“Νικόλαος Μάρτης” ονομάστηκε αίθουσα του Διοικητηρίου

“Νικόλαος Μάρτης” ονομάστηκε αίθουσα του Διοικητηρίου

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Το όνομα του μακροβιότερου υπουργού Βορείου Ελλάδος, του Νικόλαου Μάρτη, φέρει από σήμερα η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου.

Η τελετή ονοματοδοσίας από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, παρουσία συγγενών του εκλιπόντων

Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι η ονομασία της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου σε αίθουσα συσκέψεων “Νικόλαος Μάρτης”, πέρα από τη συμβολική της σημασία, έχει και ουσιαστική, διότι αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο όπου στεγάστηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος και το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

«Η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί ένα μικρό δείγμα της εκτίμησης που θρέφουμε οι Βορειοελλαδίτες για το έργο και την προσφορά ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Παράλληλα, έρχεται να τον επιβραβεύσει, διότι ο Νικόλαος Μάρτης έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας όλη τη φλόγα της ψυχής του, κληροδοτώντας στους νεότερους το δίδαγμα ότι καθήκον του πολιτικού είναι να αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα χρήσιμος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη δράση και στην προσφορά του Νικόλαου Μάρτη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι επί των ημερών του ιδρύθηκαν ο Οργανισμός Χειροτεχνίας, οι ιχθυόσκαλες, η Βιομηχανία Αλουμινίου στη Βοιωτία, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη και εξαγοράστηκε η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιά, παρά τις αντιδράσεις των Άγγλων.

Επίσης, όπως επισήμανε, πρωτοστάτησε στην άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του 1960, αφού με δική του απόφαση υπογράφηκε διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Εταιρείες.

Ο κ. Καράογλου έκανε ειδική αναφορά στην δράση του εκλιπόντος για να αναδείξει την προσπάθεια των Σκοπίων να πλαστογραφήσουν την ιστορία της Μακεδονίας, ενώ έκλεισε την ομιλία του παραθέτοντας μία μια παρότρυνση που γράφτηκε προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πριν από δεκαετίες στην εφημερίδα “Μεσόγειος” του Ηρακλείου.

“Κύριε Καραμανλή βρες και για εμένα ένα Μάρτη

Μη με σβήνεις, την άμοιρη, από το χάρτη.

Λίγο ψηλά να με σηκώσει

Στις κρατικές υπηρεσίες μου ζωή να δώσει.

Που να τον βρω, βρε Κρήτη; Ένας ήτανε

Μακεδονία, Θράκη τον μοιραστήκανε.

Αν βρω κανέναν άλλον θα στον στείλω

Μα σίγουρα γυρεύω στ’ άχυρα τον ψύλλο”.

Για την προσφορά και το ήθος του Νικόλαου Μάρτη μίλησαν επίσης η διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο γιος του αείμνηστου υπουργού, Κώστας Μάρτης, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον υφυπουργό «για τη μεγάλη τιμή που έκανε στον πατέρα μου και στην οικογένειά μου, γιατί πραγματικά αφιέρωσε τη ζωή του στο θέμα της Μακεδονίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρτης, ο πατέρας του, μετά το 1981, οπότε δεν επανεξελέγη, αφιέρωσε τέσσερα χρόνια από τη ζωή του σε μία πρωτότυπη έρευνα, μελετώντας ο ίδιος ιστορικά στοιχεία και έγραψε το βιβλίο «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας».

«Από τότε όργωσε όλο τον κόσμο, πήγε στην Αμερική, στην Αυστραλία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το παρουσίασε σε όλες αυτές τις χώρες, έκανε διαλέξεις σε ομογενείς, σε πανεπιστήμια. Πήγε παντού και όσο περνούσαν τα χρόνια παθιαζόταν ακόμα περισσότερο με αυτό το θέμα. Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του ασχολούταν με το θέμα της Μακεδονίας. Πραγματικά τον είχε φάει μέσα του αυτό που συνέβαινε», τόνισε.

Μετά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας που θα βρίσκεται πλέον στην είσοδο της αίθουσας συσκέψεων, ο κ. Καράογλου δώρισε στους συγγενείς του Νικόλαου Μάρτη το λεύκωμα με την ιστορία του υπουργείου.

 

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Μάρτης

Γεννημένος την 1η Ιανουαρίου 1915 στη Μουσθένη Καβάλας, ο Νικόλαος Μάρτης συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπηρετώντας το αξίωμα σχεδόν οκτώ χρόνια (1974-1981).

Δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε πρώτη φορά Βουλευτής Καβάλας το 1951 με τον Ελληνικό Συναγερμό. Μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε Βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως το 1963. Το 1974 και το 1977 επανεξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 1955-1956 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 1956-1958 Υφυπουργός Εμπορίου, την περίοδο 1958-1961 Υπουργός Βιομηχανίας και από το 1974 έως το 1981 Υπουργός Βορείου Ελλάδος.

Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επτά χρόνια (83 μήνες), ενώ έχει τιμηθεί με πλήθος παρασήμων όπως τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξης, τρία μετάλλια εξαίρετων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με παράσημα ξένων χωρών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top