Το έργο της Φωτεινής Φωτιάδου- Κωνσταντίνου στο GRTimes.gr

Το έργο της Φωτεινής Φωτιάδου- Κωνσταντίνου στο GRTimes.gr

Κατάγομαι από πρόσφυγες γονείς δεύτερης γενιάς. Πόντιος, με ρίζες από το Καρς του Καυκάσου, ο πατέρας μου και από το Μέγα Ζαλούφ της Ανατολικής Θράκης η μητέρα μου. Είμαι Χριστιανή Ελληνίδα από καταγωγή και συνειδητοποιημένη πίστη.

 

Της Φωτεινής Φωτιάδου- Κωνσταντίνου*

Γεννήθηκα στη Φλώρινα και σπούδασα στο Α.Π.Θ., στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Εργάστηκα ως Φιλόλογος σε Γυμνάσια και Λύκεια της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης. Τους πρώτους μου στίχους τους «ζωγράφισα» , όταν ήμουν μαθήτρια στο Γυμνάσιο. Τότε είχα βάλει στα σκαριά και ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα.

Στην Κατερίνη, με παρότρυνση των μαθητών μου, εξέδωσα το 1986, την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Σταγόνες βροχής». Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο με εσωτερικό ρυθμό. Οι όλο και αυξανόμενες συναισθηματικές καταστάσεις που βίωνα με την εργασία μου, τον γάμο, τη γέννηση των τεσσάρων παιδιών μου απαιτούσαν την ύπαρξη μιας «βαλβίδας διαφυγής». Αυτόν τον ρόλο έπαιξε για μένα η ποίηση, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ζωγραφία φθεγγομένη», κατά τον αρχαίο επιγραμματοποιό Σιμωνίδη.

Το 1996, στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσα τη δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο «καταιγίδος άφιξις». Ένα από τα ποιήματα της συλλογής με τίτλο «Ιωάννα», γραμμένο για τη μοναχοκόρη μου, μελοποιήθηκε πρόσφατα από τον Κύπριο κ. Σωτήρη Καραγιώργη, τον πρωτεξάδελφο του ξεχωριστού, μεγάλου ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α., του Ευαγόρα Παληκαρίδη.

Το 2005, εκδόθηκε η συλλογή «ην , έστιν, έσται ο λόγος», με την πρωτοτυπία το κάθε ποίημα να συνοδεύεται από μια εικόνα που συνεισφέρει στην αποκωδικοποίηση του μηνύματος των λέξεων.

Ακολουθούν οι συλλογές «ποιήσεως πλους» το 2009, «επί λέξει» το 2014 και «ώρα ενάτη» το 2018. Ανέκδοτη παραμένει η ποιητική συλλογή με τον τίτλο «τιμής ένεκεν», στην οποία τα περισσότερα ποιήματα είναι αφηγηματικά. Έχω παρουσιάσει το έργο πολλών Λογοτεχνών, έχω εκφωνήσει Πανηγυρικούς σε εθνικές επετείους, έχω μιλήσει σε ημερίδες της Ε.Λ.Β.Ε., σε Σχολές Γονέων, σε Γυμνάσια και Λύκεια για την ποίηση και την ελληνική Γλώσσα.

Εξώφυλλα των βιβλίων της κ. Φωτεινής Φωτιάδου

Πολλά ποιήματά μου έλαβαν μέρος σε Πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς και βραβεύτηκαν από: Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Ευρώπης, Αμφικτυονία Ελληνισμού, Το Καφενείον των Ιδεών, E.Π.O.K., Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκδοτικό Οίκο «Υδρόγειος», Διεθνές περιοδικό «Κελαινώ», Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και Έρευνας (EUARCE) κ.ά.

Στις 25 Οκτωβρίου 2009, μου απονεμήθηκε το Β΄ Διεθνές Βραβείο Ποίησης από την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» της Αργεντινής, για το ποίημά μου: «Αλεξάνδρου Μεγίστου όραμα ελληνικόν». Το βραβείο αυτό ήταν πολύ τιμητικό για μένα! Ο διαγωνισμός είχε διοργανωθεί από τους ομογενείς της Αργεντινής, στα πλαίσια της αφύπνισης της Παγκόσμιας Κοινότητας, όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και της οικειοποίησης του ονόματος του Έλληνα Στρατηλάτη από τους κατοίκους της FYROM.

Με τη συμμετοχή μου στον διαγωνισμό, ήθελα να διατρανώσω την αντίδρασή μου στην παραχάραξη της Ιστορίας της Ελλάδας και την πρόθεσή μου να υπερασπιστώ τα δίκαια της χώρας μου, με τα μέσα που διαθέτω. Έτσι, έλαβα μέρος, με κάθε υλικό και ψυχικό κόστος, σε όλα τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν για να δηλώσω μαζί με τους χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μου την αντίθεσή μου στην συμφωνία των Πρεσπών…

Στίχοι μου έχουν μελοποιηθεί και από τους Καμπάνη Σαμαρά, Χρυσόστομο Σταμούλη και έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες. Το ποίημά μου, μάλιστα, με τίτλο «Δοξαστικό» μελοποιήθηκε από τον π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη και παρουσιάστηκε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στο Παρίσι, το Πάσχα του 2014, από τη Νεανική Χορωδία του Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς.

Στα ποιήματά μου «ομφάλιος λώρος» και «στο παιδί μου» δομήθηκαν χοροθεατρικές παραστάσεις, που παρουσιάστηκαν από τον πολιτιστικό φορέα «εσαεί εν ροή» στο Φεστιβάλ Σύγχρονου χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Κήπου, τον Ιούνιο του 2011 και στο 14ο Φεστιβάλ των Σωματείων Ελλήνων Χορογράφων, τον Μάιο του 2015 αντίστοιχα, όπου είχα κι εγώ κάποιο ρόλο!

Επειδή ήθελα να πω κάποια πράγματα και δεν αρκούσε ο ποιητικός λόγος να τα εκφράσω, ασχολήθηκα και με τον πεζό λόγο. Εξέδωσα, λοιπόν, το 2012 τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Βαθιές Ανάσες», για την οποία έδωσα εκτενή συνέντευξη στο κανάλι Europe 1, στην εκπομπή του Αλέξανδρου Σταματουλάκη «κάν’ το, όπως ο Ηγέτης». Κάποια από τα διηγήματα της συλλογής βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Το 2016, εξέδωσα τη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Μες στης ζωής τα σύνορα». Για το βραβευμένο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» διήγημα της συλλογής, με τίτλο «Εν κατακλείδι …», η πενταμελής κριτική επιτροπή σχολίασε: «Αποτελεί εκπληκτικό διήγημα σεμνής και συγκρατημένης αυτογνωσίας με ταυτόχρονη αυτοβιογραφία μιας ζωής αναλωμένης στην εκπαιδευτική πράξη. Λόγος ήρεμος, πυκνός, στοχαστικός και μετρημένος, απ’ όπου αναδύεται ένας πλούσιος κόσμος εξαιρετικών και σπάνιων συμπεριφορών και συναισθημάτων του Δασκάλου. Το όλο έργο αποπνέει την ηθική και παιδαγωγική βαρύτητα ότι: η γνήσια εκπαιδευτική πράξη είναι ικανή, όταν αναπτύσσεται κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, να οικοδομεί τις βάσεις, ώστε να σώζονται οι παιδικές ζωές, σε όλον τον βίο τους από βέβαιο θάνατο, ψυχικό και σωματικό» ( 27 Σεπτεμβρίου 2016, Αθήνα).

Εξώφυλλα των βιβλίων της κ. Φωτεινής Φωτιάδου

Το 2018 εξέδωσα το μυθιστορηματικό αφιέρωμα «Πάντα στέγει». Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του έργου αφορά σε έρευνα που έκανα για ένα ορφανοτροφείο στην Κηφισιά, τη «Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού ‘’Αγία Άννα’’», όπου βρήκαν καταφύγιο δεκάδες αναξιοπαθούντα παιδιά. Η «Αγία Άννα» δεν παρείχε μόνο τα προς «το ζην», αλλά και τα απαραίτητα εφόδια για το «ευ ζην» των οικοτρόφων. Εκεί, αθάνατες ψυχές γαλουχήθηκαν με υψηλά ιδανικά: την πίστη στον Θεό, την αγάπη στην Πατρίδα. Τα νεαρά κορίτσια καλλιεργήθηκαν, ώστε να αποδοθούν στην κοινωνία ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, χωρίς καμιά ψυχική αναπηρία!

Το 2019, χρονιά που τιμήθηκε η μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919), εξέδωσα το Γενεαλογικό Λεύκωμα με τίτλο «Ρίζες και Κλαδιά». Μετά από πολύμηνη, ομολογουμένως κοπιαστική, αλλά γοητευτική έρευνα, ήρθε στο φως αυτό το πόνημα που αφορά στο γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Φωτιάδη. Έψαξα τους προγόνους μου, βρήκα το στίγμα τους στις συντεταγμένες του κόσμου, ερεύνησα την εποχή που έζησαν, τους «ανάστησα» με αγάπη στη σκέψη και την καρδιά μου!

Για το πόνημά μου αυτό έγραψε στη εφημερίδα « Εύξεινος Πόντος» ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης. Η ίδια εφημερίδα φιλοξένησε και το ποίημά μου «Πόν(τ)ος!…», όπου εκφράζω τα συναισθήματά μου για την αλησμόνητη Ποντία γη, τους ξεριζωμένους Πόντιους!

Το ποίημά «Πόν(τ)ος!…», όπου η κ. Φωτεινή Φωτιάδου εκφράζει τα συναισθήματά της για την αλησμόνητη Ποντία γη, τους ξεριζωμένους Πόντιους!

Κάποια από τα βιβλία μου είναι κατατεθειμένα στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, ενώ στα συρτάρια μου υπάρχουν ακόμα σαράντα μικροαφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, με τον τίτλο «Καρδιογραφήματα». Εν ευθέτω χρόνω , θα δουν και αυτές οι -αληθινές κατά το πλείστον- ιστορίες μου το φως της δημοσιότητας! Εκτός από μέλος Λογοτεχνικών συλλόγων, από το 2019 είμαι μέλος και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η γραφή σε πρόζα ή στίχους είναι για μένα ένα «ασφαλές καταφύγιο», τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και προβληματισμών. Είναι, τελικά, μια υγιής ψυχοθεραπεία!

*Η Φωτεινή Φωτιάδου- Κωνσταντίνου είναι Φιλόλογος – Λογοτέχνις-Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε)

Διαβάστε περισσότερα:

Ναϊλί ποι’ κ’ εξέρ: Αλίμονο σε όποιον δεν γνωρίζει

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top