Σχοινάς: Έρχεται το 2ο κύμα της αντίδρασης της ΕΕ στη Ρωσία

Σχοινάς: Έρχεται το 2ο κύμα της αντίδρασης της ΕΕ στη Ρωσία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα της Ευρωπαϊκής αντίδρασης στον παράνομο πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία, ο οποίος αυτό το Σαββατοκύριακο ίσως μπαίνει στη πιο δύσκολη καμπή του, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς 

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο κ. Σχοινάς, συνδεόμενος διαδικτυακά με το ανοικτό μέρος της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν αυτό “το δεύτερο κύμα” θα αφορά νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ή, καινούγιες παρεμβάσεις για την θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Σε αυτή την κομβική Γενική Συνέλευση- καθώς αποχώρησε ο επί 10 χρόνια πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Θάνος Σαββάκης και αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες η κα.Λουκία Σαράντη- ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι “η Ευρώπη θα ελαχιστοποιήσει τις πιέσεις στις τιμές και θα  βοηθήσει πολίτες και επιχειρήσεις να βγάλουν το χειμώνα, κάτι που θα το καταφέρουμε.  “Παράλληλα” είπε, “θα πρέπει να συνεχίσουμε  να δουλεύουμε, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας,  ώστε να βγούμε από αυτό τον ξεδιάντροπο ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας”. 

Double crown στην Ελλάδα

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στην πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον.  

“Η χώρα μας”, επισήμανε, “πετυχαίνει ένα διπλό οικονομικό double crown για το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της. Η Ελλάδα έχει καρφωθεί για τα καλά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και τουριστικό χάρτη”, κάνοντας αναφορά στην μεγάλη επένδυση του κρατικού fund της Σιγκαπούρης, σε διεθνοποιημένο ελληνικό τουριστικό όμιλο (σ.σ. της GIC στα SANI/IKOS).

“H χώρα μας”, πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, “έχει επιτύχει ένα μικρό ελληνικό αναπτυξιακό θαύμα, κάτι που οφείλεται και στην πολιτική σταθερότητα αλλά και στην υποστήριξη που συνεχίζει να λαμβάνει η Ελλάδα , από την Ευρώπη, τόσο με οικονομικούς πόρους όσο και μέσα από την κατοχύρωση του γεωπολιτικού και σταθεροποιητικού της ρόλου σε μία δύσκολη γειτονιά’. 

Θεσσαλονίκη, η εθνική τεχνοπρωτεύουσα

Όπως και ήταν αναμενόμενο, ο κ. Σχοινάς, σα Μακεδόνας που είναι, έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι η πόλη αφήνει πίσω της, οριστικά, τον μάλλον υποτιμητικό τίτλο της συμπρωτεύουσας και γίνεται η μεγάλη εθνική τεχνοπρωτεύουσα  της χώρας. “Χωρίς αμφιβολία” δήλωσε,  “η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο της μεγάλης τεχνολογκής και καινοτόμου δράσης για τα χρόνια που έρχονται”. 

Γεωργιάδης: Η βιομηχανία στο 12% του ΑΕΠ

“Οι ελληνικές βιομηχανίες παίζει να είναι και οι πιο ανθεκτικές του πλανήτη, μετά από 40 χρόνια ελληνικού κράτους “, με “συνεπή” αντιβιομηχανική πολιτικής, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξςη και Επενδύσεων  κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΕ. 

“Στόχος είναι η συμβολή της βιομηχανίας να φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από το 8% στο οποίο βρίσκεται γι’ αυτό και ανοίξαμε , με σύμβουλο την PwC, έναν διάλογο με την αγορά , καταλήξαμε σε ένα κοινά συμφωνημένο master plan ώστε σε περίοδο τριετίας η βιομηχανία, να  φτάσει να δίνει το 12% του εθνικού ΑΕΠ, αυξάνοντας κατά 50% την συμμετοχή της”. 

Ο Υπουργός μίλησε για πολιτικές με σχέδιο, για τη βιομηχανία, μίλησε για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης , για την ενεργοποίηση, άμεσα, του νέου ΕΣΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάθεση και ψήφιση νέου νόμου για τα βιομηχανικά πάρκα, μέσα στον Οκτώβριο αλλά και στο σχέδιο για πολεοδομική τακτοποίηση των δύο μεγάλων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στα Οινόφυτα και στο Καλοχώρι. 

Ειρωνικά μάλιστα είπε “τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας, στα Οινόφυτα και στο Καλοχώρι, δεν είναι βιομηχανικά πάρκα, είναι ένα περίεργο αμάλγαμα, αυτό που λέμε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Αυτό κάτι λέει για το πως αναπτύχθηκε η βιομηχανία στη χώρα μας. Όμως πλέον και αυτά θα οργανωθούν”. 

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά και στο θέμα που απασχολεί άπαντες, την δύσκολη διεθνή πολιτική και οικονομική συγκυρία, λέγοντας “υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα  μπροστά μας”.

Εν τούτοις, το 2022, η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη περίπου 3% και η Ελλάδα ανάπτυξη  στο διπλάσιο. Το 2023 με το ήπιο ευρωπαϊκό σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι με 0,09% για την Ευρώπη και η Ελλάδα πάλι θα είναι σε διπλάσιο ποσοστό ανάπτυξης. Αν όμως ο Πούτιν διακόψει τελείως την παροχή φυσικού αερίου , η Ευρώπη θα πάει σε ύφεση με αρνητική ανάπτυξη στο -0,9%, τότε αναπόφευκτα θα πάμε σε ύφεση” .

Κοσμογονία επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός είπε ότι συντελείται επενδυτική κοσμογονία, αναφέρθηκε στις επενδύσεις πολυεθνικών ομίλων για να κάνει λόγο για επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας στην πόλη. Μάλιστα, η κυβέρνηση όπως πρόσθεσε, επέλεξε στρατηγικά την Θεσσαλονίκη για να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας. 

“Αποστρατεία” Σαββάκη, έλευση Λουκίας Σαράντη

Μετά από θητεία 10 ετών στο τιμόνι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Αθανάσιος Σαββάκης, στη εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του ΣΒΕ, παρέδωσε τη σκυτάλη στην επόμενη διοίκηση του Συνδέσμου, που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει την ελληνική μεταποίηση σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη λόγω της διεθνούς ενεργειακής και συνεπακόλουθα, οικονομικής κρίσης, σε φόντο μάλιστα ισχυρών γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη. 

Ο κ. Σαββάκης, μίλησε για τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας, για να τονίσει το πόσο σημαντικό ήταν που επιτέλους, μετά από 40 χρόνια, η χώρα μας απέκτησε τη δικής της Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, ενώ εξήρε την σύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας.

“Ο χρόνος”, πρόσθεσε ο κ. Σαββάκης, “κυλάει εναντίον μας. Αν δεν αναλάβουμε δράση στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία», είμαι βέβαιος ότι θα οπισθοδρομήσουμε και θα χάσουμε κι αυτό το τραίνο.

Για μας η ανάπτυξη έχει δυο προϋποθέσεις:  κοινή λογική και, κατάλληλες προσαρμογές’.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή Γενική Συνέλευση, τα μέλη του ΣΒΕ ψήφισαν για το νέο, επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.Το νέο Δ.Σ. θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη και θα συγκροτηθεί σε Σώμα, η Διοικητική Επιτροπή ενώ θα εκλεγεί και η νέα πρόεδρος, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι η κα. Λουκία Σαράντη πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AKRITAS.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top