Όμιλος Fibran: Τζίρος στα 160 εκατ € και εξαγορά βιομηχανίας στη Βουλγαρία

Όμιλος Fibran: Τζίρος στα 160 εκατ € και εξαγορά βιομηχανίας στη Βουλγαρία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Mε μία ακόμη εξαγορά, έκλεισε επενδυτικά το 2021 για τη «Fibran», τον ελληνικό βιομηχανικό Όμιλο παραγωγής μονωτικών/δομικών υλικών, ο οποίος στη χρονιά που πέρασε υλοποίησε παραγωγικές επενδύσεις σε Ιταλία, Τσεχία και Βουλγαρία, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος, που το 2021 εκτιμάται ότι είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 160 εκατ. ευρώ, μέσω της βουλγαρικής θυγατρικής του, εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής πετροβάμβακα «Rock 7 Ltd», στο Ταργκοβίστε, «σπάζοντας» έτσι την αποκλειστικότητα που είχε το βιομηχανικό συγκρότημα της μητρικής, στη Τερπνή Σερρών, στην παραγωγή του συγκεκριμένου μονωτικού προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι η θυγατρική της «Fibran» στη Βουλγαρία, ως τώρα παρήγαγε εξηλασμένη πολυστερίνη ενώ, στο εξής, με την εξαγορά και απορρόφηση της «Rock 7», επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην παραγωγή πετροβάμβακα. Η «Fibran Bulgaria», με τη συγκεκριμένη κίνηση εξαγοράς, ενισχύεται σημαντικά, ενώ η διοίκηση του Ομίλου «Fibran» σχεδιάζει και περαιτέρω επενδύσεις στο βιομηχανικό συγκρότημα του πετροβάμβακα, που βρίσκεται σε έκταση 70.000 τ.μ.

Ευρωπαϊκά «Εξοικονομώ» και πετροβάμβακας

Όπως πληροφορήθηκε το GRTimes.gr, η διοίκηση του Ομίλου «Fibran» προέβη στη συγκεκριμένη επένδυση επειδή η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς προγράμματα αντίστοιχα του «Εξοικονομώ» που αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, υλοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Η μητρική «Fibran A.E.», με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα σε πετροβάμβακα τις 60.000 tn., δεν προλάβαινε την υψηλή ζήτηση, οπότε με την απόκτηση της βουλγαρικής μονάδας, θα πάρει μία μεγάλη «ανάσα», καθώς η παραγωγή της σε ποσότητες θα αυξηθεί περίπου κατά 50%.

Εργοστάσιο στην Τσεχία, εξαγορά στην Ιταλία

Η Fibran Α.Ε., δημιούργημα του τολμηρού ιδρυτή της Δημήτρη Αναστασιάδη, είναι μία εταιρεία η οποία μέσω και των θυγατρικών της, παραγωγικών και εμπορικών,  πρωταγωνιστεί στον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής μονωτικών υλικών.

Ο Όμιλος, μέσα στο 2021, ενίσχυσε περαιτέρω το αποτύπωμά του στον κλάδο, με την εξαγορά, από τη θυγατρική «Fibran Spa», του  100% της «Gessi Roccastrada»,  ιταλικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή γύψου.

Με την εξαγορά αυτή, η «Fibran» απέκτησε τα πιο σημαντικά λατομεία φυσικού γύψου στη λεκάνη εξόρυξης της Roccastrada, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της ιταλικής αγοράς προϊόντων ξηράς δόμησης,  για την οποία η «Fibran Spa» παράγει και διανέμει προϊόντα με τα εμπορικά σήματα FIBRANgyps (πάνελ, φύλλα γυψοσανίδας, φύλλα για εξωτερικούς χώρους και αξεσουάρ για ξηρά συστήματα), FIBRANgeo (πάνελ από πετροβάμβακα) και FIBRANxps (πάνελ από εξηλασμένη διογκωμένη πολυστερίνη).

Στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης

Όμως πολύ κοντά στην ολοκλήρωση είναι και η μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί ο Όμιλος «Fibran», στην Τσεχία, στο βιομηχανικό πάρκο του Μοστ.

Μέσω της «Fibran s.r.o», κατασκευάζεται ένα βιομηχανικό συγκρότημα, του οποίου η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι διπλάσια αυτής του συγκροτήματος στη Τερπνή Σερρών. Ο Όμιλος, με την επένδυσή του αυτή, στοχεύει, πέραν της τσέχικης αγοράς, σε μεγάλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο όμιλος της «FIBRAN» μετά και την  απορρόφηση της «Rock 7», αριθμεί 16 μονάδες παραγωγής σε 7 ευρωπαϊκές χώρες.

Κέρδη για τον Όμιλο, +20% στο τζίρο

Το 2021 ήταν μία καλή χρονιά για τη «Fibran», παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες του έτους.

Όλες οι εταιρείες του Ομίλου ήταν κερδοφόρες, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι κατέγραψε αύξηση μεγαλύτερη του 20%, η οποία οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων σε όγκους αλλά και στην αύξηση των τιμών, καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής αναπόφευκτα επηρέασε τις τιμές των προϊόντων Fibran.

Σημειώνεται ότι την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Fibran ήταν στα 133 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 20 εκατ. ευρώ και στα 16,5 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Το 2020 ο δανεισμός του Ομίλου δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων 20,8 εκατ. ευρώ.

Η μητρική το 2020, είχε κύκλο εργασιών 51 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ.

Η «Fibran» το 2021, πέτυχε σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση, να είναι για μία ακόμη χρήση κερδοφόρα, να έχει υψηλή ρευστότητα παρά την υλοποίηση επενδύσεων, κατορθώνοντας να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους που είχε πριν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Το 2022, αναμένεται να είναι για τον Όμιλο μία χρονιά δυναμικής ανάπτυξης στη διεθνή αγορά. καθώς η εξωστρεφής «Fibran», ενισχύει την παραγωγική της δυναμικότητα σε περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για τα προϊόντα μόνωσης σε πιο «πράσινες» κατασκευές, ενισχύεται τόσο στον τομέα της κατοικίας, όσο και στα βιομηχανικά έργα.

Fibran: Επένδυση 25 εκ. για εργοστάσιο στην Τσεχία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top