Τα Bomo Hotels στη δίνη του Ομίλου Μουζενίδη

Τα Bomo Hotels στη δίνη του Ομίλου Μουζενίδη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας για τον Όμιλο Μουζενίδη και τον ξενοδοχειακό του κλάδο, τα Bomo Hotels, με τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται ο Όμιλος, να είναι κλειστά ενώ οι ιδιοκτήτες να διεκδικούν οφειλόμενα ενοίκια από το 2020, αλλά και από τη σεζόν του 2019.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, λόγω απλήρωτων ενοικίων, αναμένεται ότι θα κλείσει το Βomo Olympus Grand Resort στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, ενώ κλειστά είναι τα περισσότερα από τα οκτώ ξενοδοχεία που μίσθωνε και διαχειριζόταν η «Μουζενίδης», λόγω απλήρωτων ενοικίων και προβλημάτων ρευστότητας στον Όμιλο.

Ως τώρα ο Όμιλος Μουζενίδη μετράει πολλές απώλειες στον ξενοδοχειακό του βραχίονα. Έτσι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχασε το ξενοδοχείο Assa Maris στη Χαλκιδική, το Tosca Beach στην Καβάλα που ανέλαβαν άλλοι διαχειριστές, στον «αέρα» είναι το Rethymno Beach Hotel καθώς ο ιδιοκτήτης έχει προσφύγει στα δικαστήρια επειδή του οφείλονται ενοίκια από το 2019 και 2020.

Ο Όμιλος είχε «δανείσει» το brand name Bomo Hotels σε πάρα πολλά ξενοδοχεία, καθώς μέσω αυτής της κίνησης ενισχύονταν οι πωλήσεις. Ωστόσο, τα Bomo Hotels που διαχειρίζονταν ήταν οκτώ: Καβάλα, Λεπτοκαρυά, δύο στη Χαλκιδική, ένα στο Ρέθυμνο, ένα στην Ερέτρια, ένα στον Κάλαμο και ένα στη Γλυφάδα.

Από τα ξενοδοχεία Bomo, λειτουργεί κάτω από νέα διεύθυνση το Tosca Beach στην Καβάλα, αλλά το ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο είναι κλειστό, όπως και το Bomo Calamos Beach Hotel, ενώ δεν προβλέπεται να ανοίγει και το Olympic Kosmas στη Χανιώτη Χαλκιδικής. Η συνεργασία με το Assa Maris της Xαλκιδικής έχει λυθεί από το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα ενοίκια.

Για κάποια ξενοδοχεία οφείλονται ενοίκια ακόμη από τη σεζόν του 2019, που ήταν μία ομαλή και καλή χρονιά για τον τουρισμό, ενώ για την περυσινή σεζόν, του 2020, δεν καταβλήθηκαν ενοίκια για όλα τα μισθωμένα ξενοδοχεία. Όσο για φέτος, δεν καταβλήθηκαν δόσεις, από τις μηνιαίες, που κανονικά πληρώνονται για την περίοδο από Απρίλιο ή Μάϊο, ως το Νοέμβριο.

Σε τούτη τη φάση, ανοικτό είναι το ξενοδοχείο στη Γλυφάδα, το Bomo Palace Hotel. Επίσης ανοικτό είναι και το Bomo Palmariva Beach στην Ερέτρια. Το ζήτημα βεβαίως είναι, με τις υποχρεώσεις που τρέχουν και τα μεγάλα χρέη που βαρύνουν τον Όμιλο, που υπολογίζονται ίσως και κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, αν θα μπορέσει η «Μουζενίδης», να διαχειριστεί την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα Bomo, στα οποία μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια, είχε επενδύσει και σε ανακαινίσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν για χρόνια τον Όμιλο, τα μεγάλα χρέη δημιουργήθηκαν προ κορωνοϊού καθώς οικονομικά έγραφαν απώλειες η αεροπορική Ellinair και ο κλάδος του travel, λόγω της πολιτικής τιμών που είχε χαραχτεί.  Αντίθετα, θετικά κινούνταν τα Bomo Hotels και Grekodom Development.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος έχει αναστείλει τις δραστηριότητες της  Mouzenidis Travel στην Ελλάδα, ενώ με δικαστική απόφαση τέθηκε σε καθεστώς προστασίας και εξυγίανσης.

Σκοπός του Ομίλου, που δραστηριοποιείται στον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη κυρίως, είναι η εξυγίανση της λειτουργίας του, όπως αναφέρεται σε επιστολή που στάλθηκε σε εργαζομένους και συνεργάτες.

Όμως το «πακέτο» των υποχρεώσεων είναι μεγάλο, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν έχει αποκατασταθεί η τουριστική κίνηση και, δεν υπάρχουν έσοδα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει μεγάλη ανησυχία, στον ξενοδοχειακό κλάδο, που φοβάται το «μπαμ» των μεταχρονολογημένων επιταγών, με τις οποίες συνήθιζε να καλύπτει τις οφειλές της η «Μουζενίδης».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top