Βρούτσης -Κορωνοϊός: Διαθεσιμότητα αλλά όχι απολύσεις από επιχειρήσεις

Βρούτσης -Κορωνοϊός: Διαθεσιμότητα αλλά όχι απολύσεις από επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν έχουν δικαίωμα να απολύσουν εργαζομένους. Μπορούν όμως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να τους βάλουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αυτό σημαίνει διαθεσιμότητα για έναν εργαζόμενο, ο οποίος θα παίρνει τα 800 ευρώ από το κράτος, ο εργοδότης του δεν θα τον πληρώνει και όταν τελειώσει η κρίση που προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού, θα βγει από τη διαθεσιμότητα.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Ακέραιο το δώρο Πάσχα – Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις – εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού και για να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και μόνο και ορίζονται βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (σ.σ. η σχετική λίστα θα μεταβάλλεται, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Χρ. Σταϊκούρας). Το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, ανέφερε επίσης.

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: Χωρίς κυρώσεις όσοι πληρώσουν αργότερα το Δώρο Πάσχα

«Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουμε το μπουγάζι στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε, για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας, διαφορετικά η απόλυση είναι άκυρη.

Επίσης, με την ολοκλήρωση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ