Ξαναλειτουργεί αποσυμπιεστικά από Δευτέρα το λιανεμπόριο – Πιλοτικά διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Ξαναλειτουργεί αποσυμπιεστικά από Δευτέρα το λιανεμπόριο – Πιλοτικά διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τις μεθόδους click away και click in shop, στο πλαίσιο προσαρμογών στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο (υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης, covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα από το Σάββατο 3 Απριλίου, και μόνο για τα σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το λιανεμπόριο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 25τμ με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το σαββατοκύριακο και μόνο για τα σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας. Έγινε πάντως σαφές πως οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Απαντήσεις στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχουν φέρει απτά αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα είναι 23η σε ανθρώπινες απώλειες και 26η σε κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», αναλογικά με τον πληθυσμό. Αν τα μέτρα δεν ήταν επιτυχή ο απολογισμός θα ήταν πολύ βαρύτερος, κατά χιλιάδες νεκρούς.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει την εθνική προσπάθεια αν αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα σταματούσε να καλεί σε διαδηλώσεις. Τέτοιες συγκεντρώσεις οδηγούν επιπλέον ανθρώπους στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια τα στελέχη της Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ανεπάρκειες στο ΕΣΥ».

Κλίνες ΜΕΘ και συνεργασία με ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες εντατικής θεραπείας. Περίπου οι μισές εξ αυτών, 729 κρεβάτια τον αριθμό, εντοπίζονται στην Αττική.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική. Με άλλα λόγια, το 75% κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκεται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας για να καλύψει τις δικές του ανάγκες, αφού συνεχίζει να εξυπηρετεί δικούς του ασθενείς, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Υπό τον τίτλο «Ελλάδα 2.0», που μαρτυρά τη «νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το πολιτικό στίγμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις στοχεύσεις του, το κοινωνικό του πρόσημο, αλλά και την οικονομική του εμβέλεια για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ιστορική, αλλά και «γέφυρα, που θα οδηγήσει την χώρα, όχι μόνο στη μετά covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα», ενώ επεσήμανε πως ο εν λόγω Οδικός Χάρτης, συνολικά 170 έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων φιλοδοξεί να αλλάξει το υπόδειγμα της Οικονομίας, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος.

Βασικός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει 4 πυλώνες, ήτοι την ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία, την Πράσινη Οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως τον περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης είναι η δημιουργία επιπλέον 200.000 νέων θέσεων εργασίας αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ της χώρας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη 6ετία. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπενθυμίσει πως ο ίδιος μαζί με άλλους 7 Ευρωπαίους ηγέτες έθεσαν πρώτοι τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω κοινής τους επιστολής την αναγκαιότητα του κοινού Ευρωπαϊκού Δανεισμού για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενίσχυση της απασχόλησης

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η απασχόληση στηρίχθηκε με στοχευμένα μέτρα όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και η υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Η στρατηγική αυτή απέδωσε, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat (4 Μαρτίου)- η χώρα μας και η Ιταλία όχι μόνο δεν παρουσίασαν αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε., αλλά κατάφεραν και να σημειώσουν μια μικρή μείωσή της μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει δεκτό το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων -αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE αποτελεί μια σημαντική στήριξη στις πολιτικές της κυβέρνησης για την απασχόληση. Μαζί με τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, η συνολική ενίσχυση θα φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ.

Άλλα προγράμματα για την στήριξη της απασχόλησης

Μέσω του ΟΑΕΔ, υλοποιούνται νέα προγράμματα με υψηλά ποσοστά επιδότησης του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών που φτάνουν έως και το 100%. Τη στιγμή αυτή είναι ανοικτά οκτώ προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ με 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας που αφορούν μεταξύ άλλων μακροχρόνια άνεργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πτυχιούχους ανέργους.

Πρόκειται για προγράμματα «αμέσου δράσεως» για την τόνωση της απασχόλησης που μπορεί να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μέχρι την ενεργοποίηση της νέας γενιάς πρωτοβουλιών που θα τρέξουν με κεφάλαια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ