Οι Ρουμάνοι “έσωσαν την παρτίδα” για τον τουρισμό στη Βόρειο Ελλάδα

Οι Ρουμάνοι “έσωσαν την παρτίδα” για τον τουρισμό στη Βόρειο Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι Ρουμάνοι είναι αυτοί που «έσωσαν την παρτίδα», στη Βόρειο Ελλάδα, τη φετινή τουριστική σεζόν, καλύπτοντας μάλιστα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τις σημαντικές απώλειες από την τουρκική αγορά. Άλλωστε, το 80% των Ρουμάνων που έρχονται για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, επιλέγουν να ζήσουν το «ήλιος και θάλασσα» στις βορειοελλαδίτικες τουριστικές περιοχές.

Το πόσο σημαντικός ήταν ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρουμανία, για τη φετινή θερινή σεζόν, στη χώρα μας, είναι κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι το 80% και πλέον των Ρουμάνων που επιλέγουν Ελλάδα για τις διακοπές τους, έρχονται οδικώς και μάλιστα με τα δικά τους οχήματα καθώς δεν προτιμούν τα πακέτα των οργανωμένων διακοπών.

«Η θερινή σεζόν φέτος άνοιξε με τους Ρουμάνους, ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου και αν η χώρα μας, λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων, δεν περνούσε τέλος Ιουλίου στο «κόκκινο», θεωρώ βέβαιο ότι ο αριθμός των Ρουμάνων τουριστών θα ξεπερνούσε τα περίπου 1,4 εκατ. επισκεπτών του 2019», τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Σταφυλάκης, προϊστάμενος του Γραφείου του ΕΟΤ στο Βουκουρέστι.

Ακόμη βεβαίως ακριβή στοιχεία για την φετινή τουριστική σεζόν, για τον εισερχόμενο τουρισμό, δεν υπάρχουν, οπότε τόσο ο κ. Σταφυλάκης όσο και γενικότερα οι παράγοντες του κλάδου, στηρίζονται σε εκτιμήσεις.

Ο οδικός τουρισμός είναι εμπειρία

Ο κ. Σταφυλάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει, στην Ελλάδα, να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουμε για τον οδικό τουρισμό και τον οδικό τουρίστα.

«Το να ταξιδεύεις, ανεξάρτητα, με την οικογένειά σου, οδικώς, δεν έχει μικρότερο κόστος. Είναι ένας τρόπος μετακίνησης που δίνει στον ταξιδιώτη αυτονομία, ευελιξία στη διαμόρφωση του προγράμματός του, ενώ λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία, οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια να ταξιδεύουν με το δικό τους όχημα, όπως και να μένουν σε μικρά καταλύματα, τύπου Airbnb». Επιζητούν την  εμπειρία του οδικού ταξειδιού, γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπάρχουν περισσότερες αεροπορικές πτήσεις προς Θεσσαλονίκη» , επισήμανε ο κ. Σταφυλάκης.

Το προφίλ του Ρουμάνου τουρίστα

Οι Ρουμάνοι, γνωρίζουν την Ελλάδα, αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα μας και νοιώθουν άνετα να κινηθούν ανεξάρτητοι σε αυτή. Είναι λάτρεις της ελληνικής μουσικής, της γαστρονομίας και θέλουν να κάνουν γνωριμίες και παρέα με  Έλληνες. Δεν προτιμούν τις διακοπές σε all inclusive ξενοδοχεία και οργανώνουν μόνοι τους τα της διαμονής τους, των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεών τους.

Η Ελλάδα είναι αγαπημένη χώρα διακοπών για τη ρουμανική οικογένεια, της οποίας το εισόδημα έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι Ρουμάνοι έχουν πλέον Δυτικοποιηθεί – ακριβότερα αυτοκίνητα, συχνές έξοδοι ψυχαγωγίας- με μία κουβέντα, ξοδεύουν για να περνάνε καλά.

Φέτος, η χρονιά, λόγω κορωνοϊού και των μέτρων προστασίας που κάθε τόσο άλλαζαν, χαρακτηρίσθηκε από μεγάλες ανατροπές στη ροή των τουριστών, ενώ όλες οι κρατήσεις ήταν του τελευταίου λεπτού.

Καλοκαίρι του last minute και των ανατροπών

Η σεζόν άρχισε καλά προς τα μέσα Ιουνίου, όταν η Ελλάδα ήταν  στο «πράσινο», καταγράφοντας μάλιστα μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις. Όταν τον Ιούλιο η χώρα μας πέρασε στο «κίτρινο», που σήμαινε ότι οι μη εμβολιασμένοι θα έπρεπε να υποβληθούν σε PCR τεστ, επηρεάστηκε η κίνηση, ενώ όταν τέλος του μήνα μπήκε η Ελλάδα στην «κόκκινη ζώνη», όλοι οι μη εμβολιασμένοι Ρουμάνοι έφυγαν μαζικά για να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα  των 14 ημερών στη χώρα τους. ΄Ετσι, τον Αύγουστο, όσοι Ρουμάνοι ήρθαν στην Ελλάδα, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και σαφώς πολύ λιγότεροι σε αριθμούς.

«Η Ελλάδα συνδυάζει πολλά θετικά που την κάνουν ανταγωνιστική έναντι άλλων τουριστικών χωρών. Το τουριστικό της προϊόν είναι ποιοτικό και πλούσιο, οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι ικανοποιητικές και οι τιμές ανταγωνιστικές, έχει δε προτάσεις για εισοδήματα υψηλότερα αλλά και πιο χαμηλά», είπε ο κ. Σταφυλάκης προσθέτοντας:

«Να λάβετε υπόψη σας ότι η αγοραστική δύναμη των Ρουμάνων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Στα μέσα του 2017 η μέση δαπάνη για το καλάθι της νοικοκυράς ήταν κοντά στα 670 ευρώ και τώρα έχει ξεπεράσει τα 1.400 ευρώ, εν ολίγοις η αγοραστική τους δύναμη είναι μεγαλύτερη των Ελλήνων».

Οι αγαπημένοι προορισμοί των Ρουμάνων

Αγαπημένος προορισμός των Ρουμάνων είναι η Χαλκιδική, πολύ αγαπημένος η Θάσος και η Καβάλα, ενώ φέτος έδειξε να κατακτά θέση στις προτιμήσεις τους και η Σαμοθράκη. Σημαντικό ρόλο παίζει το ότι αισθάνονται άνετα με τους Έλληνες και ασφαλείς στην Ελλάδα, οπότε ανοίγονται και εξερευνούν τη χώρα καθώς τους διευκολύνει το καλό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Έτσι πλέον εκτός από τη Λευκάδα, που είναι ο Νο1 προορισμός τους στην πλευρά του Ιονίου, πηγαίνουν Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Πάργα αλλά και Κεφαλονιά.

H Θεσσαλονίκη  έχει αποδειχθεί πολύ ελκυστικός προορισμός για διασκέδαση, ψώνια, περιηγήσεις, είτε για όσους έρχονται για city break, είτε για όσους σταματούν διερχόμενοι για τον τόπο των διακοπών τους.

Οδικός τουρισμός- πύλες εισόδου

Ένα σημείο στο οποίο ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Σταφυλάκης, αφορά τη βελτίωση των συνοριακών σταθμών.

«Οι πύλες εισόδου της χώρας μας είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία της βόρειας Ελλάδας, αν λάβουμε υπόψη ότι ο οδικός τουρισμός δίνει το 32% των εσόδων της Κεντρικής Μακεδονίας από τον τουρισμό και, το 55% των εσόδων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Πρέπει να προσεχθούν οι πύλες εισόδου, τόσο σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τη στελέχωση, αλλά και την παροχή υπηρεσιών ώστε και διαδικτυακά να υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση των οδηγών».

Η Ρουμανία, η χώρα των 20 εκατ. κατοίκων, είναι μία αγορά η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τροφοδότη του ελληνικού εισερχόμενου τουρισμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ