Βραχυχρόνια μίσθωση: Εκτιμήσεις για πληρότητες άνω του 50%

Βραχυχρόνια μίσθωση: Εκτιμήσεις για πληρότητες άνω του 50%

Με τις παγκόσμιες τάσεις να αλλάζουν σ’ ότι αφορά τον τρόπο στις μετακινήσεις και στις επιλογές των ταξιδιωτών, που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και οι εταιρίες που διαχειρίζονται αντίστοιχα ακίνητα και πλατφόρμες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Οι τάσεις της επόμενης  ημέρας για την βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του 3ου BnB Greece Conference.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας του 3ου BnB Greece Conference αφιερωμένου αποκλειστικά στη βραχυχρόνια μίσθωση (short-term rentals & villas), το οποίο, φέτος, πραγματοποιείται διαδικτυακά, συμμετείχαν περί τους 1.100 σύνεδρους από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, και αναπτύχθηκαν ενότητες οι οποίες θα αποτελέσουν τον βασικό κόμβο πληροφόρησης και δικτύωσης των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά.

Διακεκριμένοι επαγγελματίες και εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών της παγκόσμιας αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης  αναφέρθηκαν στην υπάρχουσα κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και στις τάσεις της φετινής σεζόν.

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι, εάν θα πρέπει να κρατήσουν κάτι οι επιχειρηματίες από το 2020, αυτό θα πρέπει να είναι η εμπειρία, η σωστή προετοιμασία και οργάνωση για τις αλλαγές που έχει, ήδη, φέρει στην κοινωνία, και κατ’ επέκταση στην τουριστική βιομηχανία, η πανδημία του κορωνοϊού.

«Να διαγράψουμε το 2020, θα μας χαλάσει τα στατιστικά, να το αφήσουμε στην άκρη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) Ανδρέας Χίου, ο οποίος σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις σχετικά με το 2021, η βραχυχρόνια μίσθωση θα ξεπεράσει σε πληρότητες το 50%, πάντα σε σχέση με το 2019. «Τα πρώιμα μηνύματα που παίρνουμε για ενδεχόμενες κρατήσεις, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, φέτος θα είναι μια αρκετά καλή χρονιά» ανέφερε ο κ. Χίου διευκρινίζοντας, ότι η χρονιά θα είναι καλή, όχι ωστόσο στα επίπεδα του 2018 και του 2019.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) Δώρα Δήμα, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια ανθεκτική δραστηριότητα, όπου μπορεί εν μέσω πανδημίας να καταγράφηκε αισθητή μείωση στις μισθώσεις, ωστόσο, εκτός από τους τουρίστες εξήγησε ότι υπάρχουν και οι εναλλακτικές όπως η μίσθωση από εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν κρατήσεις για 3-6 μήνες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές κτλ.

Αύξηση χρόνου παραμονής  

Η αύξηση χρόνου παραμονής σε έναν τόπο αλλά και ο συνδυασμός δουλειάς και διακοπών είναι κάποια από τα μοντέλα που προωθούνται, τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αυξητική είναι η τάση των ψηφιακών νομάδων (digital nomads) και των ανθρώπων που δουλεύουν από απόσταση (remote workers). Αλλά και εκείνων που αναζητούν ιδιωτικότητα, μεγάλους υπαίθριους χώρους όπως κήπο, ταράτσα, ευρύχωρο μπαλκόνι κτλ.

Όπως επισημάνθηκε από στελέχη μεγάλων εταιριών της παγκόσμιας αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και το 2021 θα είναι ένα ‘αργό’ έτος με χαμηλά σχετικά νούμερα στο τουριστικό γίγνεσθαι ενώ η επαναφορά της κανονικότητας υπολογίζεται περί στο 2023.

Σχετικά με τις νέες τάσεις και τις αναζητήσεις των τουριστών για την ελληνική αγορά, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων AirDNA Jamie Lane, οι τουρίστες αναζητούν καταλύματα όπως τέντες, φάρμες, δεντρόσπιτα κ.ά.

Για το 2020, για την αγορά της Αθήνας στη βραχυχρόνια μίσθωση κυριάρχησε για πρώτη φορά (από το 2017) η ελληνική αγορά καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση ήταν η Μεγάλη Βρετανία, στην 3η η Γαλλία, 4η η Γερμανία, 5η η Αμερική και 6η η Ισπανία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2017 – 2019 την πρώτη θέση στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα κατείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη δεύτερη θέση σταθερά η Μεγάλη Βρετανία. Αντίστοιχα, η ελληνική αγορά το 2017 ήταν στην πέμπτη θέση, το 2018  στην τέταρτη και το 2019 στην τρίτη θέση.

Ο κ. Lane ανέφερε πως το κοινό που επιλέγει για τη διαμονή του καταλύματα που διατίθενται στις πλατφόρμες της Airbnb και της HomeAway, αυξάνει τον χρόνο παραμονής του, συνδυάζει δουλειά και διακοπές, επισημαίνοντας προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι αφενός η ευελιξία στην πολιτική κρατήσεων αφετέρου το διαδίκτυο (wifi), οι ταχύτητές του, ένα γραφείο με μια άνετη καρέκλα, μια ωραία θέα κτλ. αποτελούν πλεονεκτήματα για την επιλογή του ακινήτου προς ενοικίαση.

Επαναλαμβανόμενοι τουρίστες

Η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει καθώς και οι εμπειρίες που αναζητούν σ’ έναν προορισμό και όπως ανέφερε ο Thibault Masson, Program Manager – Hospitality της παγκόσμιας πλατφόρμας κρατήσεων Booking.com, το 42% των καταναλωτών επιθυμεί να ταξιδέψει περισσότερο στο μέλλον, αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ το 53% επιθυμεί να επισκεφτεί περισσότερα μέρη ανά τον κόσμο.

Επίσης, το 50% είναι επαναλαμβανόμενοι ταξιδιώτες σ’ έναν τόπο, επιθυμούν την οικειότητα με τον τόπο, ενώ το 43% επιθυμεί να εξερευνήσει νέους προορισμούς εντός της περιφέρειας της χώρας τους.

Πάνω από τα 2/3 των ταξιδιωτών, σε ποσοστό 69% θα αναζητάει υπαίθριες δραστηριότητες ή το να περάσει τις διακοπές του με την οικογένειά του, το 63% θα αναζητάει υψηλή τεχνολογία ενώ υψηλά είναι τα νούμερα και για την υγειονομική ασφάλεια και την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής, σε ποσοστό 75%.

Το 52% των ταξιδιωτών θα συνδυάζει δουλειά και διακοπές ενώ ταξιδιώτες σε ποσοστό 37% έχουν ήδη σκεφτεί να κάνουν κράτηση κάπου για να παραμείνουν προκειμένου να εργαστούν από διαφορετικό προορισμό.

Τι ζητούν οι Γερμανοί τουρίστες

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του 3ου BnB Greece Conference αναπτύχθηκε η τάση των Γερμανών τουριστών για το 2021, από τον Francesco Vanni Business Development Manager της γερμανικής πλατφόρμας κρατήσεων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης Holidu.com.

Όπως εξήγησε στην παρουσίασή του οι τάσεις για τους Γερμανούς τουρίστες για το 2021, είναι να εξακολουθούν (όπως και το 2020) να προτιμούν να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους, να αναζητούν απομονωμένους προορισμούς και ενοικιαζόμενα καταλύματα είτε στο εσωτερικό της χώρας τους είτε σε χώρες όμορες με την Γερμανία.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι Γερμανοί τουρίστες που αναζητούν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιθυμούν περισσότερη ευελιξία σε θέματα κρατήσεων, αναζητούν ευρύχωρους χώρους (ταράτσες, κήπους), να υπάρχει καθαριότητα και απολυμάνσεις στον χώρο, Ίντερνετ και λόγω ότι φέτος η τάση είναι ότι όσοι θα ταξιδέψουν θα παρατείνουν τον χρόνο διαμονής τους, συστήνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν διαθεσιμότητα για αρκετές μέρες καθώς και να προσφέρουν έκπτωση για παραμονή 2-3 εβδομάδων.

Η αειφόρος ανάπτυξη, η νέα ομάδα ταξιδιωτών που αφορά τους ψηφιακούς νομάδες και εκείνους που εργάζονται εξ αποστάσεως, η ενοικίαση βιλών είναι επίσης ενότητες που αναπτύχθηκαν από ειδικούς στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του 3ου συνεδρίου BnB Greece Conference. Σημειώνεται ότι το 3ο BnB Greece Conference short-term rentals & villas ολοκληρώνεται σήμερα (Τρίτη 26 Ιανουαρίου) με τις παρουσιάσεις να εστιάζουν στα εργαλεία εκείνα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16:3007/03

Επίσκεψη Μ. Σχοινά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Σκαραμαγκά Κοινωνία ,Πολιτική

16:2407/03

Η Περιφέρεια Αττικής κοντά στους σεισμόπληκτους της Λάρισας Ελλάδα ,Περιφέρειες

16:1507/03

Ο πάπας στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη Διεθνή

16:0707/03

Κονιόρδου: Επιχείρησαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0407/03

Νέα Σμύρνη: Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών ΔΙΑΣ Κοινωνία ,Σημαντικά

16:0007/03

Χάθηκε φιαλίδιο με δόσεις εμβολίου στην Κω Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:5407/03

Ένωση Εισαγγελέων: Καταδικάζει τις επιθέσεις σε δικαστικούς Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3907/03

Σκυλακάκης: Ούτε το 2022, εισφορά αλληλεγγύης Οικονομία ,Πολιτική ,Σημαντικά

15:3307/03

ΝΔ: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται Πολιτική

15:1507/03

Θεσ/νίκη: Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο Θεσσαλονίκη

15:0007/03

ΕΕ: Συνομιλίες για εξασφάλιση εισαγωγών αμερικανικών συστατικών εμβολίων Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:4507/03

Μεταφέρθηκαν στη Γαλλία 12 ταλαιπωρημένοι γύπες Κοινωνία ,Περιβάλλον

14:3007/03

Πάτρα: Μυστήριο με εικόνες ξέφρενου κορωνοπάρτι 200 ατόμων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:1507/03

Σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στην Κηφισού (VIDEO) Ελλάδα

14:0907/03

Ο Λεκάκης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:0007/03

ΥΠΑ: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:5207/03

Ρόδος: Στεφάνι στο βωμό της πατρίδας κατέθεσε η ΠτΔ Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

13:4507/03

Μήνυμα Δένδια για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Πολιτική

13:3207/03

Πικέρμι: Kακοποίησαν και λήστεψαν ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3007/03

Kρήτη: Η βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος Ελλάδα ,Πολιτισμός

13:2407/03

Τζανάκης: Πρόβλεψη για 3.000 κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα Κορωνοϊός ,Υγεία

13:1507/03

Άμπωτη: Υποχώρησαν τα νερά από τον Θερμαϊκό μέχρι το Καβούρι Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:0307/03

Eπιδότηση για τα σπίτια των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:5707/03

Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων- ανοίγει το Μάρτιο η πλατφόρμα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:4707/03

Κικίλιας-Σχοινάς: Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων – Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:3007/03

Θεσ/νίκη: Στη φάκα δύο αλλοδαποί με 266 πακέτα τσιγάρα Θεσσαλονίκη

12:1507/03

Βέλη Καλαφάτη εναντίον Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα Ελλάδα ,Πολιτική

12:0007/03

Στο νέο «Εξοικονομώ» 1 δισ. και 80.000 κτίρια το 2021 Ελλάδα ,Ενέργεια ,Πολιτική

11:4907/03

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4507/03

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΕΑ αύριο για την Ημέρα της Γυναίκας Ελλάδα

11:3007/03

Δ. Παύλου-Μελά: Διαδικτυακό σεμινάριο για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο Παιδεία

11:1507/03

Έγγραφο – βόμβα: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε πολιτικό, αστυνομικό, δικαστή Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

11:0007/03

Η κόντρα Χάρι-Μέγκαν με το Παλάτι – Ομοιότητες και διαφορές με την Νταϊάνα Lifestyle ,Διεθνή

10:4507/03

Αττική: Πάνω από 300 επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του Κουφοντίνα Ελλάδα

10:3007/03

«Πάνδημες ΣυνARTήσεις» στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Κοινωνία

10:1507/03

Ρόδος: Εορτάζεται η 73η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0007/03

Λάρισα: Συνεχίζεται η προμήθεια οικίσκων και τροχόσπιτων για του σεισμόπληκτους Ελλάδα

09:4907/03

Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων Αθλητισμός

09:4407/03

Πέθανε ο ηλικιωμένος από το Μεσοχώρι που σώθηκε από τα 6,3 Ρίχτερ Ελλάδα

09:2807/03

Οι 6 κύκλοι της Επιστρεπτέας, έδωσαν ενισχύσεις 7,3 δισ Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

09:1507/03

Κυριακάτικη τριάδα σε εξαιρετική απόδοση Αθλητισμός

09:0007/03

Γκάγκα: Στα νοσοκομεία ηλικιωμένοι χωρίς εμβολιασμό, 20αρηδες και ολόκληρες οικογένειες Ελλάδα ,Κορωνοϊός

08:4507/03

Διακοπή υδροδότησης στο Ντεπώ Θεσσαλονίκη

08:3007/03

Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

08:1507/03

«Μετεξεταστέες» οι επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες Real Estate ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:0007/03

O καιρός σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

23:5906/03

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Ουγγαρία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4506/03

Βέλγιο-Covid-19: Πρωτομαγιά το άνοιγμα της εστίασης Διεθνή ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ