Με τα ΒορΟινά της Αθήνας, οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», με μία εβδομάδα πλούσιων οινικών εκδηλώσεων που θα κορυφωθoύν με την έκθεση της 1ης Φεβρουαρίου στη «Μεγάλη Βρετανία», ανοίγουν το 2020 φέρνοντας μαζί με πολλές νέες ετικέτες και καλές ειδήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
«Τα ‘ΒορΟινά’ του 2020, πραγματοποιούνται σε μία περίοδο ανόδου της ελληνικής οινοποιίας, που βρίσκει τα κρασιά του βορειοελλαδικού αμπελώνα, ενισχυμένα εξαγωγικά και με παρουσία σε πολλές νέες αγορές. Τα ελληνικά κρασιά την τελευταία πενταετία έχουν άξια κερδίσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία αλλά και παρουσία σε νέες για εμάς αγορές όπως της Μάλτας, της Ταϊβάν, του Παναμά, αλλά και της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», επισήμανε ο οινοποιός και πρόεδρος της ΟΒΕ κ. Στέλιος Μπουτάρης.
Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», από τότε που συστάθηκε η Ένωση, το 1993, ήταν και παραμένουν πρωτοπόροι στη δημιουργία της εικόνας και στην ανάδειξη των βορειοελλαδικών κρασιών, με τα «BoρΟινά» να είναι η πρώτη στην ουσία εστιασμένη εκδήλωση του είδους της στη χώρα και πολύ επιτυχημένη στον πολύπλευρο σκοπό της – ενημερωτικό και εμπορικό- με αποτέλεσμα, σήμερα, εκδηλώσεις αυτού του είδους να γίνονται περισσότερες από 50 σε όλη τη χώρα, πάρα πολλές δε περιφερειακές.
«Σε αυτή την άνοιξη των ελληνικών οίνων, με τους τυποποιημένους ΠΟΠ και ΠΓΕ να ανεβαίνουν κατηγορία και να κερδίζουν υψηλότερες τιμές στο εξωτερικό, τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας έχουν να επιδείξουν και πάρα πολλές κατακτήσεις στο εσωτερικό της χώρας μας. Σήμερα τα βορειοελλαδικά κρασιά είναι leader στη Νότια Ελλάδα, με ετικέτες των top οινοποιείων να έχουν θέσεις σε όλους τους καταλόγους εστιατορίων και wine bars, όταν στη βόρεια Ελλάδα κυριαρχούν στην αγορά», τόνισε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας: «Υπάρχει βεβαίως εξήγηση καθώς στη βόρεια Ελλάδα κυριάρχησαν μεγάλες οινοποιίες με ισχυρά ονόματα στο τυποποιημένο κρασί ενώ στη δεκαετία του 1990, οι τότε νέοι στον κλάδο, έγιναν πρωτοπόροι στο ποιοτικό κρασί, με έμφαση στους εμφιαλωμένους οίνους.
«Σήμερα υπάρχουν πολλά οινοποιεία που παράγουν μόνο εμφιαλωμένα κρασιά, με μεγάλο βάρος να δίνεται στα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ ο κλάδος έχει επεκταθεί σημαντική με νέα οινοποιεία στη Θράκη, στη Χαλκιδική, στη Δυτική Μακεδονία, με τα μέλη της Ένωσής από 13 το 1993 που ιδρύθηκαν οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», σήμερα να είναι 29».
Η πορεία της Ένωσης και των ΒορΟινών
Στα δυνατά σημεία των βορειοελλαδικών οινοποιείων- αποσταγματοποιείων, αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΟΒΕ κ. Γιάννης Αλμπάνης, επισημαίνοντας πως τα μέλη της Ένωσης, αυτά τα 29 οινοποιεία, παράγουν σε όγκους το 80% και πλέον της βορειοελλαδικής παραγωγής.
Το πολύ σημαντικό που επισήμανε ο κ. Αλμπάνης είναι, ότι τα μέλη της Ο.Β.Ε., ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης, από το 2013 ως και το 2019, αύξησαν τις πωλήσεις σε οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ κατά 24% και μόνο για κρασιά που παράγουν στη Βόρειο Ελλάδα ( σ.σ. υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν και σε άλλες περιοχές της χώρας).
«Τα βορειοελλαδικά οινοποιεία έχουν δώσει έμφαση στο ποιοτικό κρασί, έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους και εκτιμάται ότι το 30% του συνολικού τους τζίρου προέρχεται από εξαγωγές, ενώ φέτος το καλοκαίρι ήταν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα οι πωλήσεις λευκών κρασιών της Βόρειας Ελλάδας στα τουριστικά νησιά, παρότι γενικότερα η περιοχή μας είναι πιο γνωστή για τα κόκκινα κρασιά της», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.
Η Ένωση με τα «ΒορΟινά», κατεβαίνει και φέτος στην Αθήνα για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει στα δυνατά της σημεία: Τους ερυθρούς οίνους, με βασιλιά το ‘Ξινόμαυρο’, την πιο ξεχωριστή ερυθρή της ποικιλία, αλλά και πολλά βραβευμένα κρασιά από λευκές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο.
Η Βόρεια Ελλάδα επίσης πρωτοστάτησε στην νέα εποχή της ποιοτικής ρετσίνας, επενδύοντας σημαντικά σε αυτό το παραδοσιακό και κάποτε παρεξηγημένο κρασί, ενώ έβαλε επίσης τη δική της σφραγίδα στα αποστάγματα με αρκετά μέλη της Ένωσης να ξεχωρίζουν όχι μόνο σαν οινοποιοί αλλά και σαν αποσταγματοποιοί.
ΒορΟινά, το παλμαρέ των εκδηλώσεων.
Η κεντρική μεγάλη εκδήλωση των ΒορΟινών, όπως γράψαμε, θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου θα παρουσιαστούν γνωστές αλλά και νέες ετικέτες. Οι Β2Β συναντήσεις θα γίνουν μεταξύ 12μ- 3μ.μ. και θα ακολουθήσουν, ως τις 8 μ.μ., οι ώρες για το κοινό.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, στο «Μεγάλη Βρετανία» θα γίνει μία πρωτότυπη γευσιγνωσία με τίτλο «Οίνος και Ύδωρ», όπου τα οινοποιεία που βρίσκονται κοντά στο υγρό στοιχείο θα εξηγούν πως αυτό επιδρά στο αμπέλι και το κρασί.
Το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου, σε συνεργασία των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» με την «Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων» θα πραγματοποιηθεί ο Εθνικός Διαγωνισμός των Οινοχόων.
Μία ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση, την ημέρα αυτή, θα είναι η ειδική γευσιγνωσία κρασιών από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Στο «Ξινόμαυρο Οριζοντίως», θα δοκιμαστούν 15 ετικέτες, όλες της ίδιας χρονιάς, του 2016.
Όμως οι παράλληλες εκδηλώσεις των ΒορΟινών θα καλύψουν όλη την εβδομάδα που θα προηγηθεί της κεντρικής εκδήλωσης, με παρουσιάσεις και δοκιμές βορειοελλαδικών κρασιών σε δεκάδες wine bars και εστιατόρια της Αθήνας.
Αυτή η πλούσια οινική εβδομάδα, θα κλείσει με ένα master class που θα γίνει το βράδυ της παραμονής της κεντρικής εκδήλωσης, στο εκπαιδευτικό κέντρο WSPC του master of wine κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη. Στην εκδήλωση που θα έχει θέμα Kρασιά Value for Money, θα συμμετέχουν και τα 29 μέλη της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».
Σημειώνεται, πως η χρονιά αρχίζει με τα ΒορΟινά της Αθήνας, αλλά η Ο.Β.Ε. έχει πολλές ακόμη και σημαντικές διοργανώσεις μέσα στο χρόνο και συγκεκριμένα: Το Διαγωνισμό Οίνου, τα ΒορΟινά της Θεσσαλονίκης και των Χριστουγέννων, τις Ανοιχτές Πόρτες, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού που πλέον γίνεται Παγκόσμια και, από το 2019 και την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.