«Βραχνάς» για τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου οι θαλάσσιες φούσκες (ΦΩΤΟ)

«Βραχνάς» για τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου οι θαλάσσιες φούσκες (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Έντονη είναι η ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο και στους οστρακοαλιευτές του Θερμαϊκού Κόλπου για τον πολλαπλασιασμό των Ασκιδίων (σ.σ. θαλάσσιες φούσκες) στις ελληνικές θάλασσες και τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στις μυδοκαλλιέργειες – Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ αναλύει στο GRTimes τις ιδιότητες του θαλάσσιου οργανισμού, που έχει γίνει «βραχνάς» για τους μυδοκαλλιεργητές, καθώς και τον ρόλο της κλιματική κρίσης στην αύξησή του – Τι λένε οι επαγγελματίες του είδους.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των προβλημάτων των μυδοκαλλιεργητών της Θεσσαλονίκης, που πέρυσι (σ.σ.2021) κατέγραψαν τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, χάνοντας το 95% της παραγωγής τους.

Τι είναι οι θαλάσσιες φούσκες και πως προσβάλουν τις μυδοκαλλιέργειες

Όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Βασίλειος Μιχαηλίδης «οι θαλάσσιες φούσκες είναι είδος Ασκιδίου, ένας θαλάσσιος οργανισμός, ο οποίος έχει πετρώδη εμφάνιση και υφή ζελέ. Ζει πάνω σε πέτρες και πολλαπλασιάζεται ραγδαία. Το ζήτημα είναι ότι δημιουργεί ένα στρώμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των μυδιών, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις καλλιέργειες».

Ο παράγοντας κλιματική κρίση

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πολλαπλασιασμός του θαλάσσιου οργανισμού που προσβάλει τις μυδοκαλλιέργειες οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κλιματική κρίση.

«Τα τελευταία χρόνια με την κλιματική κρίση, καταγράφεται ραγδαία αύξηση στην θερμοκρασία της θάλασσας, η οποία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των Ασκιδίων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στον Θερμαϊκό Κόλπο» διευκρίνισε ο Βιολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Θεσσαλονίκη: Με «μία χούφτα» μύδια έχουν ξεμείνει οι παραγωγοί που εφοδιάζουν όλη τη χώρα

Κι άλλο «χτύπημα» για τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού – «Δύο χρόνια είμαστε ολομόναχοι»

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους παραγωγούς του Θερμαϊκού Κόλπου. Το φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την περσινή χρονιά. Θυμίζουμε ότι το 2021 είχε χαθεί το 95% των καλλιεργειών λόγω της αύξησης θερμοκρασίας στη θάλασσα. Αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα όμως αυτή τη φορά είναι η συχνότητα και η διάρκεια των θερμικών κυμάτων» επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης.

Προβληματισμένοι είναι ωστόσο και οι επαγγελματίες του είδους, με τον πρόεδρο του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου “Ποσειδών” του δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνο Βερβίτη να κάνει για ακόμη μία φορά έκκληση μέσω του GRTimes για στήριξη από την πολιτεία.

«Το φαινόμενο με τις θαλάσσιες φούσκες έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της θερμοκρασίας. Ουσιαστικά οι γόνοι μυδιών που επιβίωσαν την περσινή χρονιά, η οποία ήταν η χειρότερη μακράν, καταστράφηκαν από τις φούσκες. Το περσινό καλοκαίρι μάλιστα ήταν το θερμότερο των τελευταίων δεκαετιών. Η θερμοκρασία της θάλασσας έφτασε μέχρι 31 βαθμούς. Σε αυτή τη θερμοκρασία αντιλαμβάνεστε ότι τα μύδια βράζουν, ενώ οι ξενιστές όπως οι φούσκες επιβιώνουν» επισήμανε ο κ. Βερβίτης.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε εισπράξει ούτε ευρώ από την πολιτεία. Να φανταστείτε τώρα «τρέχει» μια αποζημίωση για το 2020 και θα πάρει κάποιους μήνες. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το κράτος και δύο χρόνια είμαστε ολομόναχοι ! Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης θα ενταθεί, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να φτιάξει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη στήριξη των επαγγελματικών κλάδων που επηρεάζονται.

Το πρόβλημα στο επίκεντρο επιστημονικής Ημερίδας στο ΑΠΘ

Όπως έκανε γνωστό μάλιστα ο καθηγητής οι επιπτώσεις των ασκιδίων στις μυδοκαλλιέργειες θα αναλυθούν εκτενώς σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στις 9.30, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

«Θα παρουσιαστούν αναλυτικά αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας για τις επιπτώσεις των ασκιδίων στις μυδοκαλλιέργειες, για το ρόλο των περιβαλλοντικών συνθηκών στην εξάπλωσή τους, καθώς και για τις οικονομικές επιπτώσεις στις εξαγωγές των μυδιών του Θερμαϊκού Κόλπου» τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Επίσης, στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μυδοκαλλιεργειτών και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, με σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ασκιδίων στις μυδοκαλλιέργειες.

Στην Ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις μυδοκαλλιεργητών–Η περσινή χρονιά… χειρότερη της δεκαετίας

Μυδοκαλλιεργητές: Ούτε τσακιστό ευρώ για κορωνοενίσχυση και αποζημιώσεις

Θεσσαλονίκη: Με «μία χούφτα» μύδια έχουν ξεμείνει οι παραγωγοί που εφοδιάζουν όλη τη χώρα

Τεράστια η ζημιά στις μυδοκαλλιέργειες–Τι συνέβη και ποιο είναι το τρίπτυχο σωτηρίας

Diadema Setosum: Ο δηλητηριώδης αχινός που αυξάνεται στις ελληνικές θάλασσες (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Anthipathella Subpinnata: Το μαύρο «διαμαντένιο» κοράλλι του Αιγαίου απειλείται με εξαφάνιση (ΦΩΤΟ)

Γιατί παραλίες Καβάλας και Θερμαϊκού γέμισαν νεκρά μύδια

Νεκρά ψάρια ξέβρασε παραλία στην Χαλκιδική – Ίδιο φαινόμενο με μύδια στην Καβάλα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top