Ξανά στις τάξεις τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Ξανά στις τάξεις τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Με τη μεγάλη εικόνα να περιλαμβάνει τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιο-αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα σε Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθο, επιστρέφουν σήμερα στις τάξεις τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Ουσιαστικά μετά από διακοπή δυόμισι μηνών, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπαίνουν στη διά ζώσης καθημερινότητά τους, καθώς ανοίγουν σήμερα τα Γυμνάσια σε όλη τη χώρα και τα Λύκεια με εξαίρεση της «κόκκινες περιοχές», στις οποίες τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των ειδικών η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή, τα σχολεία δεν αποτελούν οδηγό της επιδημίας και δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό  φορτίο. Νεότερες επιδημιολογικές μελέτες από την Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία τις οποίες επικαλούνται, έδειξαν ότι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με το γενικό ενήλικο πληθυσμό. Επίσης, τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα στα Δημοτικά σχολεία δείχνουν ότι μόλις 0,2% των τμημάτων στην επικράτεια είναι σε αναστολή, ενώ το ποσοστό των μαθητών του Δημοτικού που εμφάνισαν λοίμωξη ανέρχεται σε 2 στους 10.000 μαθητές. Μετά από 3 εβδομάδες λειτουργίας των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα καταγεγραμμένα στοιχεία τόσο από τον έλεγχο που έγινε με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ όσο και μέσω της πλατφόρμας edutesting δείχνουν πως η θετικότητα στους εκπαιδευτικούς ήταν 0,13% και 0,15% αντίστοιχα. Αυξημένη θετικότητα στους εκπαιδευτικούς υπήρξε μόνο στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στο επίπεδο Β΄ – Αυξημένου Κινδύνου Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος

Την ίδια ώρα από σήμερα στις 6 το πρωί εντάσσονται στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19, η οποία συνεδρίασε χθες και έλαβε υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις περιφερειακές αυτές ενότητες, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

–  Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

– Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

– Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

– Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

– Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα  επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας;

Από το  πρωί του Σαββάτου επανήλθαμε στον Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid -19. Στη χώρα, διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α΄- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με «κίτρινο» χρώμα) και το επίπεδο Β΄-αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με «κόκκινο» χρώμα). Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Ποια οριζόντια μέτρα ισχύουν για όλη την επικράτεια

Και στα δύο επίπεδα -σε όλη δηλαδή την επικράτεια- ισχύουν οριζόντια μέτρα, που όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές αποτελούν τη βάση της συνολικής προσπάθειας που γίνεται. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους.

-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. -Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. -Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

-Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Τι ισχύει ειδικότερα για τις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο Α΄(«κίτρινο»)

Στο επίπεδο αυτό μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολογικών, ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο.       Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο.       Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο.       Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο.       Λειτουργούν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play).  Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής μπορεί να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ..

Ποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν στις «κόκκινες»  περιοχές

Στο επίπεδο Β΄-αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» δηλαδή περιοχές ισχύουν τα εξής μέτρα:

1ο.       Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής.

2ο.       Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3ο.       Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4ο.       Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Ποια μέτρα ισχύουν ειδικότερα στην Περιφερειακή ενότητα Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, από το Σάββατο στις 6 το πρωί έως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου βρίσκεται στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου και χαρακτηρίζεται «κόκκινη» περιοχή. Ειδικά η Αττική όπως ανέφεραν οι ειδικοί, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμφόρηση. Λόγω μητροπολιτικότητας, του αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αττική από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός στη χώρα

Οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν πως η επιχείρηση εμβολιασμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και ανάλογα με τις παραδόσεις εμβολίων.Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου και μέχρι την Παρασκευή, οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 251.000, αριθμός που υπερβαίνει τον στόχο των 200.000 που είχε τεθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού τομέα

Ο πρωτογενής τομέας -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Παρασκευή- αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας για την επόμενη δεκαετία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στο δεκαοχτάμηνο που πέρασε, θεσπίστηκε  νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων ζώων από γειτονικές χώρες, αλλά και εισαγόμενου γάλακτος. Η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει ανέβει σε ιστορικά υψηλά 15ετίας. Ταυτόχρονα στηρίχθηκαν οι παραγωγοί  για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού  με έκτακτους πόρους 150 εκατομμυρίων ευρώ, με το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, καθώς και με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρύτερα για όλη την οικονομία όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Σημειώνουν επίσης ότι ο ΕΛΓΑ κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να αποζημιώσει παραγωγούς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Ιανού».

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται η νέα ΚΑΠ, που συμφωνήκε  στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου κα εξειδικεύεται τώρα. Το δεύτερο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν σημαντικά έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως έργα  ψηφιοποίησης και εγγυοδοτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βασικός στόχος είναι τα ελληνικά προϊόντα να καταστούν ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα νέοι αγρότες να έρθουν στο χωράφι και νέοι αλιείς στη θάλασσα. Έμφαση δίνεται επίσης στην εκπαίδευση των αγροτών, με πιο σύντομα, πιστοποιημένα προγράμματα που θα δίνουν πρόσθετη γνώση και τεχνογνωσία αλλά και θα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Σχεδιάζεται ακόμη –όπως αναφέρουν- εξορθολογισμός της νομοθεσίας για  το ελληνικό σήμα, έτσι ώστε τα προϊόντα που θα το έχουν να είναι πράγματι ελληνικά και να έχουν εξασφαλισμένη προστιθέμενη αξία.

Η κυβέρνηση έχει αρμοδίως επισημάνει πως στις βασικές προτεραιότητές της εντάσσεται η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με πρώτο τη διαχείριση του νερού. Για το σκοπό αυτό δρομολογούνται εγγειοβελτιωτικά έργα και δίνεται έμφαση  στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Προετοιμάζεται παράλληλα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που διαχειρίζονται την άρδευση σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται  στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία, καθώς και στην έρευνα που θα προάγει την καινοτομία. Έμφαση δίνεται και στις υδατοκαλλιέργειες που αποτελούν το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν μας στον πρωτογενή τομέα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ