνοιξε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, γωνία Εγνατίας με Πρασακάκη το κατάστημα «Ζανδέ», γλυτώνοντάς μας από την υποχρέωση, να ζητάμε από φίλους που πάνε Βελβεντό ή Κοζάνη, να φέρουν ένα κουτί από τα τρομερά αυτά γλυκάκια.

Στο κατάστημα Θεσσαλονίκης μας καλοδέχτηκε ο κ. Αντώνης Κλίγγος, με τη γυναίκα του Μαρία, ο οποίος και μας αφηγήθηκε την ιστορία της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες, από το καφενείο που διατηρούσαν στο κέντρο του Βελβεντού, ο Μανώλης με την Κατερίνα Ζανδέ.

Ταβλομαχίες με στοίχημα ….τουλουμπάκια

Τότε, πριν σαράντα χρόνια και πλέον, η Κατερίνα Ζανδέ ξεκίνησε να φτιάχνει τουλουμπάκια, για το καφεδάκι των πελατών. Όμως το καφενείο, που ήταν στην κεντρική πλατεία, είχε και εκδοτήριο των ΚΤΕΛ. Οι πελάτες πολλοί, έπιναν τον καφέ τους, έπαιζαν το ταβλάκι τους και τα στοιχήματα έμπαιναν σε τουλουμπάκια. Έτσι, οι μερίδες έγιναν παραγγελίες σε κουτί, η ζήτηση ολοένα και μεγάλωνε και τα κουτιά με τα γλυκά ταξίδευαν αράδα για την Κοζάνη.

Το 2001 άνοιξε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, στην είσοδο του χωριού, εκεί που βρίσκεται και σήμερα ενώ την ίδια χρονιά, η νεότερη γενιά, η κόρη του ζευγαριού, Βάγια, με τον άνδρα της Ανδρόνικο Κλίγγο και τους δύο αδελφούς του, ανοίγουν κατάστημα και στην Κοζάνη, στην περιοχή του πρακτορείου των ΚΤΕΛ, το οποίο σε επόμενη φάση μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης.

«Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση κι’ έχουμε δώσει βάση στα συγκεκριμένα τέσσερα γλυκά που κάνουμε, με εξαιρετικά υλικά και στόχο την παραγωγή, σε καθημερινή βάση, φρέσκων προϊόντων, παραδοσιακών γλυκών. Έτσι και στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, κάθε ημέρα, πρωί, θα έρχονται φρέσκα γλυκά από το Βελβεντό», είπε ο Αντώνης Κλίγγος.

Τουλούμπες, τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια και λουκουμάδες, αυτά τα τέσσερα γλυκά είναι τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η «Ζανδέ». Τώρα, εποχικά, για τα Χριστούγεννα, η γκάμα εμπλουτίζεται με μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ενώ το καλοκαιράκι, προσφέρεται παγωτό που φτιάχνεται με φρέσκο γάλα από την περιοχή.

Η «Ζανδές», είναι το γλυκό στέκι φιλοξενίας και άλλων ξεχωριστών προϊόντων του Βελβεντού και του νομού Κοζάνης, καθώς στο κατάστημα Θεσσαλονίκης μπορούν οι πελάτες να βρούνε ηλιαστό κρασί Σιάτιστας, κρασιά του Βελβεντού, κρόκο Κοζάνης και μέλι τοπικών παραγωγών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top