Τα natural wines της Χλόης Χατζηβαρύτη, που κέρδισαν το Μπορντώ

Τα natural wines της Χλόης Χατζηβαρύτη, που κέρδισαν το Μπορντώ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τρία καινούργια κρασιά, στη φιλοσοφία των natural wines, έβγαλε στην αγορά το 2020 η οινολόγος Xλόη Χατζηβαρύτη, η οποία μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια, έδωσε καινούργια διάσταση αλλά και εξαγωγική ώθηση στην οικογενειακή οινοποιία, έχοντας παράλληλα αναγνωριστεί σαν μία από τους πιο δημιουργικούς Έλληνες οινοποιούς της νέας γενιάς.

Το ήπιας παρέμβασης ερυθρό ‘Mus 2018’ της Χλόης κέρδισε το 5ο βραβείο και διακρίθηκε στο διαγωνισμό των 50 GreatGreekWines του 2020, ενώ τα κρασιά της κάνουν καριέρα και τιμούν το Κτήμα Χατζηβαρύτη και την οινοπαραγωγική ζώνη της Γουμένισσας, στην πιο δύσκολη αγορά των οινόφιλων όλου του κόσμου, τη γαλλική, Νο1 εξαγωγική αγορά σε αξία για το Κτήμα.

Τη Χλόη Χατζηβαρύτη τη γνώρισα το Δεκέμβριο του 2016, στα ΒορΟινά, όταν δοκίμασα το πρώτο της, πειραματικό τότε κρασί, ένα Ασύρτικο, αυθόρμητης ζύμωσης, αφιλτράριστο λευκό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η νέα οινοποιός κατέπληξε με την τριλογία ‘Minimus’, έδειξε αφτιασίδωτο το πρόσωπο της Μαλαγουζιάς με το ‘Vre’, έβγαλε μια μονοποικιλιακή nouveau Νεγκόσκα, δύο φυσικούς αφρώδεις οίνους, για να ….σπινάρει με το ερυθρό ‘Spin’ μέσα στο 2020.

Τα κρασιά της Χλόης Χατζηβαρύτη, συνεχίζουν και εξελίσσουν στο δρόμο που άνοιξαν οι γονείς της, Βαγγέλης Χατζηβαρύτης και Όλγα Ιακωβίδου, ένας παθιασμένος με το κρασί έμπορος μηχανημάτων μαρμάρου και μία γεωπόνος – πανεπιστημιακός, που από τη δεκαετία του 1990 δούλεψαν πάνω στις ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες και στο βιολογικό κρασί.

Το Κτήμα Χατζηβαρύτη, όπως και όλα τα ελληνικά οινοποιεία, περισσότερο τα μικρά, δοκιμάστηκε εξ’ αιτίας της πανδημίας μέσα στο 2020, ωστόσο, αυτή ήταν και η χρονιά που οι καλές ετικέτες απέδειξαν ή και επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους στο εξωτερικό. Για το Κτήμα ήταν κυρίως το Μπορντώ στη Γαλλία,  Καναδάς, Κίνα, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία.

Το ταξίδι της δημιουργίας

Αλλά για το κρασί και όσους το αγαπούν, περισσότερο ακόμη και από το τελικό προϊόν, ίσως να μετράει το ταξίδι της δημιουργίας, για κάθε νέα ετικέτα, σε κάθε καινούργιο τρύγο, σε κάθε νέα χρονιά.

Το 2017 λοιπόν, η Χλόη Χατζηβαρύτη παράγει με τεχνική ήπιας παρέμβαση τη σειρά ‘Απλό΄-΄Λιτό’- ‘Απέριττο’,  κρασιά που βγαίνουν στο εμπόριο το 2018 ως ‘Minimus’. Στην παραγωγή της τριλογίας  ‘Minimus’- λευκό, πορτοκαλί και κόκκινο- δεν χρησιμοποιούνται ζύμες, οινολογικά προϊόντα, τα σταφύλια είναι βιολογικά όλα από ελληνικές ποικιλίες και το μόνο πρόσθετο είναι, ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα θείου, επειδή τα κρασιά εξάγονται σε πολύ μακρινούς προορισμούς.

Η σειρά ‘Minimus’, ακολουθείται και από άλλα κρασιά, έξι τον αριθμό, που παράγονται με τη μέθοδο της ελάχιστης παρέμβασης, αυτό που εμείς για ευκολία θα λέγαμε μονολεκτικά,  ‘φυσικά’.

Μετά τα ‘Μinimus’, η Χλόη Χατζηβαρύτη αποφασίζει να βγάλει μονοποικιλιακό κρασί από την τοπική ποικιλία Νεγκόσκα που χρησιμοποιούνταν ως τότε μόνο σαν συμπλήρωμα του Ξινόμαυρου για τον ΠΟΠ οίνο ‘Γουμένισσα’.

«Κάποια περίοδο στο παρελθόν, οι αμπελουργοί της περιοχής ξερίζωναν τη Νεγκόσκα και φύτευαν ξένες ποικιλίες μέχρι που βγήκε οδηγία από τη Διεύθυνση Γεωργίας, που υποχρέωνε όσους εκριζώνουν αμπέλια Νεγκόσκας,  να ξαναφυτεύουν την ίδια ποικιλία.

«Ο λόγος που αντικαθιστούσαν τη Νεγκόσκα, είναι η δυσκολία που υπάρχει στην οινοποίησή της. Όσο εύκολη είναι στην καλλιέργεια, τόσο δύσκολη είναι στην οινοποίηση επειδή δίνει πάρα πολλή τανίνη και πολύ λίγη οξύτητα, στοιχεία που δύσκολα εξισορροπούνται.

Νεγκόσκα, μία ποικιλία- πρόκληση

«Εγώ όμως είδα τη Νεγκόσκα σαν συγκριτικό πλεονέκτημα της Γουμένισσας. Εξαιρετικό το Ξινόμαυρο, αλλά θεώρησα ότι η δύσκολη Νεγκόσκα θα μπορέσει να μας διαφοροποιήσει από την οινοποιία της Νάουσας. Είδα την οινοποίηση της Νεγκόσκας σαν πρόκληση και έκανα τη ‘Negoska Carbonic’, με καρβονική εκχύλιση, με τη μέθοδο που γίνεται και το Βeaujolais nouveau. Mε τη μέθοδο αυτή η Νεγκόσκα έδωσε ένα κόκκινο μεν κρασί αλλά  φρέσκο, παιχνιδιάρικο, που πίνεται ευχάριστα και δροσερό», εξήγησε η Χλόη προσθέτοντας:

«Το 2018 έκανα και μία άλλη Νεγκόσκα, από σταφύλια σε αμπέλι που είναι σε 270 μέτρα υψόμετρο. Από εκείνο το αμπέλι πήρα δύο τρύγους, με 15 μέρες διαφορά, για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της χαμηλής οξύτητας. Οι δύο τρύγοι οινοποιήθηκαν χωριστά, παλαίωσαν χωριστά και όταν ενώθηκαν έδωσαν το ‘Spin’, ένα κρασί που βγήκε στην αγορά τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό είναι και το πιο καινούργιο κρασί μας που τοποθετήθηκε στην αγορά».

Όμως η δημιουργικότητα της Χλόης Χατζηβαρύτη εκφράσθηκε και με τρία ακόμη κρασιά, το ‘Vre’ και δύο pet nat οίνους.

VRE’ – μία πραγματική Μαλαγουζιά

«To ‘VRE’ είναι μονοποικιλιακό λευκό από Μαλαγουζιά, που έγινε με τη λογική να είναι μία….πραγματική Μαλαγουζιά, χωρίς την  υπερβολική οξύτητα και τα αρώματα που δίνουν οι ζύμες εμπορίου. Έτσι το ‘Vre’, που βγήκε τον Απρίλιο του 2020 στην αγορά, πιστεύω ότι αποδίδει αυτό που πραγματικά δίνει η συγκεκριμένη ποικιλία», υποστήριξε η οινοποιός.

Το 2020 επίσης λανσάρεται ο ροζέ pet nat, ο ‘Migma PetNat Rose’, με τον λευκό ‘Migma PetNat White’ να έχει κάνει το ντεμπούτο του μια χρονιά πριν . Έτσι βγήκε στο εμπόριο το ροζέ pet nat, από Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο, με ανεστραμμένη τη σύνθεση που υπάρχει στην ΠΟΠ ‘Γουμένισσα’, δηλαδή 70% Νεγκόσκα και 30% Ξινόμαυρο. Την ίδια χρονιά βγαίνει και το λευκό pet nat από Μοσχάτο και Μαλαγουζιά.

Το νέα κρασιά του Κτήματος

Το Κτήμα Χατζηβαρύτη έχει, μαζί με τις νέες φυτεύσεις, αμπέλια σε 200 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο, οι καινούργιες φυτεύσεις έχουν Ξνόμαυρο και Νεγκόσκα, ενώ υπάρχουν και αμπέλια με Ασύρτικο , Μαλαγουζιά και  Μοσχάτο.

Η παραγωγή του Κτήματος συνολικά φθάνει στις 60.000 – 70.000 φιάλες και πλέον τα κρασιά της ήπιας παρέμβασης είναι κοντά στις 15.000 φιάλες, περίπου το ¼ της συνολικής παραγωγής.

Στο εσωτερικό, τα κρασιά του Κτήματος κατευθύνονται κυρίως στην αγορά της εστίασης, σε εστιατόρια, wine bars αλλά και σε κάβες, μια αγορά που δέχθηκε πλήγμα εξ’ αιτίας του κορωνοϊού. Αλλά, το θετικό είναι, ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι εξαγωγές και μάλιστα των υψηλότερων σε αξία κρασιών, πηγαίνουν καλά.

Δυνατά σε Γαλλία και Καναδά

Σε ποσότητα εξάγεται το 40%-50% της παραγωγής του Κτήματος Χατζηβαρύτη, αλλά σε αξία η συμμετοχή των εξαγωγών στις πωλήσεις είναι μεγαλύτερη καθώς φεύγουν οι πιο ακριβές ετικέτες, με τα κρασιά της Χλόης να ξεπουλιούνται πριν βγει ο επόμενος τρύγος στην αγορά. Έτσι, ο τρύγος του 2018 έχει απορροφηθεί ήδη από αγορές του εξωτερικού.

Από το 2018 και μετά καλύτερη αγορά εξωτερικού για το Κτήμα, είναι η γαλλική και συγκεκριμένα η περιοχή του Μπορντώ,  που παίρνει premium κρασιά και σε πολύ καλές τιμές. Πολύ καλή αγορά είναι και της Κίνας, από πλευράς ποσοτήτων, ενώ επίσης πολύ καλά πηγαίνουν οι εξαγωγές προς  Βέλγιο και Γερμανία.  Η εταιρεία είναι και στον Καναδά, αγορά που αρχίζει να ανεβαίνει.

«Ο καταναλωτής θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η τιμή ενός κρασιού και δεν αναφέρομαι στη τιμή που το βρίσκει στο εστιατόριο, εξαρτάται από το πως παράγεται η πρώτη ύλη και τον τρόπο οινοποίησης. Για παράδειγμα το ‘Ni’, το πορτοκαλί της σειράς ‘Μinimus’, περνάει από πήλινο αμφορέα. Ο κάθε αμφορέας είναι των 400 λίτρων αλλά επειδή γίνεται ζύμωση με τα στέμφυλα, παίρνουμε μόλις ένα βαρέλι των 220 λίτρων.

«Θα πρέπει να συμβάλλουν και οι επιχειρηματίες της εστίασης στην προώθηση του εμφιαλωμένου καλού κρασιού, κρατώντας σε λογικό ύψος το κέρδος ανά φιάλη. Το κρασί είναι μέρος της γαστρονομίας κι’ όλοι  θέλουμε να αυξηθεί η κατανάλωση των καλών ελληνικών κρασιών», τόνισε η Χλόη Χατζηβαρύτη.

Σε τούτη τη φάση το Κτήμα προσπαθεί να μπει στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά από τη μια οι αλλαγές στους εισαγωγικούς δασμούς και από την άλλη, ο covid-19, καθυστέρησαν τις διαδικασίες.  Παράλληλα, έχει αρχίσει να μελετάει ορισμένες αναπροσαρμογές.

«Το Κτήμα, βγάζει συνολικά 15 ετικέτες, που είναι πάρα πολλές για ένα μικρό οινοποιείο. Υπάρχουν σκέψεις για κάποια αναδιάρθρωση, κάτι που θα αρχίσει μετά τον τρύγο του 2022.

«Συζητάμε στο Κτήμα, γίνεται ζύμωση απόψεων. Εγώ προσωπικά πιστεύω στην όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση κατά την οινοποίηση. Αν χρειαστεί να παρέμβω, θα παρέμβω, αλλιώς όχι. Για παράδειγμα, τα υπόλοιπα κρασιά μας, βιολογικά αλλά μη ήπιας παρέμβασης, μπορεί να είναι φιλτραρισμένα, αλλά όχι διαυγασμένα. Αν το κρασί προστατεύεται με θείο στα 70 mg/L , γιατί να πάω στα 150 mg/L; Θέλω καλά, σωστά κρασιά, όχι περίεργα, funky και αναγκαστικά μοδάτα. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να πάμε όλοι στα ήπιας παρέμβασης.

«Αυτό όμως που πρέπει όλους να μας ενδιαφέρει, είναι να επικοινωνήσουμε προς το εξωτερικό την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού, που θα εξηγεί και την αύξηση στις τιμές. Τα ελληνικά κρασιά πρέπει κυριολεκτικά να κερδίσουν από τα μεγάλα βήματα εξέλιξης που έχουν γίνει στην ελληνική οινοποιία», επισήμανε η Χλόη Χατζηβαρύτη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top