Όλυμπος: Drones για πυροπροστασία και επίβλεψη

Όλυμπος: Drones για πυροπροστασία και επίβλεψη

Δύο επιχειρησιακά drones, κόστους 75.000 ευρώ το καθένα, που θα μπορούν να πετούν από το Λιτόχωρο Πιερίας μέχρι την κορυφή του Ολύμπου θα προμηθευτεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο πλαίσιο των έργων και δράσεων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι η επίβλεψη και πυροπροστασία, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και η εποπτεία του βουνού, καθώς καθημερινά το επισκέπτονται πολλοί ορειβάτες, πεζοπόροι και όχι μόνο. προς αποφυγήν άσχημων περιστατικών ή ακόμη και άμεσης αντίδρασης, τα drones θα προσφέρουν μια σημαντική βοήθεια, ένα “μάτι” εκεί όπου δεν είναι εύκολη ή έγκαιρη η ανθρώπινη παρέμβαση.

Στα έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, μετά από πρόταση του Φορέα, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνονται δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών, όπως το αγριόγιδο, και διαχειριστικές δράσεις για τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) και τα ενδιαιτήματά τους, με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης.

Επιπλέον, προγραμματίζεται μελέτη ανάπτυξης Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου που θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top