Παρευξείνια Τράπεζα: One stop shop για τη διαχείριση αναπτυξιακών projects

Παρευξείνια Τράπεζα: One stop shop για τη διαχείριση αναπτυξιακών projects

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Εμπλουτίζει το business model της η Παρευξείνια Τράπεζα αναλαμβάνοντας, σαν one stop shop, τη συνολική μελέτη, εκτίμηση και διαχείριση αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ παράλληλα θέτει ως στόχο τη χρηματοδότηση projects ύψους 12 δις. € μέχρι το 2030.

Τα ανωτέρω τονίσθηκαν από τον πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ( ΤΕΑΕΠ ή Παρευξείνια) κ. Dmitry Pankin (Πάνκιν) στη διάρκεια συνεδρίου του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, που διοργανώθηκε για την παρουσίαση της στρατηγικής της Τράπεζας κατά την περίοδο 2021-2030.

Η Παρευξείνια, σε περίοδο χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων στη διεθνή αγορά, παράλληλα με τη χορήγηση δανείων για long term αναπτυξιακά πλάνα, διευρύνει τη δραστηριότητά της για να καλύψει τις ανάγκες πελατών με πρόσθετες υπηρεσίες που αφορούν consulting, auditing, risk assessment. Η Τράπεζα όμως εκτός από την παροχή υπηρεσιών,  θα αναλαμβάνει και ρίσκο συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση επενδύσεων, ενώ θα φροντίζει και για την εξασφάλιση δανειακών κεφαλαίων κι’ από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Πάνκιν: Αύξηση επιτοκίων, διεθνώς, το 2022

Η Τράπεζα ήδη προετοιμάζεται για να γίνει one stop shop στην ολιστική διαχείριση αναπτυξιακών επενδύσεων στην επόμενη διετία και, θα συνεχίσει στην υλοποίηση αυτής της επιλογής, ακόμη και όταν επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά τα επιτόκια.

Μάλιστα ο κ. Πάνκιν προέβλεψε πως τόσο σε Αμερική, όσο και σε Ευρώπη και, παρά την «επιμονή» της πανδημίας, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται αρχές – μέσα του  2022.

Η ΤΕΑΕΠ στηρίζει «green», «trade» και «SMEs»

Η Τράπεζα, εκτός από τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, έχει επιλέξει την υποστήριξη «πράσινων» επενδύσεων, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα κράτη- μέλη που ανήκουν και στην Ε.Ε., όπως επίσης του Εμπορίου και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συχνά μέσω συνεργασιών με εμπορικές Τράπεζες και αναπτυξιακούς οργανισμούς που εκπροσωπούν ΜμΕ .

Όπως εξήγησε ο κ. Πάνκιν, οι ανάγκες των 11 κρατών- μετόχων της Παρευξείνιας, διαφέρουν. Υπάρχουν χώρες με μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης κρίσιμων έργων υποδομής αλλά και χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία οι εμπορικές Τράπεζες μπορούν πλέον να παρέχουν μακροπρόθεσμα δάνεια αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Αύξηση χορηγήσεων κατά 8%

Η ΤΕΑΕΠ, που στα 23 χρόνια λειτουργίας της έχει δώσει χρηματοδοτήσεις ύψους 7,5 δις. , πέρυσι και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω πανδημίας, αύξησε τις χορηγήσεις της κατά 11,8%, οπότε και  υπερέβησαν τα 2 δις.€.

Το 2021, στο πρώτο επτάμηνο, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 8% και το χαρτοφυλάκιο δανείων διαμορφώθηκε στα 2,25 δις.€. Σε αυτό το επτάμηνο εγκρίθηκαν 19 νέα projects, των 490 εκατ. €, υπογράφηκαν 20 συμβάσεις των των 530 εκατ και εκταμιεύθηκαν ποσά 635 εκατ.€.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κερδοφόρα λειτουργία της Τράπεζας, για 16η μάλιστα συνεχόμενη χρονιά , με τα καθαρά έσοδα (net income) να φθάνουν το 2020 τα 14,2 εκατ. ευρώ, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι η έκθεση της ΤΕΑΕΠ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κάτω του 1%.

Τα δάνεια, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα, τέλος Ιουλίου 2021, ανέρχονταν σε 372 εκατ. €, αυξημένα κατά περίπου 80% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Τα δάνεια αυτά αφορούν και συμβάσεις προηγουμένων ετών.

Ετήσια αύξηση 5%-7% του χαρτοφυλακίου

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου 2021-2030, η Τράπεζα έχει θέσει στόχο το χαρτοφυλάκιο των δανείων της να αυξάνεται ετησίως κατά 5%-7%, προκειμένου να φτάσει στα 4 δισ. € για το  2030.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για εισδοχή και άλλων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΑΕΠ, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας είπε ότι υπάρχουν επαφές και διαπραγματεύσεις με Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, τις δύο χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), αλλά όχι και μέτοχοι της ΤΕΑΕΠ.

Στη μεγάλη εκδήλωση της Παρευξείνιας, με δημοσιογράφους και από τις 11 χώρες – μετόχους της ΤΕΑΕΠ, παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Τράπεζας κ. Αρ. Σπηλιώτης και οι διευθυντές όλων των Τμημάτων της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ