Βρούτσης: Τι θα γίνει με τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων

Βρούτσης: Τι θα γίνει με τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων

Ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για όσους βγήκαν σε αναστολή εργασίας τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει μια κατηγορία 24.000 εργαζομένων σε αναστολή που δεν έχουν υποβάλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία τους. 

Ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε συγκεκριμένα, ότι “μόνο για το μήνα Νοέμβριο, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε δώσει, έχουμε ήδη καταβάλει από την Παρασκευή συνολικά σε 675.000 εργαζόμενους το ποσό των 440 εκατομμυρίων ευρώ. Από την αρχή της κρίσης το σύνολο των εργαζομένων που έχουν πληρωθεί από την ΕΡΓΑΝΗ είναι πάνω από 3,4 εκατομμύρια δικαιούχοι με ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ”. 

Σημειώσε ωστόσο ότι για το μήνα Νοέμβριο μαζί με τις υποβολές που έχουν συντελεστεί από λογιστές, επιχειρήσεις κτλ, υπήρξαν και εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν το αντίστοιχο έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ, ήτοι 24.000 δικαιούχοι. Γι’ αυτούς η ΕΡΓΑΝΗ παραμένει ανοιχτή ώστε να τους πληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Επίσης, 14.736 δικαιούχοι είχαν κάνει λάθος στα έντυπα υποβολής στην Εργάνη, αλλά θα πληρωθούν τώρα. Δευτέρα ή Τρίτη εκτιμώ ότι θα δουν τα χρήματα στους λογιαριασμούς τους. 

Σ’ ότι αφορά τους κλάδους του τουρισμού και της εστίας ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι κλάδοι αυτοί έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ίσως περισσότερο και από τον καθένα και η οικονομία συνδέεται με τον τουρισμό. Ωστόσο υπενθύμισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση εργοδοτικών εισφορών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μη χαθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Επίσης έγινε επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες και γι’ αυτόν τον κόσμο αλλά και για τους υπόλοιπους ανέργους. “Κανείς δεν θα μείνει ακάλυπτος από την κυβέρνηση, όσο κρατάει η κρίση” συμπλήρωσε ο Γ. Βρούτσης. 

Το δώρο Χριστουγέννων 

Αναφορικά με το δώρο των Χριστουγέννων, ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι οι υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι πο εργαζόμενοι που βρισκόταν σε κανονική παραγωγική διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πληρωθούν κανονικά για το χρόνο που εργάστηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι που αντιστοιχεί στο κράτος θα καταβληθεί από τις 21 Δεκεμβρίου και έπειτα”. 

«21 Δεκεμβρίου το βράδυ θα καταβάλουμε τα χρήματα για το δώρο Χριστουγέννων, στους λογαριασμούς φθάνουν με μια καθυστέρηση» είπε και πρόσθεσε πως «η καταβολή δώρου θα είναι για τους 7 μήνες, διότι δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη στην αγορά εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο. Ο Δεκέμβριος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο» διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης. 

Τέλος, για τα 50 ένσημα κάλυψη ανέφερε ότι νομοθετήθηκε ήδη εδώ και δύο μήνες και ανακοίνωσε πως προωθείται και νέα διάταξη με την οποία επεκτείνεται η μείωση των απαραιτήτων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50 που θα άφορα πλέον και τις εποχιακές επιχειρήσεις. Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που δεν μπορούσε να καλυφθεί με το επίδομα ανεργίας. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ