Στο πλευρό του αρμενικού λαού ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης

Στο πλευρό του αρμενικού λαού ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης

Την πλήρη συμπαράσταση και τη στήριξή του στο λαό της Αρμενίας, που εδώ και μέρες δέχεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οργανωμένη πολεμική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, υπό τη στήριξη της Τουρκίας, εκφράζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλεί «τον δημοκρατικό λαό του δήμου Νεάπολης-Συκεών να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει αύριο, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λευκού Πύργου, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας. Ταυτόχρονα, εισάγει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, στις 4 μ.μ., προτείνοντας την ψήφιση ψηφίσματος συμπαράστασης στο λαό της Αρμενίας.

«Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με την αρμενική κοινότητα και την αρμενική νεολαία, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα τους. Ταυτόχρονα, καλούμε κι εμείς το δημοκρατικό λαό του δήμου Νεάπολης-Συκεών να ενώσει τη φωνή του με τη δίκαιη φωνή των Αρμενίων ανά τον κόσμο ενάντια στην εγκληματική επέμβαση των Τούρκων και των Αζέριων, που είναι κομμάτι της ιστορίας τους, ενάντια στη σφαγή του αρμενικού λαού από τους Αζέριους και τους Τούρκους», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Οι αιώνες αλλάζουν αλλά το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει την ‘‘παράδοσή’’ του. Όπως έκανε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με τη σφαγή και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Ασσυρίων, συνεχίζει τώρα τις εγκληματικές ενέργειές του σε βάρος των Αρμενίων», επισημαίνει ο Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας την «απαίτηση η πολιτισμένη διεθνής κοινότητα, οι Οργανισμοί και οι φορείς να λάβουν, επιτέλους, άμεσα και τώρα, σκληρά μέτρα, να επιβάλλουν κυρώσεις στη Τουρκία για την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιβάλλουν στη Τουρκία αποκλεισμό και εμπάργκο όπλων και προϊόντων για την εισβολή και τη χρήση των μισθοφόρων από τη Λιβύη στην Αρμενία».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «ως δήμος Νεάπολης-Συκεών έχουμε έναν ακόμη λόγο περισσότερο να σταθούμε ομόθυμα και ομόψυχα στο πλευρό του αρμενικού λαού, μια και ολόκληρη συνοικία του δήμου μας, το γνωστό Αρμενοχώρι, κατοικήθηκε και κατοικούνταν από Έλληνες Αρμενίους στην καταγωγή, με τους οποίους αδελφούς Αρμενίους όλα αυτά τα χρόνια συμβιώσαμε και συμβιώναμε ομαλά και αγαπημένα».

Σχέδιο ψηφίσματος

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης φέρει προς ψήφιση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών πρόταση-σχέδιο ψηφίσματος με το ο οποίος θα εκφράζεται η συμπαράσταση στο λαό της Αρμενίας.

Αναλυτικά, το σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί προς έγκριση από το Σώμα στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2020, στις 4 μ.μ., ως έκτακτο θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) τις πρωινές ώρες της 27ης Σεπτεμβρίου.

»Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ στοχοποιώντας πολίτες, μεταξύ άλλων και σχολείων στην πόλη του Στεπανακέρτ με πυραύλους, drones και ελικόπτερα. Η επίθεση έχει προκαλέσει απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

»Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κλιμάκωση της κατάστασης με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φόρα, οι επιθέσεις του αζερικού στρατού ξεπερνούν τις συνοριακές γραμμές και έχουν πλέον ως στόχο κατοικημένες πόλεις και χωριά, σχολεία και άμαχο πληθυσμό.

»Για την Ελλάδα η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη αφορά στην ίδια την πολεμική σύρραξη, σε μια περιοχή που υποφέρει από τις αρχές του 20ου αιώνα, και την οριστική επίλυση της μακρόχρονης κρίσης με ειρηνικά μέσα. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνταχθεί ενεργά με τους υποστηριχτές της ειρηνικής οριστικής επίλυσης του προβλήματος. Η διατήρηση ενός αμφισβητούμενου καθεστώτος με τη λειτουργία ενός ντε φάκτο ανεξάρτητου κράτους μη αναγνωρισμένου, δεν αποτελεί λύση αλλά πηγή διενέξεων.

»Η δεύτερη αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας και την προσπάθεια της να αναδειχθεί σε μια περιφερειακή, ιμπεριαλιστική και ηγεμονική δύναμη. Μπροστά στην επίτευξη του ‘‘στρατηγικού βάθους’’ της, η Τουρκία προκαλεί, εμπλέκεται ή υποθάλπει συγκρούσεις κοντά ή μακριά από τα σύνορά της. Το πράττει στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η αξιοποίηση της μακρόχρονης διένεξης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι δεσμοί φιλίας και συμμαχίας με τους Αζέρους και η προσπάθεια αποδυνάμωσης και αποσταθεροποίησης της Αρμενίας οδηγούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πυροδότηση της σύγκρουσης, κόντρα στις διαθέσεις της διεθνούς κοινότητας.

»Όταν αυξάνονται συνεχώς οι φωνές και οι πρωτοβουλίες για κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων, η Τουρκία επιλέγει την ενεργή στρατιωτική εμπλοκή της. Οι περιφερόμενοι μισθοφόροι-δολοφόνοι του Ρ.Τ. Ερντογάν μετακόμισαν σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

»Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας την καθιστά επικίνδυνη και την αναγορεύει σε διεθνή ταραξία που επιτέλους πρέπει να υποστεί αυστηρές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δυστυχώς λειτουργεί επιλεκτικά ανάλογα με τα κυρίαρχα κάθε φορά συμφέροντα.

»Αντί η Τουρκία να απολογηθεί για τη Γενοκτονία που διέπραξε στον αρμενικό λαό, επαναλαμβάνει και σήμερα την εγκληματική της δράση εναντίον των Αρμενίων. Αδιαφορεί για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εξαπολύει δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων.

»Η διεθνής κοινότητα οφείλει, εκτός από ειρηνικά ευχολόγια, να αναλάβει έμπρακτη δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης, την επανέναρξη του διαλόγου, την απομόνωση της Τουρκίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών:
• Καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,
• Καταδικάζει τη δολοφονική στάση της Τουρκίας εναντίον των Αρμενίων,
• Τάσσεται υπέρ μια μόνιμης λύσης που θα σέβεται την εδαφική κυριαρχία των χωρών και την εθνική ταυτότητα των λαών της περιοχής,
• Στέκεται στο πλευρό του αρμενικού λαού στον δίκαιο αγώνα για ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την διεθνή αναγνώρισή του».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ