Πολλά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Σε συζήτηση στα γραφεία της Morgan Stanley στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η τράπεζα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τους επενδυτές σχετικά με την διαδικασία της επικείμενης διπλής εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επιλογή είναι ξεκάθαρη: 4 χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή 4 χρόνια με Αλέξη Τσίπρα και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη συζήτηση με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International, ο πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερα καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, την ανάδειξη της χώρας μας σε επενδυτικό προορισμό, τα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τα διλήμματα των εκλογών και τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, αναφερόμενος στις εκλογές και αναλύοντας τη διαδικασία των δεύτερων εκλογών, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή».
Πρόσθεσε πως «στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ως προτεραιότητες για τη νέα 4ετία προσδιόρισε την ποιότητα της ανάπτυξης, την αειφορία, το ψηφιακό και το κοινωνικό στοιχείο που όπως είπε αποτελούν μέρος των πολιτικών της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. «Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέπεμψε ανάλογα μηνύματα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογραμμίζοντας ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010, αναφέρθηκε στην υλοποίηση μέτρων και πολιτικών για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την άρση των συνεπειών τους, στον ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
«Θα βγούμε από τις κρίσεις με φορά που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των πλέον αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά», είπε ο κ. Οικονόμου.
«Αυτό δεν είναι απλώς πεποίθηση, ούτε ευχή. Το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Γιατί στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια συντελέστηκε και συντελείται ένα πολύ σημαντικό έργο. Ταυτόχρονα με τη διαχείριση των επιπτώσεων των κρίσεων στη ζωή των Ελλήνων υλοποιήσαμε και υλοποιούμε όλα όσα αποτέλεσαν δέσμευσή μας και συγκρότησαν το σχεδιασμό μας για αυτή την πρώτη μας τετραετία».
Προσδιόρισε μάλιστα τους βασικούς άξονες του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης στα εξής:
-Μέτρα και πολιτικές οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την άρση των συνέπειών τους στην οικονομία και την κοινωνία.
-Ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και εκσυγχρονισμό του κράτους.
-Αναβάθμιση της παιδείας.
-Βελτίωση της καθημερινότητας.
-Εξάλειψη των αδικιών στην κοινωνική ατζέντα και εμπέδωση της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας.
-Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
-Απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
-Αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας, θωράκιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αλλαγή παραδείγματος στη διπλωματία και την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων».
Κι έδωσε κι εκείνος το στίγμα πως όλα αυτά αποτελούν «ισχυρές αποδείξεις του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε σε μια νέα τετραετία, χωρίς την πίεση των διεθνών κρίσεων και απελευθερωμένοι πλήρως από τις συνέπειες της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δύσκολο είναι πάντοτε η αρχή, είναι η θεμελίωση. Αυτό έγινε. Και από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε σταθερά και ανοδικά για όλους, μακριά από φωνές και αντιλήψεις που απλώς θέλουν να τα καταστρέψουν και να μας ξαναβυθίσουν στην κρίση και την υστέρηση».
Κυρ. Μητσοτάκης στο LSE: Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας
Κοινός ήταν ο άξονας των μηνυμάτων που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε συζήτηση που είχε το βράδυ με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν.
Ερωτώμενος σχετικά τόνισε ότι μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Για τις εκλογές εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού, που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονές της και φυσικά στη χώρα μας.
Μίλησε επίσης για το μεταναστευτικό, για την έρευνα που προχωρά αναφορικά με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, για τις επισυνδέσεις και τα κακόβουλα λογισμικά που όπως είπε ήταν ενεργά και επί προηγούμενων κυβερνήσεων.