Βασιλείου: Πολύ μεγάλος ο αριθμός θανάτων από COVID στη Δράμα

Βασιλείου: Πολύ μεγάλος ο αριθμός θανάτων από COVID στη Δράμα

Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας βρέθηκε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην περιοχή της Δράμας, όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και έχει καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω COVID. Για την τεράστια πίεση που αντιμετώπιζε το νοσοκομείο κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε αναδείξει το GRTimes με δημοσίευμα του στις 15 Νοεμβρίου.

“Καταγράφονται πάρα πολλοί θάνατοι για αυτήν την περιοχή. 60 Δραμινοί έχουν φύγει από τη ζωή. Δεν μιλάμε απλώς για νούμερα”, τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr, η Γενική Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Όλγα Βασιλείου.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο ακριβής αριθμός των θανάτων δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα. Σήμερα μάλιστα, κατέληξε από επιπλοκές του ιού ο ένας από τους τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκε από τη Δράμα στο νοσοκομείο Αττικόν.

“Από το νοσοκομείο δεν προλάβαν καν να ειδοποιήσουν τους συνοδούς. Δεν προλαβαίνουν καν να ενημερώσουν για την εξέλιξη της υγείας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί συγγενείς τηλεφωνούσαν στο νοσοκομείο για να μάθουν αν ήταν ο άνθρωπος τους ανάμεσα στους 3 που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ΜΕΘ στην Αθήνα” αναφέρει η κ. Βασιλείου.

Η κ. Βασιλείου μίλησε για το πολύ μεγάλο πρόβλημα με το οξυγόνο που αντιμετώπισε το νοσοκομείο πριν μερικές μέρες, όταν και αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση από ασθενείς. Ήταν τότε που πολλοί ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι, έβγαιναν από το νοσοκομείο και πήγαιναν σπίτι και έπαιρναν οξυγόνο εκεί. Όπως εξηγεί, το σύστημα έπρεπε να παρέχει 2-3 κρεβάτια οξυγόνο όταν χρειάστηκε παραπάνω κατέρρευσε. Δεν άντεξε την πίεση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Κικίλια ότι δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορωνοϊό, η κ. Βασιλείου είπε ότι  “Υπουργός Υγείας δεν έχει εικόνα για το νοσοκομείο της πόλης. Έχει γονατίσει και η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα γύρω Κέντρα Υγείας, είναι αποδυναμωμένα και το νοσοκομείο της Δράμας είναι υποστελεχωμένο”, τονίζει η ίδια και τονίζει ότι πάνω από 70 υγειονομικοί από τη Δράμα έχουν νοσήσει ενώ ήδη δύο νοσηλεύτριες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19.

Περιγράφοντας την δραματική εικόνα που επικρατεί, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “αν έρθεις στο νοσοκομείο είναι θέμα 10 ημερών να κολλήσεις. Είναι πολύ μεγάλο το ιικό φορτίο. Υπάρχουν ασθενείς με COVID διάσπαρτους μαζί με τους υπόλοιπους”. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, νοσούν από SARS – COV-2 105 υγειονομικού συνάδελφοι και για να καλυφθούν οι βάρδιες, αναγκάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους σε 15 ημέρες αν και ακόμη έχουν συμπτώματα. Μία νοσηλεύτρια και ένας διοικητικός υπάλληλος στο νοσοκομείο Δράμας νοσηλεύονται διασωληνομένοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ενώ μία ακόμη νοσηλεύτρια και ένας τραυματιοφορέας νοσηλεύονται σε κλινικές με σοβαρά συμπτωματα.

«Βλέπαμε να έρχεται το τσουνάμι και δεν κάναμε τίποτα»

Ήταν λάθος μας που δεν τα λέγαμε για να μην τρομοκρατήσουμε αναφέρει στο GRTimes.gr η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας.

Κάνοντας μία αποτίμηση των κινήσεων που έγιναν προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, η κ. Βασιλείου επισημαίνει ότι το νοσοκομείο της Δράμας ήταν το πρώτο νοσοκομείο που κατέρρευσε και αυτό έγινε γνωστό καθώς χρειάστηκε να κάνει αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλες περιοχές.

Όπως επισημαίνει η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο είναι ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία δύο χρόνια με αποτέλεσμα η μοναδική παθολογική κλινική του νοσοκομείου αναγκάζεται να εφημερεύει ασταμάτητα.

Η ίδια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ανάγκες σε περίθαλψη των non covid ασθενών. Οι άνθρωποι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο, γιατί δεν έχουν μπορούν να νοσηλευτούν άλλα περιστατικά μαζί αυτούς που δεν έχουν COVID.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της διασποράς ανέφερε ότι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει στα μέσα Οκτωβρίου όταν ακόμη λειτουργούσε κανονικά η εστίαση και γινόταν μία μετακίνηση πληθυσμών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ανέφερε ότι από τα 45 τα 23 θετικά. Σχεδόν 50% ήταν θετικά τα rapid tests και ήταν πολύ ασυμπτωματικοί που συνέχισαν να κυκλοφορούν. Φτάσαμε σε ένα στάδιο που κάθε σπίτι έχει έναν θετικό στον κορωνοϊό.

Η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Δράμα που δεν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πανδημία. «Έχουμε πάρα πολλούς αρνητές. Είναι πολύ μεγάλο και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους φέρνουμε απέναντι στους ευθύνες μας» τόνισε.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας

Δραματική και εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση χαρακτηρίζει σήμερα την κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρει, η ανάπτυξη των κλινικών κορωνοϊού γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τους ορόφους του νοσοκομείου ισόγειο, πρώτο, δεύτερο συνυπάρχουν κλινικές κορωνοϊού με άλλες κλινικές ή υπηρεσίες του νοσοκομείου. Χρησιμοποιούν ίδιους διαδρόμους, ίδια ασανσέρ, σε πολλές περιπτώσεις ίδια είσοδο. Μάλιστα στο δεύτερο οι ασθενείς που καταλήγουν περνάνε μέσα από τις διοικητικές υπηρεσίες. Νοσηλεύονται 136 ασθενείς με κορωνοιο στις 140 κλίνες που είναι ανεπτυγμένες. Η ΜΕΘ που διαθέτει 12 κλίνες είναι γεμάτη. Οι ασθενείς που αεροδιακομίσθηκαν βρίσκονταν σε αίθουσες χειρουργείων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι με το που έφυγαν διασωληνώθηκαν άλλοι 4 ασθενείς, ο ένας διεκομίσθη και οι τρεις παραμένουν στις χειρουργικές αίθουσες. Το οξυγόνο δεν επαρκεί όπως και σε πολλά νοσοκομεία αφού οι ανάγκες αυξήθηκαν κατά πολύ.

Υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής, που είναι δωρεά του Δήμου και εγκαταστάθηκε πριν τις 18 Νοεμβρίου και δεν καλύπτει τις ανάγκες και τώρα ένας επιχειρηματίας μαρμάρων δώρισε έναν ακόμη.

Στην απόφασή του να θέσει εαυτόν στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και στις αντοχές του ΕΣΥ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας και χειρουργός, Κωνσταντίνος Μπλούχος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ