Πιτσιλής: 6 δισ. σε εταιρείες χωρίς επίσκεψη στην Εφορία

Πιτσιλής: 6 δισ. σε εταιρείες χωρίς επίσκεψη στην Εφορία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Μόνο από την πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, έχουν λάβει ως σήμερα πάνω από 6 δις. ευρώ σε πληρωμές που ξεπερνούν  τα 1,2 εκατομμύρια και, χωρίς ούτε μία επίσκεψη στην Εφορία», τόνισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο «ΣΕΒΕ Tax Export Summit» που πραγματοποιείται αυτή την ώρα διαδικτυακά.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες βρήκαμε λύσεις και εργαλεία για να εξυπηρετήσουμε τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής υπογραμμίζοντας ότι η ΑΑΔΕ εργάζεται για την πλήρη ψηφιοποίηση φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών που επηρεάζουν την εξαγωγική προσπάθεια.

Η προσπάθεια υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της οικονομίας αποτυπώνεται σε μία σειρά δεικτών και στοιχείων.

Έτσι, στο 11μηνο του 2020, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω covid-19, oι επιστροφές φόρων συνολικά άγγιξαν τα 5 δις. ευρώ, σχεδόν 700 εκατ. πάνω από την περυσινή επίδοση , που ήταν επίσης πάνω από το στόχο και, πάνω από το φετινό στόχο κατά 18%.

Όσον δε αφορά τις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα, από το 2019 εφαρμόζεται η ηλεκτρονική αίτηση επιστροφής από τα δικαιούχα πρόσωπα, η ηλεκτρονική έκδοση της απόφασης επιστροφής όπως και η ηλεκτρονική πληρωμή των ποσών επιστροφής στους δικαιούχους.

Κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία πενταετία, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι η χώρα μας,  έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την τελωνειακή συμβολή στην υποστήριξη των εξαγωγών και του διεθνούς εμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας του ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.

Έτσι, ο συνολικός βαθμός επίδοσης της Ελλάδας αυξήθηκε από το 37,5% το 2015, στο 70% το 2019. Ειδικά δε για τις τελωνειακές διατυπώσεις ο βαθμός επίδοσης , από το 54% αυξήθηκε στο 83%.

Ενιαία Θυρίδα και Πλήρης Ψηφιοποίηση Τελωνειακών Διαδικασιών

Η ΑΑΔΕ έχει σε εξέλιξη δύο πολύ σημαντικά έργα, τόνισε ο κ Πιτσιλής αναφερόμενος στο έργο της Ενιαίας Θυρίδας και στο έργο της Πλήρους Ψηφιοποίησης των Τελωνειακών Διαδικασιών.

Με την Ενιαία Θυρίδα όλως οι προτελωνειακές διαδικασίας θα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο. Πριν περίπου δύο μήνες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρος της Ενιαίας Θυρίδας. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εργάζεται πολύ εντατικά για την πλήρη ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, στο πλαίσιο της ευρύτερης τελωνειακής στρατηγικής της ΕΕ για την πλήρη ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.

To έργο αυτό, συνέχισε ο κ. Πιτσιλής, περιλαμβάνει νέα συστήματα και αναβάθμιση υφισταμένων σε Ενωσιακό κυρίως, αλλά και Εθνικό Επίπεδο, χαρακτηριστικό δε παράδειγμα είναι ο κεντρικός  τελωνισμός που αφορά εξαγωγή και επανεξαγωγή. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, θα επιτρέπεται η υποβολή διασάφησης εξαγωγής στον τόπο του εξαγωγέα ανεξάρτητα από τον τόπο προσκόμισης των εμπορευμάτων προς εξαγωγή, τα οποία μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε άλλο κράτος- μέλος.

Κωνσταντόπουλος: Τι απασχολεί τους εξαγωγείς

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του summit, τόνισε πως από την ΑΑΔΕ έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα, τόσο με το Taxisnet , όσο και το ICISnet, ωστόσο τους εξαγωγείς εξακολουθούν να απασχολούν θέματα όπως  η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ,  η απαλλαγή ΦΠΑ και ο έλεγχός της στις ενδοκοινοτικές κυρίως συναλλαγές, η περαιτέρω αξιοποίηση και απλούστευση/ηλεκτρονικοποίηση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής ΦΠΑ και η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε πως υπάρχει συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την  Ενιαία Θυρίδα για τις εξαγωγές, τον Εγκεκριμένο Οικονομικό Φορέα και την απλούστευση τελωνειακών καθεστώτων προκειμένου  να αξιοποιηθούν δυνατότητες απλούστευσης και μείωσης κόστους για τους εξαγωγείς σε τελωνειακό και προτελωνειακό επίπεδο.

Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και από τις αξιόπιστες εξαγωγικές επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της εν γένει παράνομης διακίνησης προϊόντων, που πλήττουν τα έσοδα του Δημοσίου και συνιστούν  αθέμιτο εσωτερικό ανταγωνισμό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ