Θεϊκές διαδρομές στα οινάμπελα της Κατερίνης

Θεϊκές διαδρομές στα οινάμπελα της Κατερίνης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στο Δήμο Κατερίνης, σε ένα μόνο Δήμο, υπάρχουν έξι οινοποιεία, boutique οινοποιεία και άνθρωποι γεμάτοι αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, ένας πολύτιμος πυρήνας δημιουργίας που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, να αναβαθμίσει το οινικό της προφίλ αλλά και να αποτελέσει asset στην τουριστική της ανάπτυξη, μέσα από τον οινο-τουρισμό και ένα σύνθετο ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Σε απόσταση 5 χλμ από το κέντρο της Κατερίνης, οινοποιείο, στα 10 χλμ, στα 14 χλμ, οινοποιεία,  μέσα από γοητευτικές καταπράσινες διαδρομές, πλάι από κερασιές φορτωμένες, λιόδενδρα, κάτω από πράσινους πανύψηλους θόλους ΚΑΙ με θέα στα Πιέρια και λίγο νοτιότερα, στον Όλυμπο.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ στο αμπέλι που θέλει ντάντεμα, στο οινοποιείο, στις μύριες όσες δουλειές έχει ένα Κτήμα που βασίζεται στα λίγα χέρια της οικογένειας. Δεν μιλάμε απλώς για ‘αγάπη’, μιλάμε και για ‘αφοσίωση’, για ‘σχέδια’ και ‘όνειρα’ που κλείνονται μέσα σε φιάλες μέχρι που θα αναπνεύσουν στα ποτήρια μας.

Μιάμιση μέρα στην Κατερίνη, επισκέψεις σε τρία οινοποιεία, από boutique έως  πολύ…boutique, όλα όμως κτισμένα – κυριολεκτικά κτισμένα- από οινοποιούς που βγάζουν πάθος όταν μιλάνε για τα κρασιά τους- τα παιδιά τους, για το πως μπορεί ο τόπος, μέσα από συνέργειες να ωφεληθεί, ξεδιπλώνοντας τον πλούτο της Πιερικής γης.

Μία παρέα δημοσιογράφων είχαμε την ευκαιρία, να επισκεφθούμε τρία από τα έξι οινοποιεία της Κατερίνης, τα οποία μάλιστα μετέχουν και στο δίκτυο ‘Visit Olympus Wineries’. Κτήμα Καρασίμου, Κτήμα Κούρτη και Οινοποιείο Παντούλη, τα τρία Κατερινιώτικα οινοποιεία, που μαζί με τα επίσης Πιερικά, Κτήμα Χρυσοστόμου και Ναδίρ Winery,  αποφάσισαν να κάνουν πράξη το…’η ισχύς εν τη ενώσει’.

Κτήμα Καρασίμου: Από την Ελβετία, στη Γανόχωρα

Πρώτη στάση στη Γανόχωρα, στο Κτήμα Καρασίμου, με ξεναγό την αεικίνητη  Άρτεμη ( Αρτέμιδα) που ξεδιπλώνει, λίγο την ιστορία του Κτήματος και λίγο της οικογένειας.  Επιστροφή της οικογένειας από την Ελβετία, με τον πατέρα, τον χημικό Θεόδωρο Καρασίμο να φυτεύει τον πρώτο αμπελώνα το 1995. Το οινοποιείο αρχίζει να κτίζεται, σχεδόν από τα χέρια τους, το 2013 και το 2016, βγαίνουν στο εμπόριο τα πρώτα κρασιά.

Στο υπέροχο γύρω λοφώδες τοπίο, τα αδέλφια Νικόλας και Άρτεμις, οινολόγος αυτός και πολυτάλαντη διαχειρίστρια αυτή,  νταντεύουν και βιολογικά καλλιεργούν λευκές και ερυθρές διεθνείς ποικιλίες σε 21 στρέμματα γης . Chardonnay , Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano και Sangiovese.

Στις φιάλες πέντε ετικέτες  που πάνε ….τραίνο στο …σταθμό. ‘Rose Station’, ‘Gold Station’, ‘Gold Station/Orange’, ‘Jupiter’s Station’ και ‘Station 134’. Ένα orange πολύ ξεχωριστό και όπως λέει η Άρτεμις, το μοναδικό ελληνικό ροζέ (Rose Station) από 100% Montepulciano.

To Oινοποιείο, επισήμως πλέον επισκέψιμο, δέχεται γκρουπ οινοτουριστών από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βρετανία ( προ covid), αλλά και Ρώσους, Πολωνούς και Ισραηλινούς οινοτουρίστες. Οι προοπτικές φέτος, μετά την πανδημία δείχνουν να ανοίγουν, μαζί με τα σχέδια για νέες φυτεύσεις, σε έκταση 4,5 στρεμμάτων στην τοποθεσία Μπουρνάζι.

Κτήμα Κούρτη: Κάβα στην παλιά καπναποθήκη

Ο Απόστολος Κούρτης, ήθελε τη ζωή του αγρότη, γύρισε από την Κατερίνη και τον κλάδο εστίασης,  στη Ράχη όπου και αποφάσισε να ξεκινήσει μια καλλιέργεια που μιλούσε στην ψυχή του. Έτσι, πριν 13 χρόνια, το 2007, βγάζει στην αγορά το πρώτο του κρασί.

Τώρα πλέον, από τα 70 στρέμματα αμπελώνων, ο Αποστόλης, ένας τύπος υπερδραστήριος που έχει ήδη διαμορφώσει μία υπέροχη έκταση για τη διοργάνωση ανοικτών γευσιγνωσιών , βγάζει επτά ετικέτες, τρία λευκά, τρία ερυθρά κρασιά και ένα ροζέ,  από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Για τον βιοκαλλιεργητή αμπελουργό και οινοποιό, Απόστολο Κούρτη, η έμφαση είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Είναι όμως και στους πειραματισμούς και στις λεπτομέρειες που φανερώνουν ξεχωριστή αισθητική. Έτσι, έκανε ένα τολμηρό πάντρεμα στον ‘Oniros’, συνδυάζοντας Αηγιωργίτικο με Ξινόμαυρο, Syrah και Cabernet Sauvignon, ενώ για τη ‘Νύχτα΄επέλεξε την κρητική ποικιλία Βιδιανό στο 90%, δένοντάς της με Ασύρτικο 10%. Επίσης, θέλησε να «αποκαταστήσει» την παρεξηγημένη παραδοσιακή ρετσίνα, βγάζοντας τη ‘Ρετσινιά’ από 100% Aσύρτικο.

Όλα για τον Απόστολο έχουν την ξεχωριστή τους σημασία, οι ονομασίες των κρασιών του αποδοσμένες ζωγραφικά από τον Σωτήρη Παναηλίδη – Μακεδνό,  η ιστορία του τόπου του μέσα από την οινική και γαστρονομική παράδοση, που είναι ζωντανή και παρούσα σε όσους επισκέπτονται το οινοποιείο στη Ράχη.

Μέσα από αυτό το φιλόξενο οινοποιείο, που προ covid δέχονταν ως και 3-4 επισκέψεις οινοτουριστών την εβδομάδα, ο Απόστολος Κούρτης διαθέτει το 40% των κρασιών του, με στόχο οι πωλήσεις αυτές να φθάσουν στο 70%, κι’ ένα ποσοστό 30% να πωλείται μέσω καλών συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο αμπελώνα του Κτήματος Κούρτη, που θα μεγαλώσει κατά 12 στρέμματα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Βιδιανό, Ξινόμαυρο, Αηγιωργίτικο, Μerlot, Cabernet Sauvignon, Syral, Τrebbiano.

Γιάννης Παντούλης: Από οικονομολόγος, οινοποιός

Ο Κατερινιώτης Γιάννης Παντούλης, οικονομολόγος, το 2001, όταν απόκτησε άδεια για ρακοκάζανο,  πήρε, όπως αποδείχθηκε, μία απόφαση που άλλαξε κυριολεκτικώς τη ζωή του, αφού τον έκανε να εγκαταλείψει το γραφείο και να δοθεί αποκλειστικά στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών αλλά και αποσταγμάτων.

Ξανακάθισε στα θρανία, έκανε σεμινάρια, μπήκε σε ένα άλλο κόσμο. Νοικιάζει στρέμματα στη Χαλκιδική και καλλιεργεί Merlot και Μαλαγουζιά, την αγαπημένη του λευκή ποικιλία. Παράλληλα, στα Λειβαδάκια Περίστασης, κοντά στην Παραλία Κατερίνης, φυτεύει Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah και πιο πρόσφατα  επιπλέον 11,5 στρέμματα με Μαλαγουζιά.

Από αυτά τα 50 στρέμματα αμπελώνων ο Γιάννης Παντούλης, παράγει τη λευκή ‘Παντιέρα’, από Ροδίτη και Μαλαγουζιά, μία νέα ετικέτα από 100% Μαλαγουζιά , ένα ερυθρό μονοποικιλιακό από Merlot και, το 2020,  την Κόκκινη ‘Παντιέρα’ από Syrah και Cabernet Sauvignon.

Πολύ περήφανος δηλώνει, για τη Ρετσίνα του από Ροδίτη, ένα κρασί ελληνικό στο οποίο πιστεύει ιδιαίτερα.  Έρευνα, μελέτη, ταξίδια στην Εύβοια για το κατάλληλο ρετσίνι για να βγει, «ένα κρασί με νότα ρετσινιού, με την αύρα του πεύκου, δίχως να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας».

Σταδιακά, σαν οινοποιός πρώτης γενιάς, ο Γιάννης Παντούλης, κτίζει σχέσεις με συνεργασίες στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, ενώ επενδύει στον οινοτουρισμό, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρωτοβουλίες όπως η «Visit Olympus Wineries».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top